CHP'nin İstanbul adayı kim? CHP, 2019 Yerel seçimleri için İstanbul adayını açıklıyor

CHP'nin İstanbul adayı kim? CHP, 2019 Yerel seçimleri için İstanbul adayını açıklıyor

CHP'nin İstanbul adayı kim? 2019 Yerel seçimleri için CHP'nin İstanbul adayı bu akşam açıklanacak. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından partinin İstanbul adayının bu akşam saat 19.00'da açıklanacağını duyurdu. CHP'nin İstanbul adayı kim? diye merak edenler sayfamızı takip edebilirler.

CHP'nin İstanbul adayı kim olacak? 2019 Yerel Seçimleri için partilerin çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İstanbul adayının bu akşam açıklanacağı bildirildi. Peki CHP'nin İstanbul adayı kim olacak? CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun sosyal medyadan yaptığı paylaşımı ve detayları sitemizden görebilirsiniz. 

CHP'NİN İSTANBUL ADAYI KİM OLACAK?

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama, saat 19'da düzenleyecekleri toplantıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı adaylarını açıklayacaklarını ilan etti. Kaftancıoğlu, "CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu: İstanbul büyükşehir belediye başkan adayımızı bugün saat 19:00'da açıklıyoruz" ifadesini kullandı.

18-10/12/chp-aday.jpg

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu gün içerisinde yaptığı açıklamada, 2019'un Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlerde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adayını açıklayacağını duyurmuştu.

Adayın isiminin akşam saat 19.00'de açıklanacağını duyuran Kaftancıoğlu, belirttiği saatte kendisine ait hesaptan, '#AdayımızSensin' isimli bir video yayınladı.

Videoda, İstanbullulara seslenerek, adayımız sizsiniz deniliyor.

CHP TÜM KESİMLERDEN OY ALMAYI HEDEFLİYOR

Yerel seçim kampanyasını bugün başlatan CHP'de, İzmir, Ankara, Antalya, Mersin gibi illerde uygulanacak aday belirleme yöntemleri Diyarbakır, Van, Şırnak gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de geçerli olacak. Yerel seçim strateji belgesinin hazırlıklarını tamamlayan CHP'de, kampanya bugün yapılacak belediye başkanları toplantısıyla başlayacak.

"Derman belediyeciliği" sloganıyla yeni bir kent anlayışını gündeme getirmeyi hedefleyen CHP'de, aday belirleme yöntemi ise tüm kentlerde aynı şekilde işletilecek. CHP'de İzmir, Ankara, Antalya, Mersin gibi illerde uygulanacak aday belirleme yöntemleri Diyarbakır, Van, Şırnak gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de geçerli olacak. Kamu çalışanları hariç 19 Ekim'e kadar aday adaylığı başvurusu alacak CHP, başvuruda bulunanlar adaylar için anket çalışmasının yanı sıra parti örgütünün ve kanaat önderlerinin görüşlerine başvuracak. Öte yandan parti yetkilileri, HDP dahil diğer partilerle bir iş birliğinin söz konusu olmadığını, CHP'nin tüm bölgelerde kendi adaylarını çıkararak, "halkla ittifak" yapacağını belirtiyor. CHP'de ilk adaylar ise 20 Ekim'den sonra kamuoyuyla paylaşılmaya başlanacak.

TEK TAKTİĞİMİZ VAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'nin Diyarbakır gibi HDP seçmenin yoğun olduğu yerlerde hangi yöntemi izleyeceğini anlattı. "Biz batıda nasıl bir taktik izliyorsak, doğuda da kuzeyde de güneyde de aynı taktiği izleyeceğiz." diyen Torun, "Taktiğimiz tek. Sevilen, sayılan, yöresine hizmet edecek, toplumun bütün kesimlerinden oy alacak, adayı koymak." ifadesini kullandı.

Belediye başkanının eski ifadeyle "şehrül emin" olduğuna işaret eden Seyit Torun, şunları söyledi:

"Şehrin emin kişisidir. Yani siyasi parti, etnik yapı, yaşam biçimi... Bunları ayırmaz herkesi kucaklar, herkese hizmet verir. Belediye başkanı seçildiği anda siyasi parti rozetini çıkarır ve bütün hemşehrilerine hizmet eder. Bakıldığında bir milletvekilinin parti rozeti vardır, belediye meclisi üyesi de grubunda oturur ama belediye başkanı hepsinin ortasında oturur. Bütün siyasi yapıları kucaklar ve bölgesine hizmet eder. O nedenle biz, doğuda şu olsun, batıda şu olsun kuzeyde, güneyde bu olsun değil, amacımız bölgesinin sevilen, sayılan güven duyulan, herkesi kucaklayan ve sorunları çözen belediye başkanı adaylarıyla seçime gitmek."

Bu kişinin daha önce başka bir partiden aday olmuş bir kişi olup olmayacağına yönelik soruyu da yanıtlayan Torun, "Biz tabii daha önce başka bir partiden olmuş, şu olmuş, bu olmuş tartışmasına girmiyoruz. Sonuçta eğer örgüt uzlaşmışsa, eğer adaylığı konusunda bir ortak akıl varsa, herkes tarafından kabul edilmiş biriyse mesele yok bizim için." dedi.

Seyit Torun, Diyarbakır dahil olmak üzere tüm iller için anket çalışması, eğilim yoklaması, saha araştırması yapacaklarını belirterek, "HDP dahil hiçbir siyasi parti ile görüşmemiz olmadı. Biz baştan söyledik, ittifak arayışı içinde değiliz. Tabanda milletle ittifak kurarak, en doğru aday üzerinden bütün kesimleri kucaklayan yapıyı ortaya koymak istiyoruz." diye konuştu.

YEREL SEÇİMLER NE ZAMAN YAPILACAK?

Yerel seçimler 5 yılda bir yapılıyor. En son yerel seçim 30 Mart 2014 tarihinde yapılmıştı. Bu durumda da önümüzdeki yerel seçimlerin normal şartlar altında 2019 Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Yerel seçimlerin öne alınabilmesi için de anayasal düzenleme gerekiyor. Ancak son zamanlarda erken seçime yönelik birçok açıklama kafa karışıklığı yaratmış durumda. İşte yerel seçimlerle ilgili yapılan açıklamalardan bazıları;

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, “Erken seçim tartışmalarını doğru bulmuyoruz. Türkiye daha yeni bir erken seçimden çıktı, bizim gündemimizde başka erken seçim yok” derken, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, ‘3 siyasi partinin anlaşması gerekiyor. AK Parti, CHP ve MHP’nin bu konuda uzlaşması gerekiyor. Bizim gündemimizde yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili bir durum söz konusu değil. Milliyetçi Hareket Partisi de böyle bir şeyin olmadığını ifade etti ama diğer siyasi partiler böyle bir beyanda bulunursa yetkili kurullar değerlendirme yapar’ dedi.

CHP’DEN DESTEK AÇIKLAMASI

24 Ekim 2017 tarihinde TBMM Grup Toplantısında partililere seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, yerel seçimlerin öne alınması ile ilgili olarak, “Beklemenin bir anlamı yok. Kim milletten kaçıyor, kim kaçmıyor çıksın ortaya. Gidelim yerel seçime, bütün gerçekler ortaya çıksın. Biz de destek vereceğiz” açıklaması da CHP'nin desteğinin bir ifadesi olarak gösteriliyor.

Ancak bu açıklamaların ardından yerel seçimlerin ne zaman yapılacağı ile ilgili durum henüz netleşmedi. TBMM'nin, erken yerel seçim gündemiyle olağanüstü toplanması gerekiyor. TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclis üye tam sayısının üçte biri olan 200 milletvekilinin imzasıyla olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu, yerel seçimlerin erkene alınması için Anayasa değişikliği yapmak zorunda olacak. Konu ile ilgili son zamanlarda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Yerel seçimlerin ne zaman yapılacağı ile ilgili bir gelişme yaşanırsa haberimizden takip edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN