DGS başvurusu yap | 2017 DGS başvuruları başladı: Başvuru nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

DGS başvurusu yap | 2017 DGS başvuruları başladı: Başvuru nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

2017 yılı DGS başvuruları başladı! Üniversite eğitimine devam etmek isteyen adaylar DGS Dikey Geçiş Sınavı'na giriyor. Bu yılki dikey geçiş sınav başvuruları başladı. Adaylar 'DGS başvurusu nasıl yapılır? DGS başvuru ücreti ne kadar?' sorularının cevaplarını arıyor. Ayrıntıları ve DGS başvuru tarihlerini haberimizde derledik.

Dikey Geçiş Sınav başvuruları başladı. Adaylar DGS sınav başvurusu ve tarihleri ile ilgili bazı soruların cevabını arıyor. Üniversiteyi iki yıllık okuyan ve dört yıllık fakülte eğitimine tamamlamak isteyen öğrenciler için 2017 DGS sınavı önemli bir dönemeç. DGS başvuru tarihleri ne zaman başladı ne zaman bitecek? Ayrıntıları sizler için derledik.

DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 2017 DGS BAŞVURU İŞLEMLERİ

DGS başvuruları bugün başladı Üniversite eğitimine devam etmek isteyen binlerce aday Dikey Geçiş Sınavında başarılı olup 2 yıllık eğitimlerini 4 yıla çıkarmak istiyor. DGS sınavı için 24 Mayıs'ta başlayan başvurular 1 Haziran tarihine kadar devam edecek. Peki başvuru ücreti ne kadar?

17-05/24/qwfeg.jpg

ÖSYM tarafından internet sitesinden yayınlanmış olan 2017 sınav takvimine göre, DGS başvuru işlemleri bugün itibariyle başladı. Sınav için başvuru süresi 1 Haziran tarihinde sona erecek. 23 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan DGS sonucunda adaylar alacakları puan doğrultusunda puanlarının yettiği bölümler için tercih işlemi yapacaklar. Geçen sene DGS sonucunda 234 bin 664 başvuru yapan aday içinden 102 bin 865 kişi kontenjan için değerlendirmeye alınmıştı. Belirlenen kontenjanın 9 bin 573 tanesi de boş kalmıştı.

DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ÖSYM tarafından sınava ilişkin olarak yayınlanan sınav kılavuzu dikkatle incelenmelidir. Sınav kılavuzu, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden incelenebilir. Sınav kılavuzu için adaylara internet dışında dağıtım yapılmaz.
ÖSYM aday işlemleri sisteminde adayların geçerli bir fotoğrafı varsa ve geçerli eğitim bilgilerine sahipse, DGS başvuru işlemleri şahsen yapılabilir. Sistemde, ÖSYM başvuru merkezleri tarafından son 50 ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf varsa bu fotoğraf güncel olarak kabul edilir. Fotoğrafları güncel olmayan adaylar ile eğitim bilgileri bulunmayan adaylar, DGS başvurularını ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla yapmak zorundadır. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan sınav başvuruları için belirli bir ücret alınır. Adaylar, internet üzerinden başvurusunu yaptıktan sonra sınav ücretini de ilgili yere yatırarak başvuru işlemini tamamlamış olur. İnternet üzerinden başvuru yapıp sınav ücretini ödemeyen adayların yapmış olduğu başvuru işlemi geçersiz sayılır.

Sınavın gerçekleştirileceği tarihten bir hafta kadar öncesinde de adayların sınav için giriş yerleri ilan edilecektir.

DGS SINAV ÜCRETİ NEREYE YATIRILACAK?

ÖSYM tarafından belirlenen ve ilgili sınav kılavuzunda yer alan ödeme yerleri şu şekildedir;
Akbank’ın tüm şubeleri, internet bankacılığı ve ATM’leri (KKTC’den başvuracak olanlar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak olanlar hariç)
Halkbank şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı,
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

Sınav ücreti yatırmak için belirlenen bu bankalar dışında ÖSYM’nin internet sitesinde bulunan ‘’Ödemeler’’ sistemi üzerinden de DGS ücreti yatırılabilir.

Yurt dışından sınav için başvuruda bulunacak olan adaylar ise sınav ücretlerini sadece ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sistemi ile yapabilir.

Adaylar tarafından bankada DGS sınav ücreti yatırıldıktan sonra, bankadan ayrılmadan alınan dekontun incelenmesi gereklidir. Sınav için bilgilerinde bir yanlışlık bulunanların bu yanlışlığı banka yetkilisine bildirerek düzelttirmesi gereklidir. DGS ile yapılacak ek yerleştirme işlemi ücretleri de adaylar tarafından ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sistemi kullanılarak yatırılabilir.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS’ye girebilirsiniz. Eğer yurt dışındaysanız (KKTC dahil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulu veya dengi bir okuldan mezun olmanız gerekmektedir. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksek okulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS’ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

DGS eşit ağırlık türünde bir sınavdır ve sorular hem sayısal hem de sözel ağırlıklıdır. 120 sorudan oluşan sınavın 60 sorusu sayısal 60 sorusu sözeldir. Her bölümde 10’ar tane mantık sorusu bulunur. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür). Sınav için adaylara verilen süre ise 140 dakikadır.

Sınav başvuruları genelde Nisan ayı içerisinde meslek yüksek okulların müdürlüklerinden, ÖSYM il sınav yöneticiliklerinden ve AÖF bürolarından yapılmaktadır. Sınav tarihi ise genelde yazın Temmuz ayının 2. veya 3. Haftasın da üniversitelerin rektörlüklerinin bulunduğu şehirlerde (KKTC için Lefkoşa) yapılır.

Her üniversite dikey geçiş için %10’luk bir kontenjan ayırmak zorundadır. Bu sayı her bölüm için en fazla 5-10 kişi arası kontenjana denk geliyor. Bu sayının azlığı DGS rekabetini daha da artırmaktadır.

Sınava girecek adaylar herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri kadar sınava girebilirler. Bir önceki yıl girip kazanmış olsanız bile bir sonraki yıl sınava girişinizde puan kesintisi söz konusu olmaz. Sınavdan sonra başlayan tercih döneminde adayların 30 tercih hakları bulunur. Tercihlerinizi mezun olduğunuz bölüme göre YÖK’ün belirlediği bölümlere göre yapabilirsiniz.

DGS SINAVINA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar DGS'ye girebilir. Sınavın yapıldığı yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adayların da başvuru hakkı var.

KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilir. Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları da eğer alanlarında lisans programı yapmak istiyorsa DGS'ye başvurmak zorunda.

2017 yılı DGS başvuruları başladı! Üniversite eğitimine devam etmek isteyen adaylar DGS Dikey Geçiş Sınavı'na giriyor. Bu yılki dikey geçiş sınav başvuruları başladı. Adaylar 'DGS başvurusu nasıl yapılır? DGS başvuru ücreti ne kadar?' sorularının cevaplarını arıyor. Ayrıntıları ve DGS başvuru tarihlerini haberimizde derledik.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN