Ebedi başkent Kudüs

Ebedi başkent Kudüs

Trump’ın kaos kararından bir hafta sonra İstanbul’da toplanan İslam ülkeleri ‘Doğu Kudüs’ün Filistin’in işgal altındaki başkenti’ olduğunu ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Filistin lideri Abbas, ABD’ye sert mesaj gönderdi: Artık barış masasında oturamaz.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’nin başkenti olarak tanıma kararı sonrasında Türkiye ve Ürdün’ün ortak çağrısı ile olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirve öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin lideri Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı 2. Abdullah birer konuşma yaptı. Abbas zirve katılımcılarını ABD’ye yönelik yaptırım çağrısı yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “ABD artık barış sürecinde arabulucu olma şansını yitirmiştir. ABD’nin artık arabulucu olmasına asla izin vermeyeceğiz. Sizlerin de bu kararımızı desteklemesini istiyoruz. Kudüs Filistin devletinin ebedi başkenti olarak kalacaktır. Anlaşılan onlar bizim terör örgütü olmamızı istiyorlar ancak terör örgütü olmayacağız. Uluslararası hukuka rağmen pervasızca saldıran İsrail’i kollayan kim? İsrail’in yönetimi, halkı var ama sınırları yok. Sınırları olmayan bir devlet nasıl tanınabiliyor? Bana sınırlarını göstersinler. Bu zirve bağlamında alacağımız karar ne olacak? Zirveden bağlayıcı kararlar alınmalı. İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleri ile dünya ülkeleri Kudüs bağlamında ABD ile ilişkilerini belirlemesi gerekiyor. Ekonomik ve siyasi kararlar almalı. Her şeyin bir bedeli vardır ve bizler bedeli ödetebiliriz. Ülkeleri İsrail’i tanımaktan vazgeçmeye çağırıyorum. Bizi tanıyan devlet sayısı İsrail’i tanıyandan fazla. Biz İsrail ile yaptığımız hiçbir anlaşmaya artık bağlı değiliz. Eğitim sağlık kanalizasyonu siz yapın, biz işgal altındayız diyeceğiz. Başka dilden anlamıyorlar..”
Zirvenin sabahki bölümünde yapılan açılış konuşmalarının ardından İİT Olağanüstü toplantısına geçildi. Yaklaşık 4 saat süren zirvenin ardından Doğu Küdüs’ü Filistin’in başkenti olarak kabul eden 11 maddelik bildiri yayımlandı. Karar bildirgesinde, Doğu Kudüs “Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti” olarak tanındı ve “Filistin’i tanıyoruz” dendi. ABD’nin Kudüs’ü İşgalci Güç İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedilden bildiride “Kudüs-ü Şerif’in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan sözkonusu tehlikeli beyanın hükümsüz ve meşruiyetten uzak olduğu, ABD yönetimini bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu tutulduğu kaydedildi.

Ortak bildirinin yayımlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Filistin lideri Mahmud Abbas ortak açıklama yaptı. 

Kararı değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirve ile Kudüs’ün sahipsiz olmadığını bütün dünyaya gösterdiklerini belirterek “Bundan böyle taraf olan ABD’nin arabuluculuk yapması söz konusu olamaz. Gerekirse BM’de bu konunun değerlendirilmesi lazım” dedi. 1947’den bu yana İsrail’in sürekli topraklarını büyüttüğünü Filistin’ini ise küçüldüğünü harita üzerinden anlatan Erdoğan şöyledevam etti: “Bu toprakların gerçek sahibi Filistinliler. Şimdi İsrail neredeyse tamamına yerleşmiş durumda, bununla da doymuyor tamamını almanın gayreti içinde. Trump efendi bunun geyreti içinde. Evangelist siyonist mantığın ürünüdür şu andaki tablo. Sultan Abdülhamit’e yaptıramadıklarını şimdi yaptırma gayretindeler. Bu kararın vicadan, hukuk, tarih önünde hükümsüz olduğunu belirtiyoruz. Kendi çalar, kendi oynar o kadar açık. Kudüs’ün kaderi kandan beslenen bir ülkenin ellerine bırakılamaz. Ey Trump, sen bu İsrail’in mi arkasında duruyorsun? Burada işkence, terör var. Ama ben artık normal karşılamaya başladım, savunur. YPG’yi PYD’yi DEAŞ’a karşı cepheye süren Trump anlayışı bunu da yapar. Biz teşkilat olarak 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan egemen bağımmız Filistin devleti talebinden geri adım atmayacağız. BM başta olmak üzere tüm platformlarda Kudüs’e sahip

17-12/13/1-1513194122.jpg

çıkmaya devam edeceğiz. Güçlü bir Kudüs seferberliğini de başlatacağız. Filistin devletini henüz tanımamış tüm ülkelere Filistin devletini tanıma çağrısında bulunuyorum. Artık bizim nazarımızda Filistin devletinin başkenti Kudüs’tür. Diğer ülkeleri de tanımaya davet ediyorum. ABD yönetiminin kararı herkesi rencide etmiştir. İşgalci İsrail yönetimi ve bir avuç fanatik dışında bu kararı tavsip eden kimse yoktur.”

9 MADDELİK BİLDİRİ

KİMSE BÜYÜKELÇİLİĞİNİ ORAYA TAŞIMASIN

Doğu Kudüs’u Filistin’in başkenti olarak ilan ediyoruz.Bütün ülkeleri bunu tanımaya çağırıyoruz.ABD’nin Kudüs-ü Şerif kararını kınıyoruz.ABD’nin Kudüs-ü Şerif kararı Filistin halkının haklarına saldırıdır. Doğu Kudüs’u Filistin’in başkenti olarak ilan ediyoruz.Bütün ülkeleri bunu tanımaya çağırıyoruz.ABD’nin Kudüs-ü Şerif kararını kınıyoruz.AB

Doğu Kudüs’u Filistin’in başkenti olarak ilan ediyoruz.

Bütün ülkeleri bunu tanımaya çağırıyoruz.

ABD’nin Kudüs-ü Şerif kararını kınıyoruz.

ABD’nin Kudüs-ü Şerif kararı Filistin halkının haklarına saldırıdır.

ABD barış sürecindeki rolünden çekilmeli.

ABD geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacak.

BMGK’nın harekete geçememesi halinde (Kudüs’e ilişkin) bu ağır ihlali BM Genel Kurulu’na götürmeye hazırız.

Bütün devletler diplomatik misyonlarını Kudüs’e taşımamaya davet edilmiştir.

BM derhal sorumluluklarını üstlenmeli. 

RUSYA GERİ ADIM ATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile pazartesi günü Beştepe’de bir araya gelen Rusya lideri Putin’in Kudüs konusunda ‘benzer fikirleri sahip olduğu’ açıklanmıştı. Ancak dün Rusya’dan karışık sinyaller geldi. İİT’nin İstanbul Zirvesi’nde alınan kararların sorulduğu Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunu biliyoruz ancak şimdiki durumda bu tutum Rusya’nın tutumuyla örtüşmüyor. Bizim hem Kudüs hem İsrail-Filistin ihtilafının nasıl çözüme kavuşturulmasını istediğimizi herkes gayet iyi biliyor” dedi. Peskov, gazetecilerden gelen, “Peki Türkiye’nin şimdiki tutumu krizin çözümü bakımından yapıcı mı, yoksa olumsuz mu?” sorusuna ise net bir yanıt vermekten kaçındı. Peskov, “Az önce söylediklerime ek olarak hiçbir şey söyleyemem” dedi. Bu açıklamadan iki gün önce 11 Aralık Pazartesi günü Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Rusya lideri Vladimir Putin, ABD’nin attığı Kudüs adımının ne anlama geldiği hususunda Türkiye ile aynı görüşü paylaştıklarını dile getirmişti.

BM'DEN SONRA EN BÜYÜK KÜRESEL KURULUŞ

Birleşmiş Milletler’in ardından en büyük hükümetlerarası kuruluş olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın  4 kıtada 57 üyesi var. İİT’nin nüvesini Suudi Arabistan merkezli İslam Birliği adlı kuruluş oluşturdu. 1966’da dönemin Somali Cumhurbaşkanı Aden Abdullah Osman’ın ortaya attığı zirve fikrine Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdülaziz el-Suud da destek verdi. İİT’yi oluşturma fikri, Fas’ın başkenti Rabat’ta yapılan İslam ülkeleri devlet ve hükümet başkanları konferansında olgunlaştı. Konferans, 21 Ağustos 1969’da Kudüs’teki El Aksa Camii’nin kundaklanması üzerine toplanmıştı. Bu konferansta, İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarının Mart 1970’te bir araya gelmesi kararı alındı. İİT’nin kurucu belgesi ise 1972’de kabul edildi.

TEŞKİLATIN YAPISI

İİT Genel Sekreterliği, Dışişleri Bakanları Konferansı tarafından dört yıllığına atanıyor ve görev süresi sadece bir kez daha uzatılabiliyor. Genel Sekreter’in siyasi, ekonomik ve kültür işlerden sorumlu 4 yardımcısı var. İİT’nin New York ve Cenevre’de de daimi gözlem misyonu bulunuyor.

TÜRKİYE 2019'A DEK DÖNEM BAŞKANI

Türkiye’nin Nisan 2016-2019 arasında dönem başkanlığını üstlendiği İİT’ye üye ülkeler; Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Brunei, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Komor Adaları, Fildişi Sahilleri, Cibuti, Mısır, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Endonezya, İran, Irak, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Lübnan, Libya, Malezya, Maldivler, Mali, Moritanya, Fas, Mozambik, Nijer, Nijerya, Umman, Pakistan, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Suriye, Surinam, Yemen. Gözlemci üyeler; Bosna Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Tayland, Rusya Federasyonu, Kuzey Kıbrıs. Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi, İİT Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği, İslami Gençlik Diyalog ve İşbirliği Forumu, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı.

SÜRPRİZ KONUK MADURO

Bir başka toplantı için Türkiye’de bulunan Venezuela lideri Nicolas Maduro da İİT zirvesindeydi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN