Bu kez iyi sınav verdik

Bu kez iyi sınav verdik

6.6 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar, KARAR değerlendirmelerde bulundu. Meydana gelen şiddetli sarsıntının beklendiğini belirten uzmanlar “Bu güçlü depremde dahi Bodrum’daki yapı stoğunun yıkılmaması, az hasarlarla atlatılması sevindirici gelişme. Bölgede iyi bir sınav verildi” dedi.

HABER MERKEZİ

Uzmanlar, Ege Denizi’nde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremi KARAR değerlendirdi. Uzmanlar, bölgedeki halkın yaşanan şiddetli sarsıntıya rağmen çok paniklemediğini, afet kültürü açısından Bodrum’da iyi bir sınav verildiğini vurguladı.

FAY HARİTASI ÇIKARILMALI

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Akyüz:

Sarsıntı, büyük bir depremin habercisi değil. Buranın zaten aktif bir fay hattı olduğunu biliyoruz ve farklı dönemlerde değişik kesimlerinin kırıldığını da biliyoruz. Dolayısıyla yakın ve uzak gelecekte yine Gökova fayı üzerinde depremler olacaktır. Öncelikli olarak burada fay hattı haritalaması çıkarılmalıdır. Fay nereden geçiyor bilelim. Öncelikle bunların belirlenip önlem alınması gerekiyor. Denizdeki dalgalanmaların da çok büyük bir tehlike oluşturacağını zannetmiyorum. Öyle afete yol açacak bir dalga büyüklüğü yok. ”

ALT YAPININ DURUMU SEVİNDİRİCİ

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Depremin meydana geldiği bölgede zaten deprem oluşturmaya aday pek çok fay var. Bunlardan sadece bir tanesi kırıldı ama sevindirici olan şu: 6.6 büyüklüğündeki bu güçlü depremde dahi Bodrum’daki yapı stoğunun yıkılmaması, az hasarlarla atlatması sevindirici bir durum. Aynı durum insanlar için de geçerli. Vatandaşlar büyük bir panik içerisinde değildi. Afet kültürü açısından Bodrum’da yaşayan vatandaşlar iyi bir sınav verdi.” Ersoy,  tsunamiyle ilgili  de şunları kaydetti: “Türkiye kıyılarında denizdeki depremlerde tsunami olmaz deniyordu. Bu yanlış. Gelecek Marmara depreminde de böyle bir tsunami meydana gelebilir. ”

İSTANBUL’LA İLGİSİ YOK

Sedimantoloji ve deniz jeololojisi uzmanı Prof. Dr. Naci Görür:

“Bu depremin gerçekleştiği fay hattı, Gökova’nın kuzey yamacındaki fay hattıdır. Bodrum’un güneyinden Gökova’nın kuzeyini sınırlayarak Kos adasının kuzeyine kadar uzanan aktif fay sistemi. Yani üretebileceği aşağı yukarı maksimum büyüklükte de depremi üretmiş. Muhtemel İstanbul depremiyle bir ilgisi yok. İstanbul ayrı bir fay hattı üzerinde. Bu ayrı o ayrı bir fay hattı.”

TERS DÖNEN DALGALAR ŞİDDETİ ARTIRDI

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, bölgedeki fay hatlarının aktif olmasından dolayı depremi ’beklenen bir deprem’ olduğunu söyledi. Akçığ şunları kaydetti: “Deniz dibindeki 40 santimetrelik çökmeden dolayı tsunami oluşmuş. Buna ’mini tsunami’ demek daha doğru olur. Deniz 20 metre geri çekilip 1 metre dalga boyuyla 100 metre kadar karanın içine girmiş. Önüne ne geldiyse silip süpürmüş. Ege Bölgesi’ne baktığımızda tarihte tsunami örnekleri görmek mümkün. Bu kadar çok zarar vermesinin sebebi ise çekilmeden ve deniz yüzeyindeki kırılmadan dolayı, faylar düşey hareket ettiği için su ters dönerek güçlü bir şekilde kıyıya vurmuş. Araçlar ve tekneler zarar görmüş. Şansımıza bu  küçük bir deprem. “

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN