Dış güçler algısı vatandaşı da etkiledi: Herkes bize düşman

Dış güçler algısı vatandaşı da etkiledi: Herkes bize düşman

Siyasette yükselen ‘dış düşman’ söylemi, toplumda dünyanın çoğunluğuna yönelik genel bir kabule dönüşüyor. Varyans Araştırma’nın son çalışmasına göre toplum, başta ABD ve AB olmak üzere neredeyse dünyanın tamamına ‘düşman’ gözüyle bakıyor.

HABER MERKEZİ/İSTANBUL

Varyans Araştırma, 24 Haziran seçimlerine günler kala halkın nabzını tuttu. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu 25 ilde 23-26 Mayıs tarihleri arasında 4 bin 200 katılımcıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan anket çalışmasında oy tercihinin yanı sıra gündemdeki konularla ilgili sorular da soruldu.

18-06/06/screenshot_2.jpg

Anketten çıkan çarpıcı sonuçlardan biri, ABD, Avrupa birliği ve komşu ülkelerle ilişkiler konusunda halkın tutumu oldu. ABD ve Avrupa üleklerinin 15 Temmuz darbe girişimi, Suriye sorunu, terör örgütü PKK gibi konulardaki politikaları ile siyaset diline hakim olan ‘Türkiye’ye tuzak kuruyorlar’ söyleminin ‘herkes düşman’ algısını yükselttiği ortaya çıktı. 

18-06/06/screenshot_3.jpg

“Türkiye’nin menfaatleri açısından ABD ile dostluk ilişkilerini değerlendirir misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 87.6’sı “Türkiye’nin dostu değildir” karşılığını verirken “Türkiye’nin dostudur” diyenlerin oranı yüzde 5.4’te kaldı.

DÜŞMAN ALGISI YÜZDE 80’LERDE

FETÖ’cülere sığınma hakkı veren ve Türk siyasilere seçim çalışmalarını yasaklayan Almanya için de benzer sonuçlar çıktı. Bu ülkeyi düşman görenlerin oranı yüzde 82.6 olurken, ‘dostumuz’ diyenler yüzde 8,6 olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin menfaatleri açısından Avrupa Birliği ile ilişkileri “Türkiye’nin dostu değildir” seçeneği ile değerlendirenlerin oranı da yüzde 82.2. “Türkiye’nin dostudur” diyenler ise yüzde 8,1.

Türkiye’nin üyesi olduğu NATO konusundaki algı ise ABD ve AB’ye göre düşük. Katılımcıların yüzde 73,8’i birliği dost olarak tanımlamazken, aksi görüşte olanların oranı 14,6.

RUSYA VE İRAN İÇİN BİLE

Türkiye’nin Suriye sorununda işbirliği yaptığı ve nükleer santral ile S-400 füzeleri için el sıkıştığı Rusya ile ilişkiler konusunda bile halkın ‘düşman’ algısına sahip olması dikkat çekti. “Rusya Türkiye’nin dostu değildir diyenlerin oranı yüzde 67,1 olurken aksi yönde fikir beyan edenler yüzde 23.3’te kaldı.

Suriye konusunda Türkiye’nin birlikte hareket ettiği İran için de Rusya’dakine benzer bir tablo çıktı. İran’ın Türkiye’nin dostu olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 64,4 olurken, aksi yönde cevap verenlerin oranı yüzde 22.8.

EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ

Araştırmada katılımcılara “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusu da yöneltildi.

Dolar kurundaki yükseliş, faiz tartışması, yüksek enflasyon gibi ekonomiyle ilgili gündem başlıklarının halkta da karşılık bulduğu görüldü. Ekonomi Türkiye’nin en büyük sorunu listesinde yüzde 32,5 ile ilk sırada yer alırken bunu yüzde 15,6 ile işsizlik, yüzde 7,0 ile eğitim, yüzde 5,5 ile adalet izledi.

Ekonomiyi en büyük sorun olarak gören katılıcımlardan Türkiye’nin geleceği ile ilgili soruya ‘olumlu’ cevabını verenlerin oranı da yüzde 42,8 oldu. ‘Olumsuz’ karşılığını verenler ise yüzde 38,6. Daha önceki araştırmalarda yüzde 56,6 olan ‘olumlu’ cevabının giderek düşmesi dikkat çekti.

Türkiye’nin ekonomisinin genel durumuyla ilgili değerlendirmede de benzer bir tablo ortaya çıktı. ‘Ekonomiyi olumsuz buluyorum’ diyenlerin oranı yüzde 55,4 olarak gerçekleşirken, ‘olumlu buluyorum’ diyenlerin oranı 14,0’te kaldı. ‘Kısmen olumlu buluyorum’ cevabı ise 28,2.

ERDOĞAN YÜZDE 50 BANDINDA

“24 Haziran seçimlerinde hangi Cumhurbaşkanı adayına oy verileceksiniz?” sorusuna kararsızlar dağıtıldığında yüzde 49.6 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 25,1 Muharrem İnce, yüzde 14,2 ise Meral Akşener cevabını verdi. Diğer adayların oy aranları ise Temel Karamollaoğlu yüzde 1,4, Selahattin Demirtaş yüzde 9,6, Doğu Perinçek yüzde 0,1. Milletvekili seçimlerinde ise AK Parti ve MHP’nin kurduğu BBP’nin dışırıdan destek verdiğ Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 48,7, CHP, İYİ Parti ve SP’nin katıldığı Millet İttifakı’nınki ise yüzde 39,0 olarak gerçekleşti. Partilerin oy oranları ise şöyle: AK Parti 42,8, CHP 24,3, MHP 5.9, HDP 10,7, İyi Parti 12.8, SP ise 1.9.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN