Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tevazuyu kaybettik oy oranlarımız düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tevazuyu kaybettik oy oranlarımız düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin hemen ardından kendisine gelen bir raporun vatandaşların en çok ‘tevazu’ aradığını gösterdiğini söyledi. “En güçlü olduğumuz yerlerde bile ciddi düşüşler yaşadıysak bunun hesabını yapmak zorundayız” diyen Erdoğan, Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde partilileri uyararak "Millete yanlış yapanın AK Parti’de yeri olamaz” ifadesini kullandı.

24 Haziran’da Türkiye’nin yeni döneminin ilk cumhurbaşkanı olarak seçilen Erdoğan seçimlerin ardından ilk kez partilileri ile bir araya geldi. AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan CHP’yi HDP’yi Meclise taşımakla suçladı. İlk hedef olarak Mart 2019 seçimlerini gösterdi. 24 Haziran’da partisinin oylarındaki düşüşe atıf yapan Erdoğan “Tevazuyu kaybetmemeliyiz” uyarısını yaptı. Erdoğan pazartesi günü yemin töreninin ardından yeni Kabine’yi açıklayacağını belirterek Bakanların partili olmayacağını da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle oldu:

18-07/07/resimid_10018504.jpg

CHP BÖLÜCÜLERİ MECLİS’E TAŞIDI: Son umut olarak 24 Haziran seçimlerine sarıldılar. Normal şartlarda birbirlerini yolda görse selam vermeyecek olanlar, her nasılsa karşımızda birleştiler. Öyle ki CHP, bölücü terör örgütünün güdümündeki partiyi barajın üzerine taşımak için kendisine oy verenlerin bir kısmını oraya gönderdi. Gerçi bunlar 1991’deki seçimde de benzer bir yola başvurmuşlardı. Bölücü örgütün güdümündeki siyasetçiler ilk defa o zaman Meclise ayak bastılar. Bugün de CHP sayesinde, bölücü örgütün belirlediği isimler, Mecliste milletvekili olarak yerlerini alacaklar. Ülkesini, milletini, cumhuriyetini, devletini seven her CHP’li vatandaşımızı, bu utanç için partisinin yönetiminden hesap sormaya davet ediyorum.

MİLLET HESABINI SORAR: Şayet, CHP bu hesaplaşmayı kendi içinde yapmadığı takdirde, bölücü örgütle ana muhalefet partisi arasındaki bağ taktik olmaktan çıkıp, esas haline dönüşecektir. Bir şeyin aslı varken kopyasına gerek yoktur. Böyle bir durumda CHP’nin varlığının da anlamı kalmayacaktır. Türkiye’nin en eski partisinin, batıdaki bir avuç marjinalin ve yurt dışındaki bir avuç terör örgütü yöneticisinin oyuncağı haline getirenlerden hem bu millet ve tarih açık ve net hesabı soracaktır.

1 NUMARALI KARARNAME PAZARTESİ : Pazartesi günü cumhurbaşkanı olarak yemin edip yeni sisteme göre göreve başlıyoruz.  Pazartesi günü yemin törenimizin hemen ardından yayınlayacağımız 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden organize edilmiş haliyle bakanlıkları kuruyor, aynı akşam kabinemizi de açıklıyoruz.   

  SİSTEMİN OTURMASI ZAMAN ALACAK: Elbette bu sistemin oturması belli bir zaman alacaktır. Bu yeniden yapılandırma çalışması en aşağıya kadar devam edecektir. Uygulamadaki eksiklikleri, aksaklıkları, boşlukları tespit ettikçe sistemi geliştirecek, güncelleyecek, güçlendireceğiz.    

CUMHUR İTTİFAKI DEVAM EDECEK: Milletvekili dağılımı ve ülkemizin içinden geçtiği durum sebebiyle Cumhur İttifakı’nı Meclis’te devam ettireceğiz. MHP’nin de aynı anlayışa sahip olduğunu görmekten ayrıca memnuniyet duyuyorum. İttifaklarını pazara kadar bile sürdüremeyenlerin aksine biz bu birlikteliğe sahip çıkacağız.

YEREL SEÇİMLER MARTTA: Önümüzde Mart 2019 mahalli seçimleri var, bu seçimlere kadar 24 Haziran’ın muhasebesini yapıp gereken adımları atmak durumundayız. Seçim sonuçlarını değerlendirmek yerine kişisel kariyeriyle irtibatlandırarak eğip büken herkes her şeyden önce milletimize yanlış yapar. Millete yanlış yapan hiç kimsenin de AK Parti’de yeri olamaz.

VATANDAŞ TEVAZU ARIYOR: Seçimlerden sonra bize gelen raporlarda bazı eleştiriler var, vatandaşın tevazu arıyor. Belediye başkanı benim dükkanıma gelip, bir çayımı içmedikten sonra ben bu belediye başkanını ne yapayım” diyor vatandaşlar. AK Parti’nin müktesebatında böyle bir şey olamaz. Bizi yücelten tevazumuz olmuştur. Eğer biz bu tevazuyu kaybettiysek işte bu açık net puan kaybına da neden olmuştur. En güçlü olduğumuz yerlerde eğer bugün ciddi bir puan kaybı olmuşsa bunu kendi nefsimize soracağız. Biz hatayı nerede yaptık? Yanlışımız nerede? Çok iyi hizmetler yapabilmiş olabiliriz. Bu hizmetler gerektir ama yeterli değildir. Önemli olan o gönüllere girmektir. Öyle gönüllere girmiyor da vatandaşına eğer tepeden bakıyorsak, bir gurur abidesi olarak bakıyorsak, onlara yeri geldiği zaman hart hurt yapıyorsak, kusura bakmayın bu millet şamar oğlanı değil. Bir oy verir, iki oy verir ondan sonra da kenara koyar. Bu bizim için erken fırsat olmuştur.

A TAKIMINDA DEĞİŞİM SİNYALİ: Kongremizle birlikte yeni bir oluşum olacak. Şüphesiz ki MKYK’mızdan tutun da MYK’mıza varıncaya kadar bir değişim, dönüşüm azda olsa yapacağız ama ondan sonra çok yoğun bir maraton başlıyor.

PARTİLİ OLMAYAN BAKANLAR: Bakanlar artık eskisi gibi olmayacak. Şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz. Bu arkadaşlarımız, bundan önce olduğu gibi de köşeye sıkıştırılmak suretiyle, şuraya şu olsun, buraya bu olsun mantığıyla hareket etmeyecek. Bu tabii bir yerde şunu sağlamış olacak. Kimse kalkıp da şunu diyemeyecek, ‘Siz şöyle böyle yaptınız, kadrolaştınız, şuydu, buydu.’ En azından bakan, olaylara bakarken daha objektif bakma imkanını yakalayacak. Bu, ona bir rahatlık getirecek. Bütün bunlarda aranan ehliyet, liyakat olacak. Ehliyeti ve liyakatı öne çıkarmak suretiyle yeni döneme girmiş olacağız.

İKİ YARDIMCI OLABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Partili olmayan bakanlardan oluşan kabine’ açıklamasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan bir değerlendirme geldi. Elitaş “Kanaatime göre bir veya iki (cumhurbaşkanı yardımcısı) olabilir. Bu, Cumhurbaşkanının takdirinde. Çünkü anayasada sayının kaç olduğu belli değil. Bekleyeceğiz, pazartesi günü göreceğiz. (Kabinede) Dışarıdan bakanlar muhtemelen ağırlıklı olacak. Cumhurbaşkanımız, TBMM’deki aritmetik oranları da dikkate alarak, ne kadar milletvekilinin bakan olabileceğiyle ilgili bilgileri var. Biliyorsunuz eski bakan arkadaşlarımızdan milletvekili olmayanlar var. O arkadaşlarımızdan tercih edebilir. Eski milletvekili arkadaşlarımız var, onlar da muhakkak olabilir.” YSK, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin tespitte yer alan “13’üncü” ibaresinin kaldırılmasına yönelik kararının, Resmi Gazete’de yayımlandığının hatırlatılması üzerine Elitaş, şunları kaydetti: “YSK, teknik bir hatayı düzeltti. Şu andaki Cumhurbaşkanı (Erdoğan) 12. Cumhurbaşkanı. Atatürk, 1’inci Cumhurbaşkanı’ydı yani cumhurbaşkanlarının sayısı olmaz, o sayının hukuki bir anlamı, niteliği yok. Şu anda Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet kurulduğundan bu yana 12’nci Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de 1’inci Cumhurbaşkanı.”

18-07/07/07krs01a_tum-copy.jpg

SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN