CHP'de revizyon tartışması

CHP'de revizyon tartışması

CHP’nin Parti Meclisi toplantısında bazı üyeler, Genel Merkez’in referandum sonuçlarını başarılı olarak görmesini eleştirdi. Yenilenme için partide revizyon isteyen üyelerin, olağanüstü kongre veya tüzük kongresinin toplanmasını talep ettiği belirtildi.

ÖZEL HABER / EROL METİN

CHP’nin önceki gün gerçekleşen ve 8 saat süren Parti Meclisi (PM) toplantısında referandum sonuçları masaya yatırıldı, bundan sonra atılacak adımlara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Edinilen bilgilere göre, toplantıda eleştiri okları Genel Merkez’e de yöneldi. Söz alan bazı üyeler, sandıktan çıkan sonucun başarı olarak değerlendirilmesine tepki gösterdi. Eleştirilerin özellikle Fikri Sağlar’dan geldiği öğrenildi. Sağlar, önümüzdeki seçimleri de kaybetmemek için CHP kadrolarının yenilenmesi gerektiğini belirtti.

MYK’da revizyon yapılması talebi de yüksek sesle dile getirildi. Bazı PM üyeleri, MYK üyelerinin seçim bölgelerindeki ‘hayır’ oylarının analiz edilerek, revizyonun başarı ölçütleri çerçevesinde yapılmasını istedi. Toplantıda ayrıca bazı üyeler, olağanüstü kurultay talebinde bulundu. Bu talebin gerçekleşmemesi halinde ise tüzük kurultayı ile parti programı kurultayı yapılması gerektiği belirtildi. Mevcut tüzükte MYK üyelerinin PM içinden genel başkan tarafından atandığını hatırlatan üyeler, tüzük değişikliğiyle bu duruma son verilmesi, MYK kadrosunun PM içinden seçimle oluşturulmasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

MYK’da revizyon talebine ilişkin herhangi bir yorumda bulunmayan Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, olağanüstü kurultay fikrine sıcak bakmadığı kaydedildi. Kılıçdaroğlu, tüzük kurultayı ile parti programı kurultayına ise yeşil ışık yaktı.

Toplantıda, bildiri krizinin de yaşandığı öğrenildi. Bazı üyelerin, hazırlanan bildirinin yumuşak bir üslupla kaleme alındığı, “Referandum sonuçlarını tanımıyoruz” ifadesi geçmediği gerekçesiyle metni imzalamak istemediği belirtildi. Bildiride, “Tanımıyoruz” ifadesi yerine “Meşruiyeti olmayan bu halk oylaması” ifadelerine yer verildi.

AİHM’İN KAPISINI ÇALACAKLAR

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, referandumun iptali için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceklerini söyledi. Böke “Bütün vatandaşlarımızın hakkını savunmak bizim için önceliktir. Önümüzdeki dönemde AİHM’ye başvuru yapacağız” dedi. Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmak gibi bir değerlendirme yapmadıklarını anlatan Böke, AKPM’nin kararını da değerlendirdi. Alınan karardan iktidarın sorumlu olduğunu iddia eden Böke “Kararın sorumlusu AKP olmasına rağmen maalesef karar 80 milyon Türkiye’yi cezalandırmaktadır. Türkiye’nin kaybettiği 13 yılın hesabı derhal verilmelidir” ifadelerini kullandı. Parti Meclisi’nde olağanüstü kurultayın konuşulmadığını belirten CHP Sözcüsü, tutuklu milletvekilleri için de ‘Balbay kararı’ uygulanması gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN