‘Eşekli kütüphaneci’nin idealiyle yollara düştü

‘Eşekli kütüphaneci’nin idealiyle yollara düştü

Bitlis Halk Kütüphanesi müdürü Hakan Yücel, okuma alışkanlığı kazandırmak için köy yollarının yolunu tuttu ve okulları tek tekgezerek öğrencilere kitap dağıtmaya başladı. ‘Eşekli kütüphaneci’ olarak bilinen ve 1963’te ABD Başkanı Kennedy’den ödül alan Mustafa Güzelgöz’den ilham aldığını söyleyen Yücel “Çocukların yüzündeki sevinç bana enerji veriyor. Pedalları daha güçlü çeviriyorum” dedi.

Bitlis Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Hakan Yücel’in kar kış demeden köy yollarına düşürten ideali, geleceğe ve çocuklara olan umudu bir kez daha yeşertti. Yücel, öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmasını sağlamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla bir süre önce bisikletiyle köy çocuklarına kitap götürmeye başladı. Yer yer karla kaplı yollarda ve soğuk havaya rağmen pedal çeviren Yücel, toplam 5 bin kitabı köylerde yaşayan çocuklarla buluşturmayı hedefliyor. Yücel, kütüphanedeki kitap kumbarasında toplanan kitapları, köylerdeki çocuklara ulaştırdığını söyledi. İlk etapta çocuklara 100 kitap verdiğini belirten Yücel “Yolda gördüğüm çocuklara da kitap hediye ediyorum. Çocukların yüzündeki sevinç bana enerji veriyor. Pedalları daha güçlü çeviriyorum. Bitlis’te bu yıl kış çetin geçti. Köylerde hala kar var. Bu yüzden köyün girişinde bisikletten inerek, yaya olarak kitapları götürüyorum” dedi.

17-03/06/add.jpgHakan Yücel, son olarak kent merkezine 12 kilometre uzaktaki Başhan köyüne bisikletiyle giderek çocuklara kitap dağıttı.

Yücel ‘Eşekli kütüphaneci’ olarak bilinen Mustafa Güzelgöz’den ilham alarak bu çalışmayı gerçekleştirdiğini ifade etti. Güzelgöz’ün köylere eşekle, kendisinin ise bisikletiyle kitap götürdüğünü söyleyen Yücel şunları kaydetti: “Bundan sonra da inşallah devamını getireceğim. Türkiye’de okuma oranı bu kadar düşükken, elimizden gelen tüm çabayı göstererek öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bu iş için elimizi taşın altına koyduk. Vatandaşlarımızdan kütüphanemize kitap bağışlamasını da rica ediyorum. Bağışlanan kitapları köy okullarına götüreceğim.”

KENNEDY’DEN ÖDÜL ALAN KÜTÜPHANECİ

Mustafa Güzelgöz, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde 1940’lı yıllarda köylere eşekle kitap taşımasıyla ‘Eşekli kütüphaneci’ olarak ünlenir. 1943’te atandığı Ürgüp Tahsin Ağa Kütüphanesi’de yaptığı çalışmalarla örnek olan Güzelgöz, kütüphaneyi halkın ayağına götürmek için harekete geçer ve ilgi çekmek için de  o yıllarda ilginç faaliyetlerde bulunur.

17-03/06/ass.jpg

Özellikle kadın ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için devletten istediği eşekle köy yollarına düşen Güzelgöz, bu işi daha da ileri götürür ve çevre illere de hizmet götürmeye başlar. Yaptığı seyyar kütüphanecilik faaliyeti Güzelgöze’ye bir de ödül getirir ve 1963’te ABD’de düzenlenen ‘Amerikan Barış Gönüllüleri Derneği’nin İnsanlığa Hizmet Ödülü kazanır. 1972’de emekliye ayrılan ünlü kütüphaneci 2005’te Nevşehir’de hayata gözlerini yumdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN