Erdoğan'dan Trump'a: YPG'nin muhatap alınması mutabakata aykırı

Erdoğan'dan Trump'a: YPG'nin muhatap alınması mutabakata aykırı

Beyaz Saray'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump ortak basın toplantısında açıklama yaptı. ABD'nin terör örgütü YPG'ye destek vermesini eleştiren Erdoğan, "Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir" dedi. Trump ise "Türkiye’yi terör örgütü ile olan mücadelede destekliyoruz. Türkiye’nin liderliğinden de mutluyuz. İlişkilerimizi kimse yenemeyecek" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbaşa görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Trump, Türkiye'nin terörle mücadelesine destek mesajı verdi "İlişkilerimizi kimse yenemeyecek" dedi. Erdoğan ise terör örgütü YPG'ye ABD'nin verdiği desteği eleştirdi. Erdoğan "Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir" dedi.

İşte iki liderin açıkmaları...

TRUMP'IN AÇIKLAMALARI

Sayın Erdoğan’ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Onların muhteşem cesaretlerine baktık. Kore’deki savaştaki cesaretleri, bizim askerlerimizin unutmadığı şeylerdendir. McCarty, Türk askerlerinin şerefini ve cesaretini takdir etmiştir ve dünyanın en iyi askerlerden olduğunu söylemişti. Türkiye’yi terör örgütü ile olan mücadelede destekliyoruz. Türkiye’nin liderliğinden de mutluyuz. Türkiye’nin çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.  

TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ SİLAHLAR...

Türkiye'nin istediği silah siparişleri için çalışacağız. Türkiye'yi PKK ve DAEŞ'e karşı destekliyoruz. Diyalog ve dayanışmamızı devam ettireceğiz. Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edecek. Türkiye ile ilişkilerimizi hiç kimse yenemeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu'da barışı ve güvenliği sağlamak, paylaştığımız tehlikelerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum.

TÜRKİYE'Yİ TAKTİR EDİYORUZ

Türkiye'nin Suriye'deki dehşet verici katliamların durdurulması için verilen çabalara liderlik etmesini takdir ediyoruz. Suriye iç savaşı tüm dünyayı şoke ediyor. Bunu görmek için yapmanız gereken tek şey bugünkü gazetelerin ilk sayfalarına bakmak. Suriye'de şiddeti azaltabilecek ve barışçı çözüme imkan sağlayacak her türlü adımı destekliyoruz.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Bir kez daha Sayın Trump'ı seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı kutluyorum. 

Köklü geçmişe dayanan Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız, küresel barış için de önemlidir. 

Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde, iki ülkenin göstereceği ilişki her zamankinden daha önem kazanmıştır.

Esasen ABD ile BM, NATO ve G20 gibi kilit kuruluşlarda yakın bir ilişki içerisindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu alanlar başta olmak üzere diyaloğu arttırma kararındayız.

Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bu görüşmelerin büyük kazanımlar elde edeceğine inanıyorum. 

Ekonomi, enerji ve savunmada işbirliğini artacak. DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı koymalıyız.

YPG'Yİ MUHATAP ALMAK MUTABAKATA UYGUN DEĞİL

Bölgemizin geleceğinde teröre yer yoktur. Özellikle YPG-PYD terör örgütlerinin muhatap alınması mutabakata uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz. 

Suriye ve Irak'ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Trump'ın seçim zaferi yeni beklentilere , umutların filizlenmesine yol açmıştır.

TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ

Bugün temelleri atılan yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Başkan'a nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. Kendisini de ailesi ile birlikte Türkiye'ye davet ediyorum.

TRUMP: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ KİMSE YENEMEYECEKTİR

ABD Başkanı Donald Trump soru cevap kısmında ise, "Türkiye ile ilişkilerimizi kimse yenemeyecektir" açıklamasında bulundu.

İki lider ortak basın açıklamasının ardından öğle yemeğine geçti. 

ERDOĞAN, TRUMP TARAFINDAN ONURUNA VERİLEN ÖĞLE YEMEĞİNE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.  Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray'daki ikili görüşmeden sonra yaptıkları ortak basın açıklamasının ardından öğle yemeğine geçti. 

Aynı zamanda heyetler arası görüşmenin de gerçekleştirildiği yemeğin ardından ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurladı. 

17-05/16/sdergdthf.jpg

Beyaz Saray'da gerçekleşen öğle yemeğine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

ERDOĞAN, BEYAZ SARAY'DAN AYRILDI

Washington, 16 Mayıs, (DHA) - Türkiye ve ABD heyetleri arasında görüşme sona erdi. Erdoğan ve Trump görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Erdoğan görüşme sonrası makam aracıyla Beyaz Saray'dan ayrılırken, ABD Başkanı Trump kapıya kadar uğurlayıp eliyle selamladı. Erdoğan, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutunda ABD’li kanaat önderlerini kabul edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN