Dünyanın gözü infaz raporunda

Dünyanın gözü infaz raporunda

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda yapılan aramada Kaşıkçı cinayetinin kanıtlarına ulaşılması Riyad’ın inkar yollarını tamamen tıkadı. Artık bütün dünyanın beklentisi bir an önce teknik incelemenin bitirilmesi ve hazırlanacak raporun açıklanıp sorumlulardan hesap sorulması. Türk yetkililerin “Cinayetin delillerine ulaştık” açıklamasıyla köşeye sıkışan Suudilere dünya başkentlerinin tepkisi sürdü. Almanya, Japonya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Suudilerin örtbas tavrından rahatsızlığını dile getirdi. Soruşturmayı üstlenen Trump ise “Türkiye’den varsa video ve ses kayıtlarını istedim” dedi. Ardından ‘ipe un serme’ sinyali geldi: Terörle mücadelede Suudi Arabistan’a ihtiyaç duyuyoruz. Kaşıkçı meselesi yüzünden S. Arabistan’dan uzaklaşmak istemiyoruz.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili oluşturulan ortak çalışma grubunda yer alan Türk yetkililer, önceki gün Türkiye’den ayrılan Muhammed el Uteybi’nin kullandığı Başkonsolosluk konutuna girdi.

18-10/18/20181017_2_32926579_38197972-1539821461.jpg

ÇİFTE ARAMADA DELİL AVI

Levent’teki Başkonsolosluk konutuna ikisi olay yeri inceleme olmak üzere toplam 4 sivil plakalı araçla dün saat 16.40’ta gelen Türk yetkililer, konsolosluk binasını çevreleyen bariyerlerin içine alındı. Olay yeri inceleme polisleri yanlarında getirdikleri ekipmanları araçlardan indirerek Başkonsolosluk konutuna girdi. Ortak çalışma grubundaki Türk yetkililerin binaya girişinin ardından, konutta inceleme başladı. Akşam saatlerinde başlayan inceleme gece yarısından sonra saat 02.00'de tamamlandı. 9 süren aramalar sırasında ikinci bir ekip konsolosluk binasında inceleme yaptı. Bu inceleme ise sabaha kadar sürdü. 

18-10/18/resimid_10678881.jpg
Konsolosluk araçlarında da cinayetle ilgili delil arandı. 

Aramalarda Drone da kullanırken, Türk polislerin çatıda inceleme yapması dikkat çekti. Konsolosluk konutun bahçesinde bulunan kuyunun suyu itfaiye aracıyla çekildi. Kuyuda da cinayet izi arandı. Aramalarda hassas burunlu köpek de kullanıldı. Aramaya savcılar da eşlik etti. 

18-10/18/resimid_10677507.jpg

Konsolosluktaki ilk aramada Türk yetkililer AP haber ajansına cinayete ilişkin kanıtlara ulaşıldığını açıklamıştı. Yine dünya medyası ve haber ajanslarına konuşan bazı yetkililer de cinayetin ses kayıtlarının olduğunu Kaşıkçı’nın parçalanarak katledildiğine ilişkin ses kayıtlarının bulunduğunu söylemişti. Rezidanstaki aramayla birlikte dünya şimdi neredeyse tamamı ortaya çıkan vahşi infaz için hazırlanacak inceleme raporlarına kilitlendi.

KAŞIKÇI TRAFİĞİ

Öte yandan cinayetle ilgili olarak diplomatik girişimler de hız kazandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla önce Riyad’a giderek Kral Salman ve infazın arkasındaki isim olarak gösterilen veliaht Prens Muhammet bin Salman ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün de Ankara’daydı. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü ardından Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konsolostu önceki gün yarım kalan inceleme içi “Rezidansta konsolosun ailesinin olduğunu iddia ettiler, Suudiler. O nedenle ertelenmişti” dedi.

Gazetelerde çıkan haberlere göre yorum yapmayacaklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Başsavcılık yoğun bir bir soruşturma yürütüyor. Biraz gecikme olsa da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasında biliyorsunuz araştırma-soruşturma gerçekleşti” ifadelerini kullandı.      

Soruşturmalar ve incelemelerden sonra ortaya çıkacak netice hakkında net bilgi paylaşılabileceğini söyleyen Çavuşoğlu “Bizim elimizde de tabii ki 15 kişinin gelmesi gitmesi ve diğer konularda istihbaratımızın, emniyetimizin yaptığı çalışmalar var, başsavcılığın başlattığı soruşturma çerçevesinde. Ama hepsi birlikte bir neticeye vardıktan sonra ancak somut bilgi verebiliriz” dedi. Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’nin Türkiye’den ayrılmasına ilişkin bir soru üzerine ise şu yanıtı verdi: “Başkonsolos ülkesine gidebilir. Kendisi sınır dışı edilmiş değil. Ne zaman gelip gelmeyeceği konusu da benim işim değil. Kendisiyle bu konuda Suudi yetkililer karar verecek. Ama başkonsolosun özellikle bu olay gerçekleştikten sonra yani Kaşıkçı’nın kaybolmasından sonra bazı yaklaşımları tabii ki tepki topladı. Özellikle dalga geçer gibi dolapları açıp da ‘Bak işte burada yok’ demesi, saygısızca davranması doğru bir yaklaşım değildi, tüm dünyanın tepkisini topladı.”      

Pompeo’nun ziyaret trafiği ile ilgili olarak ABD’den de açıklama geldi.  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Bakan Mike Pompeo’nun Türkiye’deki görüşmelerinde Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili soruşturmaya destek sözü verdiğini bildirdi.

TÜRKİYE’DEN SES KAYITLARINI İSTEDİM

ABD Başkanı Donald Trump, “Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili Türkiye’den varsa video ve ses kaydı istedim” dedi. Fox News’a konuşan ABD Başkanı, Suudi liderlerin bu olayla bağlantısının olduğunu düşünmediğini söyleydi. Trump “Bu olayı tüm yönleriyle açığa çıkaracağız. Suudi Arabistan ile ilişkilerimizi Kaşıkçı nedeniyle bozmak istemiyoruz. Terörle mücadelede, İran ve bölgedeki diğer diğer meselelerde Suudi Arabistan’a ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Trump sabahki ilk açıklamalarında da ‘masumiyet karinesi’ne dikkat çekerek  “Suçluluğu ispat edilene kadar herkes suçsuzdur kuralı gereği Suudilere direkt olarak suçlu muamelesi yapılamaz” demişti. 

Trump, AP’ye verdiği mülakatta da, Kral Selman ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgileri, bilgileri olduğu iddiasını çok kesin dille yalanladığını aktardı. Trump, kendisinin de onların bu yalanlamalarına inandığını söyledi. Kral Selman’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Trump’ın izlenimi, Suudi Kralı’nın başıbozuk (haydut) katillerin işi olduğunu düşündüğü yönündeydi. AP’nin “Bu sohbetlerde başıbozuk katiller fikrini gündeme getirdiler mi” sorusu üzerine Trump şunları söyledi: “Sanırım bir kavram olarak getirdiler. Bugün o kadar çok hissetmedim, ama Kral ile konuşurken bana öyle geldi ki, bunu o yapmamış. Bu konuda bilgisi yoktu ve başıbozuk katiller kavramından söz ediyor gibiydi. Ama bilemiyorum. Bence soruşturma bir cevaba götürecek.”

ESKİ CIA DİREKTÖRÜ BRENNAN: PRENSİN İZNİ OLMADAN BU CİNAYET İŞLENEMEZ

Eski CIA Direktörü John Brennan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin Prens Muhammed Bin Salman’ın bilgisi ve izni olmadan işlenebileceği olasılığının inanılması güç ve zorlama bir fikir olduğunu söyledi.  Brennan’a göre bu işin Bin Salman’dan habersiz yapılmış olması mümkün değil. Başkan Trump’ın ‘serseri katiller’ ve ‘güvenlik birimleri içerisinde kendi başına hareket eden unsurlar’ olasılığını değerlendiren Brennan şöyle konuştu: “Başkana ulusal güvenlik takımı ve istihbarat birimleri tarafından ne söylendi bilmiyorum. Ancak bu tip bir olasılığın da konuşmalar sırasında geçtiğini tahmin edebiliyorum. Prens reformist ve batılı fikirlere yakın biri olarak görünürken böyle durumlar ortaya çıkıyor ve Salman bunların her ikisi de olabilir. Hem bir reformcu hem de acımasız bir otoriter lider olunabilir. Bir vizyonu olduğu belli ancak aynı zamanda güç sarhoşu olmuş biri. Adımları çok agresif ve kendine muhalif olan her unsuru ortadan kaldırmak konusunda kararlı. Amerika’da oturumu olan ve Washington Post’ta yazan bir gazeteciyi yabancı bir ülkedeki konsoloslukta öldürmenin nasıl ciddi sonuçları olabileceğini hesaplayabiliyor olması gerekir. Böyle bir riski ondan habersiz ve izinsiz şekilde hiçbir birim veya kişi alamaz.” Brennan Suudi Arabistan ile ilişkilerin ABD için önemine değiniyor ve “Eğer bu ilişkideki kanser Bin Salman ise bu kanserden kurtulup, bu önemli ilişkiyi sürdürmenin yollarını aramalıyız” dedi.

İSRAİL RİYAD’A GÜVENİYOR

Suudi Arabistan’ın Londra merkezli yayın yapan İlaf gazetesine açıklamalarda bulunan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Suudi gazeteci Kaşıkçı olayıyla ilgili “Tel Aviv rejiminin, Türkiye’den çıkan haberlere değil Suudi Arabistan’ın açıklamalarına güvendiğini” söyledi. İsrail’in, Kaşıkçı olayını yakından takip ettiğini belirten yetkili “Türkiye’den yayımlanan haberlerin kanıtlara dayanmadığını” ileri sürdü.

MAAS, ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, muhtemel Suudi Arabistan’ı ziyaret planını askıya aldığını açıkladı. Kaşıkçı vakasındaki iddiaların “çok rahatsız” edici olduğunu vurgulayan Maas “Suudi Arabistan bu konuda açıklama yapacağını bildirdi. Biz de bunu bekleyeceğiz. Bu açıklama sonrası ziyaret planlarının mantıklı olup olmadığına bakıp karar vereceğiz” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN