Çiftlik kaçkını için ‘geri verin’dosyası yolda

Çiftlik kaçkını için ‘geri verin’dosyası yolda

Binlerce insanın dolandırıldığı Çiftlik Bank’la ilgili soruşturmanın çok titiz bir şekilde yapıldığını açıklayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çiftlik Bank’ın kurucusunu da Uruguay’dan geri isteyeceklerini açıkladı.

Saadet zinciri mağduriyetinin son halkası Çiftlik Bank’a ilişkin soruşturma tüm hızıyla sürüyor. Yargının, Çiftlik Bank yolsuzluğu vakası üzerine titizlikle gittiğini açıklayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bu hususta vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini söyledi. Özellikle sanal ortamlardan çok ciddi anlamda dolandırıcılığa, haksız kazanca birtakım kişilerin tevessül ettiğini gördüklerini aktaran Gül, İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın çok ciddi şekilde soruşturma yürüttüğünü vurguladı. Gül, “Bu konuda mağdur olan kişilerin hukuki güvenceleri, hakları nasıl elde edilmesi gerekiyorsa bunun için her türlü çalışma yapılıyor ama öncelikle bizim çok uyanık olmamız lazım, çok titiz olmamız lazım” uyarısında bulundu. Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın ile ilgili konunun yargıya geç intikal ettiğini kaydeden Gül, “Şikayet gelir gelmez yurtdışı çıkış yasağı kondu. Çıkış yasağı konulunca yurtdışında olduğu anlaşıldı” dedi. Bakan Gül, mağdurların ödedikleri paraların nasıl alınabileceğine ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi: “Burada kayyuma devredilmesi hainde birtakım üretim imkanlarıyla ya da aktif duran birtakım imkanlarla parasal kaynaklarla bunlar tespit edilen mağdurlara verilebilir. Bu konularda imkan neyse o husustaki tüm enstrümanlar yargı organlarınca değerlendiriliyor. Burada ilk etapta görebildiğim kadarıyla muhtemelen biraz zaman geçtikten sonra konu yargıya, ilgili bakanlıklara intikal etti. Yargı mensuplarımız savcılarımız konuyu titizlikle takip ediyorlar.” Uruguay’a kaçan Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın’ın bu ülkeden istenip istenmeyeceği ile ilgili soruya yanıt veren Gül, “O konuda savcılarımız ne gibi imkan varsa ilgili kişi ile ilgili o hususta da gerekli takibatı yapıyorlar” dedi. Diğer taraftan uzmanlar Çiftlik Bank’ı, “buz dağının görünen yüzü” olarak nitelendirdi. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, Çiftlik Bank sisteminin internet üzerinde bir oyun olarak ortaya çıktığını, yatırımcıların bu oyun üzerinden çiftlik hayvanlarını alıp satarak para kazanmaya yönelik bir sisteminin geliştirildiğini söyledi. Vatandaşların, bunu yatırım aracı olarak görmesinin çok yanlış olduğunu belirten Ergün, “İlk başta ortada ne çiftlik ne de hayvanlar vardı. Daha sonra hayvan satışı ve elde edilen kâr üzerinden oyun içinde para kazanmaya başlandığı yayıldı. Paralar ödendikçe, zincirleme halinde, dilden dile bu oyun aktarıldı. Kısa vadeli güzel paralar kazandığı da görüldükçe insanlar tanıdıklarını buraya davet ettiler. Hatta bu davetlerden de belirli paralar kazandılar.” ifadelerini kullandı. Ergün, oyunun daha sonra saadet zincirine dönüştüğünü, sistemin kurucularının kazancın somut olduğunu göstermek adına çeşitli illerde bazı çiftlik ile ilgili  dükkanlar açtığını aktardı.

BAKANLIK HİBE VERMEDİ AÇILIŞA KATILMADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, “Çiftlik Bank’ın Konya Tuzlukçu’daki tesisinin yüzde 30 devlet teşvik ve hibesiyle yapılacağı”na yönelik haberlerin asılsız olduğu duyuruldu. Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarının, Çiftlik Bank’ın “@ciftlikbank” uzantılı sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından 22 Kasım 2017’de yapılan bir paylaşımı dikkate alarak asılsız haberler yaptığı ve bazı siyasilerin konuyu iddia olarak gündeme taşıdığı ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi: “Bu Twitter paylaşımında geçen devletten hibe ve destek alınacağına dair iddia tamamen asılsızdır ve yalandır. Temeli atılan söz konusu tesisle ilgili Bakanlığımızca hiçbir hibe ve destek verilmemiştir. Söz konusu açılışa Bakanlığımızdan herhangi bir katılım olmamıştır. Konya’daki diğer kurumlara da ulaşılarak bu açılışa katılmamaları konusunda uyarıda bulunulmuştur. Fame Game Hayvancılık San. ve Tic. AŞ, Mehmet Aydın, diğer ilgili şirketler ve bu şirketlerin yetkilileri hakkında, bu oluşumun gerçek üretimi yansıtmadığı, saadet zincirine dayandığı ve faaliyetin gerçek üreticiye zarar verdiği iddiasıyla nitelikli dolandırıcılıktan Bakanlığımızca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 18 Ocak 2018’de suç duyurusunda bulunulmuştur. Bakanlığımızla söz konusu oluşumun ilişkilendirilmesi kesinlikle kabul edilemez.”

PARANIZI KATLIYORUZ ‘TUZAĞI’

Bilişim Suçları Mücadele Derneği Genel Başkanı Yavuz Koçoğlu ise insanların internette oyun oynayarak para kazanmayı benimsediğini ancak zaman zaman dolandırıcıların bu durumu kullandığını belirtti. Bu sistemlerin “Paranızı katlıyoruz” vaadiyle yatırımcı topladığını dile getiren Koçoğlu, şunları kaydetti: “Aslında ilk başlarda bu vaadi yerine getiriyorlar. Benzer sistemlerin ayakta durmasının bir numaralı şartı budur. Bu sistemlerde riski alıp yatırım yapanlar ne kadar ilk başta ‘Ben yatırımımı çıkarırım, sonra da kazandığımla devam ederim’ diye düşünseler de para tatlı geldiği için bırakmak istemezler. Altın yumurtlayan tavuğunu satmayan adam misali kimse kazançlı olduğunu düşündüğü bir sistemden kolay kolay çıkmak istemez. Düzenli ödemesini aldıkça ilk baştaki güvensizlik fikri de kafasından atılacağı için daha fazla batağa çekildiğinin farkına varmayacaktır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN