CHP Ankara adayları 2018! CHP 27. dönem Ankara milletvekili aday listesi

CHP Ankara adayları 2018! CHP 27. dönem Ankara milletvekili aday listesi

CHP Ankara milletvekili adayları listesini haberimizden görebilirsiniz. CHP 27. dönem Ankara milletvekili dayları belli oldu. 24 Haziran 2018'de yapılacak 27. dönem milletvekili seçimleri için CHP'nin hazırladığı aday listesinde sürprizler şaşırttı. Gözlerin çevrildiği Ankara, İstanbul, İzmir gibi kritik illerde CHP hangi isimleri aday gösterdi. Tüm detaylar haberimizde.

CHP, 24 Haziran milletvekili seçimleri için aday listesini açıkladı. Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi toplantılarının ardından açıklanan 27. dönem Ankara milletvekili aday listesi haberimizde.  Ayrıca CHP'nin il il milletvekili aday listesini de haberimizde bulabilirsiniz. Aday listesinde, Kemal Kılıçdaroğlu İzmir 2. bölge 1. sıradan aday olurken, cezaevinde olan Enis Berberoğlu'ysa İstanbul 2. bölge 1. sıradan aday gösterildi.

İl il CHP aday listes için tıklayınız

 

CHP ADAY LİSTESİNDE SÜRPRİZ

CHP aday listesinde sürprizler de dikkat çekti. İstanbul'da Barış Yarkadaş, Ali Şeker, Eren Erdem ve Trabzon'da Haluk Pekşen ve Mustafa Balbay aday gösterilmedi. İşte CHP 24 Haziran 2018 seçimleri Ankara adayları

ANKARA 1'İNCİ BÖLGE CHP ADAYLARI

1- Tekin Bingöl

2- Levent Gök

3- Ali Haydar Hakverdi

4- Bülent Kuşoğlu

5-Gamze Taşçıer

ANKARA 2'NCİ BÖLGE CHP ADAYLARI

1- Nihat Yeşil

2- Yıldırım Kaya

3- Semra Dinçer

ANKARA 3'ÜNCÜ BÖLGE CHP ADAYLARI

1- Haluk Koç

2- Murat Emir

3- Ahmet Ersen Özsoy4

4- Servet Ünsal

İL İL CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

CHP'DE ADAY ADAYLIĞI SÜRECİ

CHP Ankara aday adayları başvuru süreci sona erdi. CHP 27. dönem Ankara milletvekili aday adayları listesini haberimizden görebilirsiniz. 24. Haziran 2018 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri öncesinde CHP'nin Ankara milletvekili aday adayları başvuru süreci sone erdi. CHP'yi Ankara'dan temsil edecek milletvekilleri bu adaylar arasından seçilecek. CHP'nin Ankara kesin aday adayları YSK tarafından yayınlandığında sayfamızda sizlerle paylaşacağız. 

Ankara milletvekili adayları listesine son şeklini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdi. Ankara aday listesi YSK'ya teslim sonrası ilan edilecek. Medyaya sızan haberlere göre CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yine İzmir'den, halen tedavisi süren eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ise Antalya birinci sıradan milletvekili adayı olması öngörülüyor. İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli ile DİSK Genel Başkanlığından istifa eden Kani Beko İzmir'den aday adaylığı için başvuru yaptı. Mevcut milletvekilleri Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Kamil Okyay Sındır, Atila Sertel, Özcan Purçu ile Kılıçdaroğlu'nun ekonomi danışmanlarından Turgay Bozoğlu da İzmir'den başvuru yapanlar arasında. Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz. 

CHP'DE ADAYLIĞI KESİN OLAN VEKİLLERİ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla İYİ Parti'ye katılan, daha sonra yeniden partilerine dönen 15 milletvekilinin de yeniden aday gösterilmelerine kesin gözüyle bakılıyor.

Mevcut milletvekillerinden Tekin Bingöl, Haluk Koç, Levent Gök, Gülsün Bilgehan, Şenal Sarıhan, Bülent Kuşoğlu, Necati Yılmaz, Ali Haydar Hakverdi yeniden Ankara'dan aday adaylığı için başvurdu. CHP'de, aralarında Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ve Adana İl Başkanı Adnan Barut'un da bulunduğu 24 il başkanı görevinden istifa ederek milletvekili aday adayı oldu. Aday adaylığı için istifa edenler arasında Çorum, Yalova, Batman, Denizli, Eskişehir ve Hatay il başkanlarının da bulunduğu belirtildi.

CHP İstanbul milletvekili adaylığı için kıran kırana yarış : CHP'de aday adaylığı için en yüksek başvuru İstanbul'dan yapıldı. Burada başvuru sayısının 400'e yaklaştığı ifade edilirken, İstanbul'dan başvuranlar arasında Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, PM üyesi Doç. Dr. Yunus Emre, eski MYK üyesi Umut Oran ile OHAL kapsamında yayımlanan 686 Sayılı KHK ile ihraç edilen Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu gibi isimler bulunuyor.

ADAY TANITIMI 24 MAYIS'TA

 Seçim bildirgesiyle ilgili çalışmalarında son aşamaya gelen CHP, belirlediği milletvekili adaylarının tanıtımını gelecek hafta yapacak. Seçim bildirgesini 24 Mayıs Perşembe günü ATO Congresium'da yapacak ana muhalefet partisi, milletvekili adaylarını da kamuoyuna tanıtacak. Tanıtım sonrası Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun milletvekili adaylarıyla basına kapalı bir toplantı yapması bekleniyor.

50 MİLLETVEKİLİ LİSTE DIŞI

CHP'de mevcut milletvekillerinden 50’ye yakınının aday gösterilmeyeceği öğrenildi. Bu isimlerin kimler olduğu büyük merak konusu.

İstanbul Milletvekilleri Dursun Çiçek ve Bihlun Tamaylıgil adaylık başvurusunda bulunmadı. Çiçek'in avukat kızı İrem Çiçek ise İstanbul 2. bölgeden CHP’den adaylık başvuru yaptı.

CHP'DE ABDÜLLATİF ŞENER'E MİLLETVEKİLİ ADAYI

CHP'nin cumhurbaşkanı adayları arasında ismi geçen eski bakanlardan Abdüllatif Şener'in de aday gösterilmesi bekleniyor. Şener'in memleketi Sivas'tan aday olması öngörülüyor.

CHP MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTESİNDE SP KONTENJANI

Listeleri hazırlarken CHP TBMM Grubu'nun çalışmalarını da gözeten Kılıçdaroğlu'nun, mevcut milletvekillerinden 50'ye yakınını aday göstermeyeceği ifade edildi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun listeleri hazırlarken 4 partinin oluşturduğu "Millet İttifakı"nın oy oranlarını gözettiği belirtilirken, listenin Saadet Partisi'nin grup kurabilmesi üzerine hesaplandığı dile getiriliyor. Bu kapsamda 15 civarında milletvekili çıkaracağı tahmin edilen Saadet Partisi'nden 5-6 ismin CHP listelerinden aday gösterilmesi bekleniyor.

MİLLETVEKİLLERİ LİSTESİ ONAY ALACAK

CHP Tüzüğü'ne göre milletvekili adaylarının PM'den onay alması gerekiyor. Bu nedenle CHP PM, 20 Mayıs Pazar günü toplantıya çağrıldı. Kılıçdaroğlu, ilk olarak partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleriyle saat 13.00'te bir araya gelerek listelere son şeklini verecek. MYK'de netleşen listeler 19.00'da toplanacak PM'ye sunulacak. CHP PM, il il oylama yaparak partinin 600 kişilik milletvekili listesini belirleyecek.

Aday tanıtımı 24 Mayıs'ta : Seçim bildirgesiyle ilgili çalışmalarında son aşamaya gelen CHP, belirlediği milletvekili adaylarının tanıtımını gelecek hafta yapacak. Seçim bildirgesini 24 Mayıs Perşembe günü ATO Congresium'da yapacak ana muhalefet partisi, milletvekili adaylarını da kamuoyuna tanıtacak. Tanıtım sonrası Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun milletvekili adaylarıyla basına kapalı bir toplantı yapması bekleniyor.

MİLLETVEKİLİ OLMANIN ŞARTLARI

Milletvekili olma şartları aşağıda yer almaktadır. Bu şartlar anayasamızın 76. Maddesinde de yer almaktadır.

*25 yaşını doldurmuş olmalısınız. (2017 yılında yapılan referandumla 25 yaş şartı 18 yaşına indirilmiştir.)

*Türk vatandaşı olmalısınız.

*En az ilkokul mezunu olmak. (Milletvekili olabilmek için ne okumak gerekir sorusununda cevabını vermiş olduk. İlkokul mezunu olmak yeterlidir.)

*Askerlik hizmetini yapmış olmak.

*Kısıtlı olmamak (Ancak Meclis de bulunan engelli milletvekillerimiz bu madde kapsamı içerisine girmemektedir.)

*Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.

*Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezası almamış olmak.

*Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; kaçakçılık, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmamış olmak.

*Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılıp bu suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak.

Bu şartları yerine getiren her Türk vatandaşı Siyasi partiden aday olabilir. Ayrıca isterse kendi bağımsız aday olarak da seçime katılabilir.

MİLLETVEKİLİ NASIL OLUNUR?

Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz.

*Ücretin yanında bazı başvuru evrakları istenir. Bu süreçten sonra adaylığın kesinleşmesi beklenir.

*Milletvekili adaylarının bir kısmı ön seçimle belirlenirken, bir kısmı da üst yönetim veya liderler tarafından belirlenmektedir.

*Eğer siyasi parti değil de bağımsız aday olacaksanız, öncelikle bulunduğunuz ildeki İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giderek, başvuru belgelerini, talep edilen ücreti ve adaylık koşullarına uyduğunu bildiren bir yazıyı teslim edersiniz. Kurul tarafından başvurunuz onaylanırsa, *Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileriniz gider.

*Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerden gelen listeler ve İl Seçim Kurul *Başkanlıkları’ndan gelen bağımsız aday isimleri ile beraber geçici listeleri açıklar. Daha sonrasında 2 günlük bir itiraz süresi verilir. 2 gün sonrasında listeler kesin olarak açıklanır.

*Bu listelerde bulunan milletvekilleri seçilebilmek için reklam, tanıtım ve miting programları yaparlar. Seçim günü belli bir oy potansiyeline erişen siyasi partiler veya bağımsız adaylar milletvekili seçilir ve görevine başlar.

*Seçilen adaylar seçildiklerine ait tutanaklarla, mazbatalarını alır ve rozetlerini takarak resmi görev sürecine başlarlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN