Dört aşamalı operasyon

Dört aşamalı operasyon

Başbakan Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı’nın dört aşamalı olacağını söyledi. Önce 20-30 km’lik bir güvenli alan oluşturulacağını açıklayan Yıldırım, Afrin’deki 8-10 bin YGP’li birlikte IŞİD’lilerin de varlığına dikkat çekti. Yıldırım, rejimle de temas kurulduğunu belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım, Vahdettin Köşkü’nde aralarında KARAR Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras’ın da bulunduğu medya temsilcileriyle bir araya geldi. Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldırım harekatın bölgedeki terör unsurları temizlenene kadar süreceğini vurguladı.Yıldırım, 8-10 bin YPG’linin dışında Afrin’de IŞİD’li teröristlerin de bulunduğunu bildirdi. Yıldırım, 11.05’te Kilis Gülbaba’dan iki noktadan birliklerin Afrin’e geçiş yaptığını belirtti. Çok çetin müzakereler yaptıklarını anlatan Yıldırım “Bu noktaya kolay gelinmedi, sadece o kadar söyleyeyim. Hava sahasının kapatılma konusu şu an için söz konusu değil ama sürekli 7/24 esasına göre bir koordinasyon var. Bu koordinasyon çerçevesinde harekat icra ediliyor” dedi. Zeytin Dalı Harekatı’nın isminin nasıl tespit edildiğine ilişkin soru üzerine Yıldırım “Afrin’de yaşayan masum insanlara zeytin dalı uzatıyoruz. Zeytinleri masum insanlara, dalları da terör örgütlerine veriyoruz” diye konuştu. Şam’la görüşme yapılıp yapılmadığı sorulan Yıldırım, alt düzeylerde konuşulduğunu kaydederek “Arkadaşlarımızın dolaylı, hem Rusya üzerinden hem de Suriye içinde doğrudan temasları sürüyor. Geldiğimiz noktada rejim de işin bir parçası, bunu da görmemiz lazım. Yok sayamayız” dedi.

18-01/22/2018-01-21-photo-00000906.jpg

Yıldırım, operasyonun 4 safhası olduğunu bildirerek, şöyle devam etti: “Birinci safha sınırlarımızdan içeri doğru güvenli bir alanın oluşturulması. Azez bölgesinden başlayarak, kuzey batıya doğru, oradan tekrar güney batıya doğru 130 kilometrelik Afrin bölgesinin bir güvenli şerit oluşturulması, derinliği 20-30 kilometre. İlk hedef orada güvenli bir alan oluşturacağız ki ondan sonra terör unsurlarını yok etmek için oraya ayağımızı sağlam basmamız lazım. Daha sonra gerek Afrin merkezinde gerekse diğer bölgelerinde yerleşik bu terör örgütlerinin yok edilmesi için çalışma yapılacak. İkinci, üçüncü, dördüncü safhalar daha titiz çalışmayı gerektirecek. İlk safahat çok önemli. Temizlik harekatında aceleci davranmamıza ihtiyaç yok.” Rusya’nın harekatla ilgili olumsuz bir tutumunun olmadığını ifade eden Yıldırım “Harekat başlamadan önce diplomatik alanda, askeri temaslarda yapılması gereken her şey yapıldı, Rusya ile Amerika ile İran ile... Rejimle görüşülmedi, rejimle Rusya üzerinde görüşülmek suretiyle mutabakat sağlandı. Buna hava sahasının kullanılması da dahil. İran’la da görüşüldü. İran’ın herhangi karşı çıkma durumu yok ama bazı endişeleri var. Hava sahasının kullanılmasıyla beraber bir teknik sorun yaşandı kısa süreli ama aşıldı. O, bize karşı bir cevap verme amaçlı değil, oradaki sistemler otomatik olarak devreye girdiği için onları tekrar gözden geçirdiler, düzelttiler” değerlendirmesinde bulundu. 

18-01/22/2018-01-21-photo-00000911-1516534865.jpg

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN