Çin’in yeni silahı Washington'u korkuttu

Çin’in yeni silahı Washington'u korkuttu

ABD'nin en üst düzey askeri yetkilisi, Çin'in kısa süre önce uzay ve askeri teknolojilerdeki agresif ilerlemesinin bir parçası olarak hipersonik bir silah sistemi üzerinde "çok endişe verici" bir test gerçekleştirdiğini söyledi.

SELMAN CÖMERT

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Çin’in kısa süre “çok endişe verici” bir hipersonik silah testi gerçekleştirdiğini söyledi.

Çin’in uzay ve askeri teknolojilerindeki “agresif ilerleyişinin” bir göstergesi olarak nükleer kabiliyeti olan hipersonik bir silah sistemi üzerinde “oldukça endişe verici” bir test gerçekleştirdiğini söyleyen ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, bu yıl yapılan testin niteliğini doğrulayan ilk Pentagon yetkilisi oldu. Daha önce Financial Times’ın bildirdiği nükleer kabiliyeti de olan hipersonik silahın testinde, füzenin önce uzaya fırlatılarak Dünya yörüngesine girdiği ve sonra Çin’deki hedefini vurduğu rapor edildi.

İstihbari bilgi içerdiği için testin ayrıntılarıyla ilgili konuşmayacağını belirten Milley, ABD’nin de erken uyarı sistemlerine yakalanmayan hipersonik silahlar üzerinde çalıştığını söyledi. Ancak, ABD’nin Çin’in yaptığı türden bir hipersonik silah testi gerçekleştirdiğiyle ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

BU BİR SPUTNİK ANI MI?

Sputnik anı (Sputnik moment) terimi, 1957’de Sovyetler Birliği’nin Sputnik uydusunu fırlatmasından sonra ABD’nin, nükleer çağın ilk yıllarında hızlanan silahlanma yarışında teknolojik olarak geride kaldığı korkusunu niteliyor.

Bloomberg’in TV programında konuşan Milley, “Bazı gazetelerde ‘Sputnik anı’ ifadesi kullanılmış. Gerçek bir Sputnik anı mı bilmiyorum, ancak buna çok yakın olduğunu düşünüyorum. (Bu test), Çinliler tarafından gerçekleştirilen çok önemli bir teknolojik olay” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN