7 dilde Çanakkale Türküsü rekor kırdı

7 dilde Çanakkale Türküsü rekor kırdı

Çanakkale türküleri Çanakkale Zaferi'nin 104. yıl dönümü nedeniyle gündemde. Eyüp Sultan İlçe Kaymakamlığı Çocuk Müzik Korosu'nun seslendirdiği 7 dilde Çanakkale Türküsü Videosu rekor kırdı. Çanakkale Türküsü Türkçe, Kürtçe, Arapça, Lazca, Çerkezce, Makodonca dillerinde seslendirildi.

Eyüpsultan Kaymakamlığı Çocuk Korosu 7 dilde Çanakkale Türküsünü seslendirdi. 7 dilde Çanakkale Türküsü sosyal medyada rekor kırdı.

Çanakkale Türkülerini yaşatmak için  İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Savaşı’nın 101’inci yılında Çanakkale ruhunu anlatan ve yürek yakan hikayeleriyle Türk toplumunun hafızasında yer edinen 7 türkünün yer aldığı “Çanakkale’ye” isimli bir albüm Çanakkale Zaferi öncesinde yayınlamıştı.  

7 DİLDE ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ VİDEOSU 

Çanakkale Türküsü (7 Dilde Seslendirme) Eyüpsultan Kaymakamı Abdullah DÖLEK 'in  İsteği ve Desteği İle 2016 Yılında Ortaöğretim Öğrencilerinden Oluşturulan ve 16 Dilde Halk Ezgileri Seslendiren, Müzik Öğretmeni Cengiz GÖKDEMİR Şefliğindeki  "Gönülden Gönüle Müzik Topluluğu" Korosu, Aziz Şehitlerimizi Anmak ve Her An Hatırlatmak İçin Çanakkale Türküsü 7 dilde seslendirildi.

Çanakkale Türküleri 2 yıl önce Çanakkale Savaşı’nın 101’inci yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale ruhunu anlatan 7 türkü bir albümde denerek çıkarılmıştı.

Sevilen sanatçı Yaprak Sayar’ın seslendirdiği albüm, Türk insanın acısını ve ayrılığını dile getirmesiyle Çanakkale Savaşı’nın dile dökülen sözleri olan türkülerden derlendi.

 Hey Onbeşli Onbeşli

Şu Kışlanın Kapısına

Mızıka Çalındı Düğün mü Sandın

Eledim Eledim

Yaslı Gittim Şen Geldim

Yılmam Ölümden Askerim

Çanakkale İçinde Vurdular Beni

 

 

Albümde, “Çanakkale İçinde Vurdular Beni”, “ Hey Onbeşli Onbeşli”, “Şu Kışlanın Kapısına”, “Mızıka Çalındı Düğün mü Sandın”, “Eledim Eledim”, “Yaslı Gittim Şen Geldim” ve “Yılmam Ölümden Askerim” isimli türküler yer alıyor.

“ÇANAKKALE İÇİNDE VURDULAR BENİ”

Bu türkü, Çanakkale Deniz Savaşı henüz başlamadan önce askerler harbe hazırlanırken, vaktiyle Çanakkale yöresinde söylenen bir aşk türküsünün üzerine savaşla ilgili sözler ilave edilerek oluşturulmuş. Seyfullah isimli Çanakkale Sultanisi öğrencisinin, İstanbul’daki annesine yazdığı 29 Eylül 1914 tarihli bir mektubunda, "Birkaç günden beri Çanakkale sokaklarından askerler geçiyor. ’Çanakkale içinde aynalı çarşı, anne ben gidiyorum düşmana karşı’ şarkısını söylüyorlar" diye yazmış.

Savaşın öncesinde bu türkü doğuyor, savaş sırasında askerler tarafından söyleniyor, savaş bittikten sonra da askerlerin geri döndüğü toprakların hepsine bu türkü askerlerin ağzında gidiyor. Bugün Gagavuz Türkleri de, Arnavut, Makedon da, Bosna-Hersekli, Kerküklü de bu türküyü söylüyor. Anadolu’nun her yöresinde, dönemin bütün Osmanlı coğrafyasında Çanakkale Türküleri söyleniyor. Herkes kendi dilinde aynı türküyü söylüyor.

“HEY ONBEŞLİ” TÜRKÜSÜ DÜNYA TARİHİNİN EN ASİL ASKERİNE YAZILDI

’Hey Onbeşli Onbeşli Tokat yolları taşlı/Onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı...’
’1915’te Çanakkale’yi savunmak için yollara düşenler için Türk milleti ’Hey Onbeşli’ türküsünü yakmıştır. Aslında ağıt formundaki bu türkü günümüzde maalesef ruhundan uzaklaştırılıp oyun havasına dönüştürülmüştür.

Türküdeki “onbeşli” tabiri Hicri takvime göre 1315 doğumlulardır. Miladi takvimde 1894-95’e denk gelir. 1895 tertipli olan bu gençler, 1915’e gelindiğinde 20 yaşlarındadırlar ve büyük muharebeye katılmak için devletin seferberlik çağrısına uyarak, vatanı savunmak için yollara düşmüşlerdir. Genç kızlar da onlar için gözyaşı dökmüştür.

Çanakkale Türküleri

Ak Kiremitten Su Damlar
Al Geydim Alsın Diye
Annem Entari Almış
Annem Entari Almış 
Annem Entari Almış
Artık Mum Yak Da Ara 
Asker Yolu Beklerim 
Bahçemizde Güller Açtı
Balıkesir Yolunda (Debreli)
Çanakkale Övme Manileri
Çayır Çimen Geze Geze
Denizin Kenarında
Dere Boyu Saz Olur (Fatmam)
Dere Boyu Tekneli
Dömeke Yandı Gene
Emine'm Emine'm Demekten
Evlerinin Önü Arpa
Evlerinin Önü İğde
Evreşe Yolları
Evreşe Yolları
Gemilerde Talim Var
Giderim Irak Irak
Gökte Uçan Tayyare
Kara Kara Kazanlar
Karanfilin Moruna
Karyolamın Demiri 
Kaynanayı Napmalı
Oğlanın Adı Erdem
Sayalara Gidersin
Sıra Sıra Siniler
Şu Dağlar Ulu Dağlar
Sür Şoför Arabayı Uçuramazsın
Uzun Uzun Birmanlar
Yatma Yeşil Çimene
Yüce Dağ Başında Bir Ulu Çınar

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN