Adil Öksüz'ü Almanya'ya yaptığı başvuru ele verdi

Adil Öksüz'ü Almanya'ya yaptığı başvuru ele verdi

Ankara’nın Berlin’den iadesi için hazırlık yaptığı 15 Temmuz’un ‘kara kutusu’ Öksüz’un dosyasının ayrıntılarına KARAR ulaştı. Türkiye’de olduğu varsayımıyla oluşturulan geçici tutuklama talebi, Öksüz’ün Almanya’dan iltica talebinde bulunduğu kesinleşince iade dosyasına çevirildi.

HİLAL ÖZTÜRK

FETÖ lideri Fetullah Gülen’in 15 Temmuz ihaneti için en kritik görevi verdiği firari şüpheli Adil Öksüz’ün Almanya’dan iadesi için dosya hazırlandı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı 18 sayfalık iade dosyanın, Öksüz’ün kaçmasından hemen sonra çıkartılan geçici tutuklama talebinin devamı olduğu öğrenildi. Öksüz, Türkiye’den yasal yollarla çıktığı tespit edilemediği için geçici tutuklama kararı ile aranmaya devam ediliyordu. Ancak son aylarda Almanya’da olduğuna ilişkin bilgiler nedeniyle geçici tutuklama talebindeki bilgiler tercüme ettirilerek iade dosyasına çevirildi. Adalet Bakanlığı, mahkemenin kendisine gönderdiği Öksüz’ün tutuklanarak iade edilmesi talebi dosyasını Almanya’ya gönderilmesi için Dışişleri Bakanlığı’na iletecek.

ALMANYA'YA NOTA

Öksüz’ün Almanya’da olduğuna ilişkin iddialar oradaki Türk vatandaşlarının ihbarlarıyla başladı. Öksüz’ün 17-18 Temmuz tarihlerinde bir lokantada yemek yerken gördüğünü söyleyen Türk vatandaşları, yetkililere bilgi verdi. Öte yandan Türk yetkililere ulaşan bir diğer iddia ise Öksüz’ün iltica başvurusu yaptığı ve geçici oturma talebinin kabul edildiği yönündeydi. Almanya’nın iltica başvurusunu gizli tuttuğu ve henüz bu konuda bir işlem yapılmadığı ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı bu bilgilerle Almanya’ya nota vererek Öksüz’ü sordu. Ancak Almanya bu notaya cevap vermedi. KARAR’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre Öksüz’ün iltica başvurusu ve bu ülkede olduğuna dair iddiaların somutlaştırıldıktan sonra iade dosyası için düğmeye basıldı.

UÇAKLA MI KAÇIRILDI?

Öksüz’ün Almanya’ya nasıl kaçtığı ile ilgili değerlendirmelerde de iki senaryo ağırlık kazandı. Kaynaklar, Öksüz’ün kanlı darbe girişiminin ardından yurtdışına kaçamadığı, gaygubet evlerinde saklandıktan bir süre sonra, sahte kimlikle Gürcistan üzerinden ya da özel bir uçakla kaçırıldığı üzerinde durulduğunu belirtti. Akıncı Üssü’ndeki soruşturma sırasında Öksüz’ün içeride olduğunu gösteren bir kamera görüntüsünün ortaya çıkmamasına da dikkat çeken kaynaklar, darbe girişimini yöneten diğer isimler Kemal Batmaz ve Harun Biniş’in güvenlik kameralarına yakalandığını hatırlattı. Öksüz’ün darbe girişimi sırasında nerede olduğunun da araştırıldığı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN