DGS puan hesaplama robotu | DGS puanı nasıl hesaplanır, neler dikkate alınır

DGS puan hesaplama robotu | DGS puanı nasıl hesaplanır, neler dikkate alınır

DGS puanı nasıl hesaplanır? Dikey Geçiş Sınavı başvurularının devam ettiği şu günlerde adaylar DGS puanının nasıl hesaplanacağı sorusunu da merak ediyor. Haberimizde yer alan puan hesaplama robotu ile sınavda yapmış olduğunuz tahmini doğru sayısını yazarak muhtemel puanını hesaplayabilirsiniz. İşte 2017 DGS puan hesaplama robotu ve işlemleri

DGS puanı hesaplama işlemi nasıl yapılır? 2017 yılı Dikey Geçiş Sınavı başvurları 1 Haziran'da bitiyor. Adaylar sınav başvuru işlemleri ile birlikte DGS puan hesaplama robotunu da araştırıyor. Sınava girecek olan fakültesi öğrencisi olma adayları, sınavdaki doğru sayıları ile ortalama sınav sonucunu öğrenebilecekler. Ayrıntılar Karar.com'da.

DGS PUAN HESAPLAMA ROBOTU | DİKEY GEÇİŞ SINAVI PUAN HESAPLA

Yukarıdaki linke tılayarak sınav sonrasıo aklınızda kalan doğru yanlış sayınıza göre tahmini sınav sonucunuzu hesaplayabilirsiniz. Adaylar sınav merkezi tarafından sınav sonuçlarının açıklanmasını beklerken, DGS puan hesaplama robotunu kullanarak kendi sonuçlarına yaklaşık puan değerini hesaplayabiliyorlar.

DGS başvuruları bugün başladı Üniversite eğitimine devam etmek isteyen binlerce aday Dikey Geçiş Sınavında başarılı olup 2 yıllık eğitimlerini 4 yıla çıkarmak istiyor. DGS sınavı için 24 Mayıs'ta başlayan başvurular 1 Haziran tarihine kadar devam edecek. Peki başvuru ücreti ne kadar?

DGS BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM tarafından internet sitesinden yayınlanmış olan 2017 sınav takvimine göre, DGS başvuru işlemleri bugün itibariyle başladı. Sınav için başvuru süresi 1 Haziran tarihinde sona erecek. 23 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan DGS sonucunda adaylar alacakları puan doğrultusunda puanlarının yettiği bölümler için tercih işlemi yapacaklar. Geçen sene DGS sonucunda 234 bin 664 başvuru yapan aday içinden 102 bin 865 kişi kontenjan için değerlendirmeye alınmıştı. Belirlenen kontenjanın 9 bin 573 tanesi de boş kalmıştı.

17-05/24/qwfeg-1495620155.jpg

DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ÖSYM tarafından sınava ilişkin olarak yayınlanan sınav kılavuzu dikkatle incelenmelidir. Sınav kılavuzu, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden incelenebilir. Sınav kılavuzu için adaylara internet dışında dağıtım yapılmaz.
ÖSYM aday işlemleri sisteminde adayların geçerli bir fotoğrafı varsa ve geçerli eğitim bilgilerine sahipse, DGS başvuru işlemleri şahsen yapılabilir. Sistemde, ÖSYM başvuru merkezleri tarafından son 50 ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf varsa bu fotoğraf güncel olarak kabul edilir. Fotoğrafları güncel olmayan adaylar ile eğitim bilgileri bulunmayan adaylar, DGS başvurularını ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla yapmak zorundadır. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan sınav başvuruları için belirli bir ücret alınır. Adaylar, internet üzerinden başvurusunu yaptıktan sonra sınav ücretini de ilgili yere yatırarak başvuru işlemini tamamlamış olur. İnternet üzerinden başvuru yapıp sınav ücretini ödemeyen adayların yapmış olduğu başvuru işlemi geçersiz sayılır.

Sınavın gerçekleştirileceği tarihten bir hafta kadar öncesinde de adayların sınav için giriş yerleri ilan edilecektir.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS’ye girebilirsiniz. Eğer yurt dışındaysanız (KKTC dahil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulu veya dengi bir okuldan mezun olmanız gerekmektedir. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksek okulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS’ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

DGS eşit ağırlık türünde bir sınavdır ve sorular hem sayısal hem de sözel ağırlıklıdır. 120 sorudan oluşan sınavın 60 sorusu sayısal 60 sorusu sözeldir. Her bölümde 10’ar tane mantık sorusu bulunur. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür). Sınav için adaylara verilen süre ise 140 dakikadır.

Sınav başvuruları genelde Nisan ayı içerisinde meslek yüksek okulların müdürlüklerinden, ÖSYM il sınav yöneticiliklerinden ve AÖF bürolarından yapılmaktadır. Sınav tarihi ise genelde yazın Temmuz ayının 2. veya 3. Haftasın da üniversitelerin rektörlüklerinin bulunduğu şehirlerde (KKTC için Lefkoşa) yapılır.

Her üniversite dikey geçiş için %10’luk bir kontenjan ayırmak zorundadır. Bu sayı her bölüm için en fazla 5-10 kişi arası kontenjana denk geliyor. Bu sayının azlığı DGS rekabetini daha da artırmaktadır.

Sınava girecek adaylar herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri kadar sınava girebilirler. Bir önceki yıl girip kazanmış olsanız bile bir sonraki yıl sınava girişinizde puan kesintisi söz konusu olmaz. Sınavdan sonra başlayan tercih döneminde adayların 30 tercih hakları bulunur. Tercihlerinizi mezun olduğunuz bölüme göre YÖK’ün belirlediği bölümlere göre yapabilirsiniz.

DGS SINAV ÜCRETİ NEREYE YATIRILACAK?

ÖSYM tarafından belirlenen ve ilgili sınav kılavuzunda yer alan ödeme yerleri şu şekildedir;
Akbank’ın tüm şubeleri, internet bankacılığı ve ATM’leri (KKTC’den başvuracak olanlar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak olanlar hariç)
Halkbank şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı,
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

Sınav ücreti yatırmak için belirlenen bu bankalar dışında ÖSYM’nin internet sitesinde bulunan ‘’Ödemeler’’ sistemi üzerinden de DGS ücreti yatırılabilir.

Yurt dışından sınav için başvuruda bulunacak olan adaylar ise sınav ücretlerini sadece ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sistemi ile yapabilir.

Adaylar tarafından bankada DGS sınav ücreti yatırıldıktan sonra, bankadan ayrılmadan alınan dekontun incelenmesi gereklidir. Sınav için bilgilerinde bir yanlışlık bulunanların bu yanlışlığı banka yetkilisine bildirerek düzelttirmesi gereklidir. DGS ile yapılacak ek yerleştirme işlemi ücretleri de adaylar tarafından ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sistemi kullanılarak yatırılabilir.

DGS SINAVINA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar DGS'ye girebilir. Sınavın yapıldığı yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adayların da başvuru hakkı var.

KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilir. Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları da eğer alanlarında lisans programı yapmak istiyorsa DGS'ye başvurmak zorunda.

DGS puanı nasıl hesaplanır? Dikey Geçiş Sınavı başvurularının devam ettiği şu günlerde adaylar DGS puanının nasıl hesaplanacağı sorusunu da merak ediyor. Haberimizde yer alan puan hesaplama robotu ile  sınavda yapmış olduğunuz tahmini doğru sayısını yazarak muhtemel puanını hesaplayabilirsiniz. İşte 2017 DGS puan hesaplama robotu ve işlemleri

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN