Güneş Motel olayı nedir? Siyaset gündemine oturan Güneş Motel hadisesi ne zaman oldu?

Güneş Motel olayı nedir? Siyaset gündemine oturan Güneş Motel hadisesi ne zaman oldu?

Haberimizde Güneş Motel neler oldu? sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. CHP'li 15 vekilin istifa edip İYİ Parti'ye geçmesi ile Güneş Motel olayı nedir? sorusu gündeme geldi Güneş Motel hadisesi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Güneş Motel hadisesi ne zaman oldu? Güneş Motel olayı nedir? sorularının yanıtı haber detayda...

Haberimizde siyaset dünyasının gündemindeki Güneş Motel olayı nedirGüneş Motel hadisesi hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz. 15 CHP'li vekilin istifa ederek İYİ Parti'ye geçmesinde sonra AKP Sözcüsü Mahir Ünal, "Yaşanan hadise bugünün Güneş Motel vakasıdır" dedi. Bu sözlerden sonra insanlar Güneş Motel olayı nedir ve Güneş Motel hadisesi ile ilgili pek çok şeyi araşıtmaya başladı. İşte Güneş Motel vakası hakkında tüm merak edilenler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’den 15 milletvekilinin İyi Parti’ye geçmesine ilişkin, “Güneş Motel olayından çok daha öte bir durum söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi bizim için gerçekten bir felaket” dedi. Peki Güneş Motel olayı nedir?

Bu gün gündemde Güneş Motel olayı nedir? sorusu var.  Güneş Motel hadisesi hakkında merak edilenleri sizlert için derledik. Güneş Motel olayı ile ilgili merak edilenler haber detayda...15 CHP’li milletvekilinin partisinden istifa ederek İyi Parti’ye katılması ile ilgili açıklamalara bir yenisi daha eklendi. AKP Sözcüsü Mahir Ünal, “Yaşanan hadise bugünün Güneş Motel vakasıdır” diyerek durumu eleştirdi. Peki Güneş Motel olayı nedir, kimler arasından gerçekleşmiştir?

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "1978'de de Güneş Motel olayı CHP'nin sonunu getirmişti" dedi. CHP-İYİ Parti işbirliğine Güneş Motel benzetmesi yapan bir diğer isim de AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal'dı. "Yine gizli kapaklı görüşmeler ve transferler… O yüzden farklı bir Güneş Motel durumu bu." MHP cephesinden de Güneş Motel yorumu geldi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 CHP'li milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesiyle ilgili şunları söyledi:

"CHP’den 15 vekilin istifa ettirilmesi siyasetin yüz karası Güneş Motel olayının yeni bir versiyonudur." 

18-04/23/gunes-motelde-ne-olmustu.jpg

TARİHTE GÜNEŞ MOTEL OLAYI

5 Haziran 1977’de gerçekleştirilen genel seçim sonrasında Bülent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi, oy oranını %8 , milletvekili sayısını da 28 arttırmıştı. 213 milletvekiline sahip CHP grubu, bu başarısına rağmen tek başına hükûmet kuracak çoğunluğa sahip değildi. Ecevit azınlık hükûmeti olarak kurduğu 40. Türkiye Hükûmeti’ne mecliste güvenoyu alamadı. Ardından Süleyman Demirel liderliğinde Adalet Partisi, Millî Selamet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşan ve II. Milliyetçi Cephe olarak adlandırılan 41. Türkiye Hükûmeti’ni kurdu. 11 Aralık 1977’deki yerel seçimlerde de CHP birinci parti olarak çıkınca AP içinde eleştiriler başladı.

Bülent Ecevit AP’den istifa eden 12 vekille, CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in organizasyonuyla belediyeye ait Florya’daki Güneş Moteli’nde görüştü. 12 vekile CHP’ye geçişleri karşılığında bakanlık önerilmişti. CHP lideri Ecevit bu görüşmelerde Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Hasan Korkut, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Oğuz Atalay, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt ile görüştü. 9 AP’li vekil istifa ederek hükûmetten desteklerini çekti. Onları Elazığ Bağımsız Milletvekili Ali Rıza Septioğlu ve AP’li Enver Akova ve Ahmet Karaaslan takip etti.

18-04/23/erdogan-gunes-motel.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GÜNEŞ MOTEL'DEN DAHA BETER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin İYİ Parti'ye desteğiyle ilgili olarak, "Demokrasi nezaketi bu anlayışla olmaz. Güneş Motel olayından daha beter bir durum" dedi. "Abdullah Gül aday olacak mı?" sorusuna da Erdoğan, "O benim sorunum değil" cevabını verdi. Erdoğan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e ise çok sert çıktı.

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'den 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesine ilişkin, "Güneş Motel olayından çok daha öte bir durum söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi bizim için gerçekten bir felaket" dedi.

TBMM'nin 98'inci kuruluş yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM'de gerçekleştirilen resepsiyon TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın ev sahipliğinde başladı.

Resepsiyona katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

ÖZGÜR ÖZEL'E TEPKİ

Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki açıklamalarını değerlendiren Erdoğan, "Tamamıyla yalanların diz boyu olduğu, dürüstlükten tamamen uzak. Öncelikle 15 Temmuz gecesini konuşalım. 15 Temmuz ile ilgili olarak gerek Başbakana yönelik yapılan itham gerekse şahsımla ilgili yapılan itham çok ağırdır. Bir defa televizyon kayıtlarında 23.17’de Kılıçdaroğlu Atatürk  Havalimanında. Ben o zaman Dalaman’daydım ve beyefendi tanklarla görüşme yapıyor, açılıyor. Oradan Bakırköy Belediye Başkanına gidiyor, kahve içiyor. Hepsi belgeli olarak elde var. 'Bana önceden haber verilseydi ben Cumhurbaşkanını beklerdim' diyor. Ben bir defa o akşam duyurumu yaptım, on binler meydanlara döküldü. Sen farklı bir insan değilsin ki. Tanklara, darbelere meydan okuyorsan, nasıl oraya on binler geldiyse sende gelirdin ama o kaçarak Bakırköy'e gitti. Orada o terbiyesizliği yapan kişi, el kol parmak sallayan kişi terbiyesizin tekidir. Ben aşağıda oturmuyorum, oturduğum makam yukarıda. Onun için ona verecek cevabım olmadı. Ama aşağıda olmuş olsam ağzının payını değil ona verilmesi gereken dersin en büyüğünü verirdim" diye konuştu.

"Güneş Motel olayından çok daha öte bir durum"

Erdoğan, CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesine ilişkin, "Bunun ötesinde senin 15 tane milletvekilin partinden ayrılıyor sözde İYİ Parti'ye geçiyor. Onların koltuklarında geçenler var mıydı onlar oturdu mu? Bunun ahlaki bir yanı olabilir mi? Güneş Motel olayından çok daha öte bir durum söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi bizim için gerçekten bir felaket. Ama 24 Haziran’da benim vatandaşlarım parlamentoyu bu derece kirli duruma düşürenlere gereken cevabı verecektir. Çünkü demokrasinin nezaketi bu anlayışlarla olmaz. Bu işin çözüm yeri sandıktır. 24 Haziran’da gereken dersi alacaklardır. Önce hep 'sandık sandık sandık' dediler şimdi de 'baskın seçim' diyorlar. Siz istediniz. Şimdi niye 'baskın seçim' diyorsunuz? 'Er meydanı dediniz' buyurun meydan. Benim daha 1.5 senem vardı. 1.5 sene daha ben bu makamda durabilirdim. Sen zaten yenilgiye alıştın bu işe. Tek maharetin kongreleri iyi kazanıyorsun. Sandıklarda her zaman kaybediyorsun” şeklinde konuştu.

'O BENİM SORUNUM DEĞİL'

Erdoğan, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına adaylığı iddialarına ilişkin ise, "O benim sorunum değil. Siyasette kadrolarımızla beraber çalışırız neticeyi alırız. Bugüne kadar böyle yaptık. Hepsinde de hamd olsun bugüne kadar başarılı olarak, devamlı tırmanarak neticeleri aldık" ifadesini kullandı.

'YSK KARARINI CUMARTESİ GÜNÜ VEREBİLİRDİ?'

YSK'ya yönelik eleştirilerle ilgili Erdoğan, "YSK kararı cumartesi de verebilirdi. Cumartesi verseydi kararı o zaman bu 15'ler olmayabilirdi. Gerek sözde İYİ, gerek CHP bu zor duruma düşmeyebilirdi" açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU? 

Meclis Genel Kurulu'ndaki 23 Nisan oturumunda 15 Temmuz gerilimi yaşanmıştı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in "Binali Yıldırım o gece Ilgaz Tüneli'ne saklandı" sözlerine, Başbakan sert yanıt vermişti.

‘GÜNEŞ MOTEL’DE KALMADIK’

Ahmet Karaarslan, Ecevit ile görüşmeden önce Çınar Otel ve Kalyon Oteli’nde de görüşmeler yapıldığını söyleyip şu değerlendirmeyi yapmıştır: “Bu ne bir alma ne de satmaydı. Ecevit’le yaptığımız görüşmede istifa eden milletvekilleri bağımsız kalacağı ve AP’yle CHP’nin bir araya getirilmeye çalışılacağı konusunda anlaştık, ancak Demirel buna yanaşmadı. İddia edildiği gibi Güneş Motel’de kalmadık. Sadece lokantasında bir toplantı yaptık. CHP’yi desteklemekle Milliyetçi Cephe hükümeti döneminde hazırlanan askeri darbeyi iki yıl ertelemiş olduk. Satın alınmış olsaydık istifa edemezdik.”

AP’den ayrılan vekillerin gensoruyu desteklemesi neticesinde 41. Türkiye Hükûmeti düşürüldü. Cemalettin İnkaya bu gensoru görüşmelerinde oy vermedi. Böylece 12 vekil sayısı 11’e düştü ve Güneş Motel Olayı da bu nedenle 11’ler olayı olarak da anıldı. Ecevit, Oğuz Atalay’ın bakanlık teklifini reddetmesi sonrası geri kalan eski-AP’li 10 vekile bakanlık vererek 42. Türkiye Hükûmeti’ni kurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN