Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekattır?

Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekattır?

Cuma namazı bu gün saat kaçta kılınacak ve cuma namazı kaç rekattır. Ramazan'da daha bir önem verilen Cuma namazı hakkında vatandaşlar arama yapıyorlar. Google’da en çok cuma namazı nasıl kılınır, cuma namazı kaç rekattır, abdest nasıl alınır, abdesti neler bozar, cuma namazı kaç rekattır? gibi soruların yanıtı aranıyor. Bizde merak edenler için cuma namazı hakkındaki tüm detayları derledik.

2018 Mübarek cuma gününüz kutlu olsun. Ramazan'da Cuma namazları daha bir öneme sahip oluyor.  Oruç tuttan vatandaşlar Cuma Namazını eksiksiz kılmak istiyor ve bu nedenle internette cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, farz mıdır gibi sorular  Google’da en çok aratılanlar listesine girdi.

Ramazan ayının ilk Cuma gününde camilerde çifte bayram sevinci yaşanacak. Müslümanların bayramı, fakirlerin haccı olarak tarif edilen Cuma günü geldi ve müminleri tatlı bir telaş sardı. Güneşin üzerine doğduğu en hayırlı gün olan Cuma günü isminden de insanları kendinde toplayan gündür. Müminlere, Müslümanlara farz kılınan çok önemli bir ibadet olan cuma namazı için, ülkemizde 25 milyon, bütün dünyada ise 1,5 ile 2 milyara yakın insan camilerde toplanır. Onbir ayın sultanı Ramazan ayında, haftanın en önemli gününde Cuma namazını kaçırmak istemeyenler, geç kalmamak ve erkenden en önden yer kapmak isteyenler cuma namazı vaktini öğrenmek amacıyla Google'da arama yapıyor.

18 MAYIS CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı, her hafta cemaatle kılınan önemli bir namazdır. Bu yüzden bu kıymetli ibadeti kaçırmamak için Cuma namazı saati öğrenmek isteniyor. Bugün, 18 Mayıs Cuma günü, Ankara'da 12:51, İstanbul'da 13:07, İzmir'de 12:14 olarak gözüküyor öğlen ezanı vakti. Bulunduğunuz il ve ilçeye göre cuma namazı saatini öğrenmek için listenin altındaki linke tıklayarak açılan diyanetin resmi sayfasından il ve ilçe seçimi yapmanız yeterli olacaktır.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı kılınırken ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Namaz vaktinin gelmesi ile müminler camileri ve mescitleri dolduracak. Peki cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekattır? Abdest nasıl alınır?

Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.

ABDEST NASIL ALINIR?

Elleri yıkama: “Eûzübillahimine şşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim” Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır.

Ağza su verme: Sağ elimize üç defa su alarak ağzımıza veririz. Her su alışta ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu dökeriz.

Buruna su verme: Tekrar avucumuza su alarak üç defa burnumuza veririz. Sol el ile de sümkürür temizleriz.

Yüzü yıkama: Sonra iki avucumuza su alarak saç bitiminden çene altına kadar yüzümüzü üç defa yıkarız.

Sağ kolu yıkama: Önce sağ kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Sol kolu yıkama: Sonra sol kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Başı mesh etmek: Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Yani sağ elimizi ıslatıp başın dörtte birini sıvazlayarak ıslatırız.

Kulakları mesh etmek: Her iki eli de ıslatıp serçe parmaklarımızla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Kulakların arka kısmını ise baş parmaklarımızla mesh ederiz.

Boynu mesh etmek: Sonra baş ve serçe parmaklarımızı kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın dışı ile boynumuzu da mesh ederiz.

Ayakları yıkama: Ayaklara gelince, parmaklardan başlayarak önce sağ sonra sol ayağımızı topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.

Ayaklarımızı yıkarken parmak aralarımızın iyice yıkanmasına dikkat etmemiz gerekir.

CUMA DUALARI NELERDİR?

Cuma duaları, İslam dini için büyük öneme sahip olan bu günde Müslüman alemi tarafından namaz öncesi veya sonrasında dillendirilecek. İşte, bu günün feyzini hissettirecek cuma duaları;

Rızkın artması ve borçlar için cuma günü okunacak dua:

Cuma günü 70 defa okunması çok faydalıdır. “(Allahümme ekfinî bi halâlike an harâmike ve ağninî bi fadlike ammen sivâke) “du’âsına devam etmesini tavsiye eder. Manası: “Yâ Rabbi halal ni’metin yardımıyla haram olan şeylerden ve ikram ve ihsanın ile diğer mahlukatına boyun eğmekden beni müstağni kıl” demekdir.

Cuma namazından sonra okunması makbul dua:


“Allahümme Ya Ganiyyü,Ya Hamidü,Ya Mübdiü,Ya Mu’idü,Ya Rahimü,Ya Vedüd.Eğnini bi Halalike an Haramike ve bi Fadlike ammen sivake.”

“Ey Gani,hamid,Mübdi,Mu’id,Rahman ve Vedud olan Allah’ım!Beni halal ettiklerinel iktifa ettir.Haramlara düşürme,Fadlınla ihsan ederek beni Senden başkasına muhtaç etme.”

Cuma günü duaların kabul olması için okunacak dua:

Cuma gününün her saatinde dualar kabul olur.Fakat en makbul saatler vardır. Bu saatlerde okunursa dualar daha makbul olur. İmam hutbeye çıktığında, Cuma ezanı saati veya ikindi namazından sonra Akşam ezanı okununcaya kadar dillendirilmelidir. “Sübhaneke la ilahe illa ente ya hannan ya mennan ya bedias semavati vel ard ya zül celali vel ikram”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN