‘Dönüşüm için ağaçları kesmek zorundayız’

‘Dönüşüm için ağaçları kesmek zorundayız’

İstanbul’da kentsel dönüşüm nedeniyle ağaçlar bir bir kesiliyor. Müteahhitler başka çarelerinin olmadığını söylüyor. Doğası ile ünlü Bahçelievler’de ise halk yağmur nedeniyle ilk defa su baskınları ile karşılaştı çünkü 50 yıllık ağaçlar dönüşüme yeniliyor.

GÜVEN ADALI

İstanbul’da tüm kentsel dönüşüm tüm hızıyla sürerken, bilinçsiz yapılan çalışmalar hem şehrin dokusuna hem de doğal hayata büyük zarar veriyor. Binalarla ağaçların iç içe olduğu ender semtlerden olan Bahçelievler’de başlayan inşaat çalışmalarında 50 yıllık ağaçlar kesiliyor. Eski binaların bahçelerinde yer alan ağaçların yanı sıra kaldırımdakilerin de bir bir kesildiğini belirten semt sakinlerinden Ayhan Sonar, bu nedenle geçtiğimiz ay yaşanan yoğun yağışlardan en çok etkilenen semtler arasında Bahçelievler’in de yer aldığını söyledi. Sonar, “42 yaşındayım Bahçelievler’de doğdum büyüdüm. İlk defa semtimizde bodrum katların yağmur nedeniyle sular altına kaldığını, esnafın mağdur olduğunu gördüm. Çünkü yeşil alanıyla meşhur, adının da bu nedenle Bahçelievler olduğu güzel semtimizde maalesef ağaç bırakmıyoruz. Kentsel dönüşümü yaparken kör dövüşü yaparcasına ağaçlarımızı kesiyorlar. Belediyeye şikayet ediyoruz fakat bir önlem alınmıyor” dedi.

Bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinde bulunan bir firmanın sahibi ise kendilerini savundu. Söz konusu bölgedeki tarihi ağaçların bahçeleri ve kaldırımları kapladığını belirten müteahhit, “Biz de ağaçları kesmek istemiyoruz ama elimizden gelen bir şey yok. Kaldırımlarda yaklaşık 2 metre arayla ağaçlar var. İş makinaları şantiye alanına giremiyor. Bu nedenle her şantiye alanında 1 veya 2 ağacı kesmek zorunda kalıyoruz. Bahçeler için zaten yapabileceğimiz bir şey yok. Biz de üzülüyoruz fakat eski binaların bir an önce yenilenmesi lazım. Yıktığımız binaların betonu deniz kabukları ile dolu. Olası bir depremde ayakta kalamazlar” dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarını gerçekleştirirken kestikleri her ağaç için 10 fidan diktiklerini belirten müteahhit, sözlerine şöyle devam etti: “Bunu vatandaşlara da söylüyoruz çünkü bizlere tepki gösteriyorlar. Evet 50 yıllık ağaçların yerini tutmayacaktır ama elimizden bu geliyor. O ağaçları söküp başka bir alana dikmek gibi bir imkanımız yok. Ne böyle bir aletimiz var ne de kiralayacak bütçemiz. Projelerimizde mümkün olduğunca yeşil alan bırakmaya, ağaçlandırmaya özen gösteriyoruz. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Konu hakkında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ise görüşlerini paylaşmamayı tercih etti.

YERİNİ DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN

Kentsel dönüşüm ve inşaat projeleri nedeniyle büyük tartışmalara neden olan ağaçları kesmek yerine yerini değiştirmek de mümkün. Tüm dünyada uygulanan, belediyeler aracılığı ile Türkiye’de de görülmeye başlanan iş makinası sayesinde ağaç, köklerine zarar verilmeden yerinden sökülebiliyor. Yerinden sökülen ağaçlar benzer toprak ve yağış özelliklerinin olduğu bir bölgeye 2 gün içerisinde dikilebiliyor.

BU İŞ BİR HATA

Bahçelievler’de market işleten Hakan Ö. ise geçtiğimiz haftalarda yaşanan yoğun yağmur yağışı nedeniyle maddi kayba uğradığını söyledi. Bölgede ağaçların kesilmesini üzüntü ile karşılasalar da bir türlü dertlerini anlatamadığını ifade eden hakan Ö., sözlerine şöyle devam etti: “Su aktı yolunu buldu. Çünkü toprak kalmadı. Her yer beton kaplandı. Evet kentsel dönüşüm semtimize değer kazandırıyor fakat bu işte bir hata var. Yağmur yağdığında su basan semtleri görür üzülürdük. Şimdi bizim de başımıza gelmeye başladı. Yol yakınken bu soruna el atılması gerekiyor. Yoksa modern ama ağacı olmayan bir semtle karşı karşıya kalacağız.

VATANDAŞ DURUMA TEPKİLİ

Kentsel dönüşüm nedeniyle kesilen ağaçlara vatandaşlar da sosyal medyadan yoğun tepki gösterdi:

@_Serenad: Hiçbir anı bırakmadılar. Bugün yıkılan kentsel dönüşüm alanında bir yaşlı amcanın ağaç gölgesinde kederle baktığına şahit oldum.

@meryl59: Bu arada duyarlı Kadıköylüler hiç konuşmasın kentsel dönüşüm diye müteahhitlere evlerini yeniletirken bahçelerde tek ağaç kalmadı.

@aysesddka: Kentsel dönüşüm diye ruhsuz çirkin binaları dikip her yeri beton yığınına çevirdiler. Tek ağaç yok sonuç çaresizlik hüzün.

@Hiddeath: Bugün bir kez daha gördüm ki İstanbul'a kentsel değil köysel dönüşüm gerekli. Ömrü dolan binaların yerine yenisi değil ağaç dikilmeli.

@dkistanbul: Maltepe’yi bir görün! Kentsel dönüşüm adında ağaç katliamı var.

@Cgoncan: Kentsel dönüşüm dediler. İstanbul’da bir tek ağaç bırakmadılar. Mahallemde her yer inşaat. Güzel bir mahalleden, çirkin bir hale geldi.

@muratady: Bu kentsel dönüşüm saçmalığı bitmezse, 10 seneye Caddebostan'da ağaç kalmayacak. Yepyeni evlerinizde otoparklara baka baka yaşarsınız.

@yasagainat: İstanbul kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapılan binalara kaç ağaç dikme şartı konuluyor?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN