EYT son dakika haberleri | Son durum ne? Ak Parti Emeklilikte Yaşa Takılanlar için ne dedi?

EYT son dakika haberleri | Son durum ne? Ak Parti  Emeklilikte Yaşa Takılanlar için ne dedi?

EYT son dakika haberleri vatandaşlar tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Peki EYT'de son durum ne? Ak Parti Emeklilikte Yaşa Takılanlar için ne dedi? İşte bütün bu soruların yanıtı ve son dakika gelişmeleri haberimizde...

Yazımızda EYT son dakika haberlerini vetandaşın merakla araştırdığı son durumun ne olduğunu bulabilirsiniz.  Ak Parti Emeklilikte Yaşa Takılanlar için ne dedi? EYT bekleyenler şimdi ne yapacak? İşte yanıtı ve daha fazlası... 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş sürece ilişkin detayları paylaştı. Bu detayları, EYT haberlerini ve son dakika açıklamalarını emeklilikte yaşa takılanlar vatandaşlar araştırıyor. İşte son dakika EYT haberleri ve farklı kesimlerden gelen emeklilikte yaşa takılanlar açıklamaları…

18-11/11/erdogan-emeklilikte-yasa-takilanlar.jpg

Başkan Recep Tayyip Erdoğan EYT açıklamasında, “Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar için bir çalışma yürütülüyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var. Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum”dedi.

Erdoğan yaptığı son dakika açıklamalarında 'Emeklilerimiz konusunda en büyük hizmetleri biz getirdik. Bir kesimi memnun etmek adına ülkenin tüm dengelerini bozmaya razı olamayız. Siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yapanların önemli bir bölümü resmi veya gayri resmi olarak çalışmayı sürdüreceklerdir. Hakikat bu iken sosyal güvenlik sistemimizi bir bataklığın içerisine neden sürükleyelim? Meclis'te bunu gündeme getirenler yeniden durum değerlendirmesi yapsın.' demişti. 

18-11/11/devlet-bahceli-emeklilikte-yasa-takilanlar.jpg

DEVLET BAHÇELİ EYT İÇİN NE DEMİŞTİ? 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, "Bugünkü ekonomik dönemde ısrarcı olmama kanaatindeyiz" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, "Diğer muhalefet partileri ile aynı alanda bulunmak istemiyoruz. İP, CHP ve HDP ile aynı, yan yana olmak istemiyoruz. Onlar parlamenter sisteme dönme çabasında. Biz bu duruşlarını benimsemiyoruz. EYT konusunda MHP'nin seçim beyannamesinde madde vardır. Arkadaşların ön hazırlığı olmuştur. Bu konunun, bugünkü ekonomik şartlarda 700 milyarı bulacak. Bugünkü ekonomik dönemde ısrarcı olmama kanaatindeyiz. Meclis araştırması açılması konusunda MHP görüşlerini saklı tutmakla birlikte çekimser oy kullanmıştır" dedi. Bahçeli, "MHP her ilde her seçim bölgesinde kendi adayları ile seçime girecektir. İstanbul'dan bir sürprizimiz olabilir" diye konuştu. EYT son dakika açıklamaları haberimizde sizlerle. 

EYT SORUNU NEDİR?

08 Eylül 1999’da emeklilik yasasında değişiklik yapıldı. Bu tarihten önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 20 yılda ve 38 yaşında, erkek ise 25 yılda ve 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999 yılında çıkarılan yasa ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. 1999'dan önce işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi. Buna göre;

Örneğin, 1970 doğumlu olan ve ilk defa 1990 yılında çalışmaya başlayan bir erkek yaş şartı olmasa 25 yıllık sigortalılık süresinin dolduğu 2015 yılında emekli olabilecekken, yaş şartı nedeniyle 52 yaşında, yani 2022 yılında emekli olabiliyor ve emeklilikte yaşa takılıyor.

60 yaşını doldurmuş olması , 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün prim ödemek şartı ile kısmı emekli olabileceklerdir.

SENDİKALAR EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN NE DEDİ? 

18-11/11/ergun-atalay-emeklilikte-yasa-takilanlar.jpg

TÜRK-İŞ'TEN EYT AÇIKLAMASI:

Prim gün sürelerini doldurmalarına rağmen yaş şartına takıldıkları için emekli aylığı almaya hak kazanamayanlara bir destek de Türk-İş'ten geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, geçtiğimiz ekim ayında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999'dan sonra sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerle emeklilik için gerekli yaş kademesinin yükseltildiği ve emekli aylığı bağlanmasının geciktirildiğini söyledi.

Bugün sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişinin yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamadığına dikkati çeken Ergün Atalay, şunları kaydetti: "Emeklilikte yaşa takılanların durumu toplumsal bir soruna dönüşmüş durumda. Bu kapsamda kaç kişinin olduğu net olarak bilinmiyor ama bizim hesaplamalarımıza göre yaklaşık 500 bin kişiyi etkiliyor. Türk-İş olarak, toplumsal bir soruna dönüşen bu konunun çözüme kavuşturulması için siyasi partilerin ve bazı milletvekillerinin ortaya koyduğu iradeyi destekliyoruz."

18-11/11/mahmut-arslan-emeklilikte-yasa-takilanlar.jpg

HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN'DAN EYT YORUMU

"Bugün emeklilikte yaşa takılanların birinci müsebbibi IMF  politikalarıdır. O günleri hatırlıyorum ben, kavgaların yapıldığı dönemde Yaşar  Okuyan, Çalışma Bakanı. IMF 250-300 milyon dolarlık krediyi serbest bırakmak için  bu emeklilik sistemini dayatıyor. Biz de itiraz ediyoruz 'Mezarlıkta emekliliğe  hayır' diye. O gün söyledik, 'Yapmayın bunu. Sosyal Güvenlik Sisteminin  sorunlarının kaynağı işçiler değil. Emekçiler değil, başkadır bunun kaynağı.' Ama  anlatamadık. Döndü dolaştı 20 yıl sonra bugünkü hükümet bunun muhatabı oldu. Bu  IMF'yi kovdukları ve IMF'yi tekrar geri getirmemeleri için Recep Tayyip Erdoğan  ve AK Parti'ye teşekkür ediyorum. Çünkü IMF politikaları işsizlik, kaos,  adaletsizlik, ücretlerin kısılması, emekliliğin artması demektir. IMF bunları  yaparak verdiği krediyi güvence altına almak istiyor. O yüzden IMF  politikalarının bir gereği olarak emeklilikte yaşa takılanların bugün sorunlarını  yaşıyoruz."

18-11/11/numan-kurtulmustan-eyt-aciklamasi.jpg

NUMAN KURTULMUŞ'TAN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Habertürk TV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

MHP'nin af teklifi - "Seçime kadar gündeme gelmesi zor. Adalet Bakanı bir hazırlık aşamasında."

EYT açıklaması - "O konu kapanmıştır. Bugünkü şartlarda Türkiye'nin kaldırabileceği bir yük değil."

18-11/11/brahim-kalin-emeklilikte-yasa-takilanlar.jpg

İBRAHİM KALIN'IN EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 11 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısının ardından basın toplantısında, EYT(emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

Bu konu bugün gündeme gelmedi. Şu anda hükümetin gündeminde bu konu yok. Teklif geldiğinde Ekim ayında bakılır. Ama bunun maliyeye üreteceği maliyeti de dikkate almak durumundayız. Bugün bu konu gündeme gelmedi, yarın da gündemimizde yok.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN