Gayrimenkul sertifikası nedir, nasıl alınır? Gayrimenkul sertifikası alma şartları neler?

Gayrimenkul sertifikası nedir, nasıl alınır? Gayrimenkul sertifikası alma şartları neler?

Gayrimenkul sertifikası nedir, nasıl alınır? Gayrimenkul sertifikası için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? Konutta yeni dönemin kapısını açan sertifika işlemi ile ilgili birçok küçük yatırımcı önemli soruların cevabını merak ediyor. Gayrimenkul sertifikası ne işe yarıyor? Yatırımın başında küçük paylara bölünüp belli bir kısmının satın alınmasına imkan tanıyan gayrimenkul sertifikası ile ilgili tüm ayrıntılar haberimizde.

Gayrimenkul sertifikası nedir, ne işe yarar? Projelerin küçük parçalara bölünüp belli bir kısmının değerlendirilmesine imkan tanıyan gayrimenkul sertifikası alma şartları nelerdir? Kimler, hangi koşulda gayrimenkul sertifikası alabilir? Bir daire alacak kadar birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcıları yatırıma ortak eden sertifikanın ayrıntıları haberimizde.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NEDİR? NASIL ALINIR?

Yatırım yapmak isteyenler 'gayrimenkul sertifikası nedir, nasıl alınır? Kimler hangi şartlarda gayrimenkul sertifikası alabilir?' sorularını soruyor. Gayrimenkul projesinin yatırımın başında küçük paylara bölünüp belli bir kısmının satın alınmasına imkan tanıyan gayrimenkul sertifikası ile konutta yeni dönem başlıyor. İşte yeni sistem hakkında bilmeniz gerekenler. Konut alımında yeni bir dönemi başlatan gayrimenkul sertifikası yatırımcılara yeni bir imkan sunuyor. Yeni sistem hakkında bilinmesi gerekenler.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NEDİR?

Gayrimenkul projelerinin, herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünerek oluşturulan bir yatırım aracı. Başka bir deyişle evin tamamı yerine metrekare bazlı satın alınmasını sağlayan sistem.

17-03/24/gayrimenkul-sertifikasi.jpg

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI AMACI NEDİR?

Bir daire alacak kadar birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcıları yatırıma ortak etmek. Örneğin 300 bin liralık bir ev için parası olmayan ancak 15 bin liralık bir birikimini konut sektöründe değerlendirmek isteyenler sertifika alarak yatırım yapabiliyor.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NASIL SATIN ALINABİLİR?

Bankanız vasıtasıyla talep toplama tarihlerinde (29-30-31 Mart) doğrudan alım yapılabilir.

Dilediğiniz ve bütçeniz kadar sertifika alabilir, projeye ve yatırıma aldığınız payınız kadar ortak olabilirsiniz.
Türkiye nin her tarafından yatırım yapabilir miyim? Evet. Ankara’dan, İzmir’den, Trabzon’dan, Diyarbakır’dan, nerede yaşıyorsanız oradan yatırım yapabilirsiniz.

Bu yeni finansal araç ile ilk olarak satışa sunulan konutlar İstanbul Başakşehir'de Makron İnşaat'ın Park Mavera 3 adlı projesinde yer alıyor.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI İLE NASIL EV ALINIR?

Projeden oturum amaçlı ev almak isteyen birinin 100 bin TL’lik birikimi olsun. Beğendiği dairenin ise 500 bin TL olduğunu varsayalım. Yatırımcı eksik kalan 400 bin TL’lik kısım için kredi kullanmak da, riske girmek de istemiyor. Yatırımcı elindeki 100 bin TL ile ilk gayrimenkul sertifikası alımını yaparak başlıyor. Borsadan sertifika almaya, seçtiği dairenin payını toplamaya devam ediyor. Proje teslimine kadar, yani 3 yıl boyunca, beğendiği dairenin baştan ilan edilen payını toplayarak beğendiği dairenin sahibi olabiliyor.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NAKİTE DÖNÜŞTÜRÜLÜR MÜ?

Sertifika vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenlere, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alma sistemi getirildi. Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sıhhatli olmadığı yönünde SPK veya Borsa'nın tespitinin bulunması halinde geri ödeme fiyatının gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi.

17-03/24/header.jpg

Sertifikayı satmak için proje sonunu beklemek zorunda mıyım?

Hayır, isterseniz aldıktan hemen sonra Borsa İstanbul'da satabilir, isterseniz proje teslimine kadar yani 3 yıl bekleyebilirsiniz.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI VE TOKİ GARANTİSİ

TOKİ gayrimenkul sertfikasını ihraç eden sıfatını taşır. İnşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını garanti eder.
Projenin gerçekleşmeme ihtimali olursa ne yapılabilir?

Projenin gerçekleşmemesi ihtimalini azaltmak ve sertifika sahiplerini korumak amacıyla yatırımcıların projenin geleceğiyle ilgili karar verici konumda olmalarına destek verildi. Bu durumda gayrimenkul sertifikalarını elinde bulunduran yatırımcıların Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel kurul toplantılarına benzer şekilde "gayrimenkul sertifikası sahipleri toplantısı" yaparak ya projenin devamına karar vermeleri ya da projenin satılarak ihraççıya henüz ödenmeyen paralarla birlikte projenin satışından elde edilen paraların sertifika sahiplerine ödenmesi yönünde karar alma imkânı getirildi.

SERTİFİKA İLE GAYRİMENKUL YATIRIMI YAPMANIN AVANTAJI

Bu uygulamadan önce, vatandaşın yatırım yapılabilir bulduğu herhangi bir projede gayrimenkul yatırımı yapabilmesi için ilgilendiği projeden minimum bir adet bağımsız bölüm alması ve bunun için ilgili bağımsız bölüm bedelinin tamamına bütçe ayırması veya kredi kullanarak borçlanması gerekiyordu. Artık gayrimenkul sertifikası ile gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen herkes borçlanmadan, bütçesi kadar yatırıma ortak olabilecek.

17-03/24/gayrimenkul-sertifikasi-emlak-istanbul-ankara-izmir-fiyatlari.jpg

Geleneksel gayrimenkul yatırımında vatandaşın almış olduğu gayrimenkulü ihtiyacına binaen acil satmak zorunda kalması durumunda çoğu zaman ya beklemek zorunda kalıyor ya da değerinden daha düşük bir bedel ile elinden çıkarıyordu yine aynı şekilde kredi taksitlerini ödeyememe halinde ise önden ödemiş olduğu faiz nedeniyle ciddi kayıplar yaşayabiliyordu. Gayrimenkul sertifikası ile yatırım yapan yatırımcılar ise dilediği anda sertifikalarının borsadaki güncel değeri üzerinden hızlıca nakde dönme rahatlığına kavuşuyor.

Gayrimenkul sertifikası nedir, nasıl alınır? Gayrimenkul sertifikası için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? Konutta yeni dönemin kapısını açan sertifika işlemi ile ilgili birçok küçük yatırımcı önemli soruların cevabını merak ediyor. Gayrimenkul sertifikası ne işe yarıyor? Yatırımın başında küçük paylara bölünüp belli bir kısmının satın alınmasına imkan tanıyan gayrimenkul sertifikası ile ilgili tüm ayrıntılar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN