Fırat'ın batısında taviz yok

Fırat'ın batısında taviz yok

Türkiye’nin terör örgütlerini sınırlarından temizleme hedefinin Fırat’ın iki yakasını da kapsadığı belirtildi. KARAR’a konuşan güvenlik kaynakları, ABD ile çalışma grupları kurulmasının Ankara’nın stratejisinde değişikliğe neden olmadığını açıkladı.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Terörle mücadelesini sahada ve masada yürüten Türkiye, geçen haftayı kritik bir diplomasi trafiğiyle tamamladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla gerçekleştirdiği görüşmelerde iki ülke ilişkilerine süre tanındı. ‘ABD ile çalışma grupları kurulması kararı, Türkiye’nin terörle mücadelesinde strateji değişikliğine neden olacak mı?’ sorusu da gündeme geldi. KARAR’a bilgi veren güvenlik bürokrasisi kaynakları, bu soruya, Türkiye’nin terörü Fırat’ın batısında da doğusunda da kaynağında takip edeceği yanıtını verdi. Suriye’deki YPG/PYD yapılanmasının, PKK gibi uzun bir terör tehdidi oluşturmasına izin verilmeyeceğini belirten kaynaklar, terörün kaynağında kurutulacağı, büyümesine izin verilmeyeceğini vurguladı.

Kaynaklar, tüm bölgenin terör örgütlerinden temizleninceye kadar askeri operasyonların süreceğini belirterek, değişkenli planlarla her an hazır olunduğunu ifade etti. ABD’nin Menbiç’ten YPG/PKK’yı gönderirse -ki bu ihtimalin şu an zayıf olduğunu değerlendiren kaynaklar- o zaman yeniden bir değerlendirme yapılabileceği bildirildi. Ancak bu durumda da bölgenin güvenliğinin sağlanarak bölgenin gerçek sahiplerine, kendi halkına bırakılması için gerekenlerin yapılacağı kaydedildi. Türkiye’nin kararlılığının, terör örgütlerinin Suriye’nin kuzeyinden tamamen temizlenmesi ve sonrasında da bir daha yerleşmemesinin garanti altına alınana süreceği ifade edildi.

Örgütün, uluslararası toplumu Türkiye’ye baskı yapması için başından beri yaptığı propagandaların işe yaramadığını belirten kaynaklar “Çünkü TSK ve ÖSO çok dikkatli operasyon yapıyor. Afrin harekatının başından itibaren sivillere zarar veren terör örgütü oldu. TSK ve ÖSO acele etmiyor, çevreyi kuşatarak ilerliyor. Kaynakları sınırlı olan örgüt. Şehit vermeden örgütü sıkıştırarak dağılmaları sağlanıyor. Cinderes Afrin’in kilidini açacak bir kapı olarak görülüyor. Afrin’de de yine çevresini kuşatarak terör örgütünün direncinin kırılması sağlanacak” değerlendirmesi yaptı. Örgütün Esad rejimi ile anlaştığı iddialarının henüz kesinlik kazanmadığı ancak bu nokta da Türkiye ve Rusya arasındaki koordinasyona işaret edildi. Kaynaklar, her iki ülkenin bu koordinasyonu çok önemsediğini ve her şartta güçlü tuttuğunu dile getirdi.

18-02/19/screenshot_1-1518999134.jpg

MESKUN MAHAL ÇATIŞMALARI İÇİN HAZIRLIK YAPILDI

Afrin’deki son durumla ilgili bilgi veren güvenlik bürokrasisi kaynakları, TSK ve ÖSO güçlerinin Cinderes’e çok yakın bir noktada bulunduğunu, terör hedeflerinin karadan ve havadan vurulması ile ilerlemenin sürdürüldüğünü belirtti. TSK ve Jandarma Özel Harekat’ın meskun mahalde çatışma deneyimi olan mensuplarının bölgede olduğunu ifade eden kaynaklar, her ihtimale hazırlıklı olunduğunu belirterek, teröristlerin sabotaj ve bombalı tuzaklarla hazırlık yaptığı bilgisini paylaştı. Meskun mahal çatışmasının da söz konusu olabileceğini bildiren kaynaklar, bunun için de hazırlık yapılmış durumda olduğunu vurguladı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN