Enosis iptal edilmezse müzakerenin anlamı kalmaz

Enosis iptal edilmezse müzakerenin anlamı kalmaz

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum kesiminin Enosis’i okullarda okutmasına ve resmi tatil ilan etmesine sert tepki gösterdi, “Kabul edilecek bir şey değil. Karar iptal edilmezse müzakere süreci anlamsız hale gelir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adadaki çözüm sürecinde güven artırıcı önlemlere ihtiyaç olduğuna işaret ederek, “Rum meclisinin Enosis’le ilgili kararı iptal edilmelidir. Bu kabul edilebilecek bir davranış değildir” dedi. Kıbrıs Rum kesimin meclisi, Rum okullarında 1950 yılında alınan Enosis (Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması) kararının  kutlanması yönünde karar almıştı. Enosis, adada Rumların Türklere saldırılarını tetiklemiş ve çatışmalara sebep olmuştu.

Kararın iptal edilmemesi durumunda bundan sonraki müzakere sürecini anlamsız hale getirileceğinin altını çizen  Akıncı, Güven Yaratıcı Önlemlerden biri olarak cep telefonlarının adanın iki tarafında da kullanılabilmesi için aldıkları kararın Rum kesimindeki bir yasa yüzünden engellendiğini de hatırlatarak Güney Kıbrıs meclisini bu konuda çalışmaya, yasayı tadil etmeye çağırdı.

Akıncı, “Kuzey Kıbrıs’ta ilhak biçiminde gelişen söylemlere en başta ben karşı çıkmaktayım, KKTC’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak. Benzeri bir tavrı Güneydeki seçilmiş bir liderden beklemek de hakkımızdır” dedi. Kararın KKTC’de inifale neden olduğunu söyleyen Akıncı, “Kuzey Kıbrıs’ta ilhak biçiminde gelişen söylemlere en başta ben karşı çıkmaktayım bu toplumun lideri olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak benzeri bir tavrı Güneydeki seçilmiş bir liderden beklemek de hakkımızdır.”

Akıncı, BM Genel Sekreteri António Guterres’e mektup göndererek, 1950 Enosis referandumu yıldönümünün ortaokullarda anılması yönündeki Rum Meclisi’nin kararının iptal edilmemesi durumunda, Kıbrıs’ta iki taraf arasında güven inşa etmeye yönelik çabalara ciddi darbe vurulmuş olacağını ve müzakere sürecinin büyük zarar göreceğini vurguladı.

EOKA’NIN KANLI SLOGANI

Sözlük anlamı ‘Birleşme’ olan Yunanca terim, ilk olarak Balkan savaşlarında Girit’in Yunanistan’a dahil olması için kullanıldı. Kıbrıs’ta ise adanın ikiye bölünmesine neden olacak olan olayların tetikleyicisi bir girişim olarak  25 Mayıs 1925’te gündeme geldi. Enosis idealini sloganlaştıran EOKA örgütü 15 Temmuz 1974’te darbeyle iktidara gelince Türklere yönelik etnik temizlik harekatına başladı. Türkiye garantörlük haklarını kullanarak 20 Temmuz’da  Ada’ya müdahale etti ve KKTC’nin kuruluşunu ilan eden süreç de başlamış oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN