Diyanet’in direnişi  komisyon raporunda

Diyanet’in direnişi  komisyon raporunda

Hakkında karalama kampanyası yürütülmeye çalışılan Diyanet İşleri’nin 15 Temmuz kalkışmasının önlenmesindeki katkısı resmi kayıtlara girdi. Darbe Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Diyanet’in darbe girişiminin bastırılmasında aktif rol aldığı ve o gece yürüttüğü faaliyetler aktarıldı.

ÖZEL HABER / EROL METİN

Son günlerde FETÖ’yle ilişkilendirilerek yıpratılmak istenen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 15 Temmuz’daki hain kalkışmanın bertaraf edilmesindeki katkısı, devletin resmi kayıtlarına geçti. TBMM FETÖ’nün 15 Temmuz’daki Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun 630 sayfalık raporunda “15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin bastırılmasında en aktif rol alan kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığı olmuştur” ifadeleri yer aldı. Raporda, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez başkanlığındaki kurumun darbeden haberdar olur olmaz yürüttüğü çalışmalar kronolojik sıraya göre anlatıldı. Diyanet’in komisyona sunduğu cevabi yazının işlendiği raporda, saat 22:45’te Görmez’in talimatıyla Başkanlıkta bir kriz masası kurulduğu belirtildi. Saat 23:00’te Görmez’in talimatıyla 120 bin Diyanet personeline yönelik bir çağrı mesajı metni hazırlanmasının kararlaştırıldığı aktarıldı. Saat 23:50’de Görmez’in 85 bin camide salâ okunmasına yönelik talimatının yer aldığı çağrı metninin tüm basın kuruluşlarına gönderildiği, söz konusu çağrının aynı anda Başkanlığın internet sayfasında ve sosyal medya hesaplarından yayınlandığı, aynı çağrı metninin eş zamanlı olarak SMS yoluyla 120 bin Diyanet personeline gönderildiği vurgulandı. Başkanlığın bu çağrısı üzerine tüm Türkiye’de minarelerden salâlar yükseldiği ifade edildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkı meydanlara davetinin okunan her salâdan sonra Diyanet görevlileri tarafından minarelerden ilan edildiği dile getirildi. Diyanet TV ve Diyanet Radyo’nun halkı darbe girişimine karşı yönlendiren yayınlarını gece boyunca sürdürdüğünün anlatıldığı raporda “Diyanet TV’nin yayın akışı değiştirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın çağrısının, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın salâ talimatının ve Kur’an tilavetinin (Fetih Suresi) ekrana getirildiği, bu yayının aralıksız olarak sürdürüldüğü, gece boyunca Görmez’in çeşitli televizyon kanallarına telefonla bağlanarak halkın darbe karşıtı motivasyonunu pekiştirici açıklamalarda bulunduğu” anlatıldı.

DARBECİLERİN KİMYASINI BOZAN ÇAĞRI

Diyanet’in web sayfasında yayınlanan ve 15 Temmuz’da darbecilerin kimyasını bozan tarihi çağrı metni şöyle: “Din gönüllüsü kardeşim, bugün milletimizin hukukunu korumak için üzerimize düşeni yapmak en büyük vecibedir. Ülkenin ve milletin birliğinin, huzur ve refahının ayaklar altına alınması, milli iradenin cebir ve şiddetle çiğnenmesi asla kabul edilemez. Milletimizin manevi rehberleri olarak her türlü kanun ve hukuk dışı girişimlere karşı milletimizle beraberiz. Hepinizi özgürlüğün simgeleri olan minarelerimizden halkımıza bu büyük ihanete şiddete başvurmadan karşı koymaya davet ediyorum. Bu gece minarelerin ışığı yanacak, salâlar verilerek milletimiz hukukuna sahip çıkmaya davet edilecektir. Prof. Dr. Mehmet Görmez Diyanet İşleri Başkanı.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN