Cezaevlerinde eğitim seviyesi yükseliyor

Cezaevlerinde eğitim seviyesi yükseliyor

Adalet Bakanlığı, öğrenciyken bir suçtan dolayı cezaevine konulan öğrenci sayısının artmadığını, eğitim alan tutuklu ve hükümlü sayısının arttığını açıkladı. Yapılan açıklamada, “2017 yılı sonu itibarıyla, 37 bin 266 tutuklu ve hükümlü, ortaokul, lise, üniversite doktora ve yüksek lisans eğitimi alıyor” denildi.

KENAN BUTAKIN-İSTANBUL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi'nin, geçtiğimiz aylarda hazırladığı bir rapor tartışma konusu oldu. Raporda cezaevlerinde 69 bin 301 tutuklu veya hükümlü öğrencinin olduğu kaydedildi. Adalet Bakanlığı ise raporla birlikte dile getirilenin aksine öğrenciyken bir suçtan dolayı cezaevlerine konulan öğrenci sayısının artmadığını, cezaevinde eğitim imkânı bulan tutuklu ve hükümlü sayısının arttığını açıkladı.

Bakanlık tarafından, cezaevlerinde 31 Aralık 2017 itibarıyla, 37 bin tutuklu ve hükümlünün eğitim ve öğrenim hayatlarını sürdürdüğü ifade edilerek, bazı hükümlü ve tutukluların doktora ve yüksek lisans da yaptığına dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, "Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evler Genel Müdürlüğü’nün eğitim programlarına verdiği önemin bir sonucu olarak cezaevlerindeki eğitim seviyesi yükseliyor. Bazı çevrelerin dile getirdiğinin aksine öğrenciyken bir suçtan dolayı cezaevlerine konulan öğrenci sayısı artmıyor, cezaevinde eğitim imkânı bulan tutuklu ve hükümlü sayısı artıyor. Cezaevlerinde, eğitim çağı olan 15-25 yaş arası öğretim kurumlarına devam eden öğrenci sayısı azınlıkta kalırken, hemen her yaş diliminden eğitim alanların sayısı ezici bir çoğunluğa sahip" denildi.

ÖRGÜN EĞİTİME DEVAM EDENLER DE VAR

Cezaevlerinde 2017 yılı sonu itibarıyla, 37 bin 266 tutuklu ve hükümlünün, kendilerine sağlanan imkanlar çerçevesinde ortaokul, lise, üniversite doktora ve yüksek lisans eğitimi aldığını kaydeden Bakanlık yetkilileri, kamuoyunda 70 bin hükümlü öğrenci bulunuyor iddialarının da gerçek dışı olduğunu vurguladı. Açıklamada, isteyen hükümlü ve tutukluların diledikleri alanlarda eğitim almalarının sağlandığı da ifade edilerek şunlar kaydedildi:

"31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla 7 bin 428 hükümlü açıköğretim kapsamında ortaokula, 23 bin 490 kişi de açıköğretim fakültesine devam etti. 3 bin 462 hükümlü ve tutuklu ise açıköğretim fakültesinde eğitim aldı. Örgün olarak meslek yüksek okullarında eğitim gören hükümlü ve tutuklu sayısı ise bin 383 oldu. 640 hükümlü ve tutuklu da lisans eğitimi kapsamında örgün fakültelerde eğitim ve öğretimini sürdürdü."

DOKTORA VE YÜKSEK LİSANS YAPIYORLAR

Ortaokul, lise, üniversite eğitimlerinin yanı sıra hükümlü ve tutuklulara yüksek lisans ile doktora yapma imkanı sunulduğunu da ifade eden Bakanlık yetkilileri, bu kapsamda da 547 hükümlü ve tutuklunun yüksek lisans ile doktora programlarına katıldığını kaydetti.

Öte yandan, cezaevlerinde yasak yayınlar kapsamında olmayan kitaplara da erişim sağlandığını kaydeden Bakanlık yetkilileri, "Böylece, kamuoyunda algı oluşturmak için 70 bin öğrenci tutuklu ve hükümlü söylemlerinin gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Söz konusu rakamın doğru olmadığı, eğitim alanların başka suçlardan tutuklu olduğu öğrencilik nedeniyle tutuklu olmadığı belirlendi" şeklinde açıklamada bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN