Hocalı Katliamı kurbanları Ankara'daki konferansta anıldı

Hocalı Katliamı kurbanları Ankara'daki konferansta anıldı

25 yıl önce Ermeni güçlerinin Azerbaycan'ın Hocalı köyünde yaptığı katliamın kurbanları Ankara'daki konferansta anıldı. Konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kafkasya bölgesinin istikrarı için en önemli sorunun Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan tarafından işgal edilmesi olduğunu söyledi.

Ermeni güçlerinin, Azerbaycan’ın Hocalı köyünde 25 yıl önce gerçekleştirdiği katliamın kurbanları, Ankara’da düzenlenen konferans ile anıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kafkasya bölgesinin istikrarı için en önemli sorunun Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan tarafından işgal edilmesi olduğunu söyledi. Türk Keneşi ile Ahmet Yesevi Üniversitesi, dün JW Marriott Otel’de soykırımın 25. yılı anısına “Hocalı Soykırımı, İnsanlığa Karşı Suçlar ve Terörizm Konferansı” düzenledi.

HOCALI'YI UNUTMAYACAĞIZ

Konferansa; TBMM Başkanvekili Aydın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Azerbaycan Milli eğitim Bakanı Mikail Cabbarov katıldı. Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, “Özellikle Kafkasya bölgesinin istikrarı için en önemli sorun, bugün Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan tarafından işgal edilmesidir. Aynı şekilde yıllardır tüm uluslararası kurumların, özellikle de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ın (AGİT), AGİT üçlüsünün ve üçlüye üye devletlerin maalesef çözmekte çekimser kaldığı, tereddüt ettiği, hatta uzamasında fayda gördüğü Karabağ sorunudur” dedi. Hocalı Katliamı’nın insanlık suçu olduğunu dikkati çeken Çavuşoğlu, Hocalı’yı hiç bir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurguladı.

17-02/25/6102065.jpg

Çavuşoğlu, Hocalı Katliamı’nı tüm dünyaya anlatmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Ermenistan gerçeklerle yüzleşmek istemiyor. Ama Hocalı Katliamı bir gerçektir. 21. yüzyılda 25 sene önce tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşmiştir. Esasen Hocalı Katliamını yapanların o günkü komutanının bunu izah etmesi ve savunması da ibretliktir. Diyor ki, ‘Ermenilerin, sivillere, kadınlara, çocuklara dokunmayacağına inananlar Hocalı’da ne yapabileceğimizi görmüşlerdir’. Böyle bir vahşet, bu kadar insanlık dışı söylemlerle savunabilir. O kişi maalesef bugün o ülkeyi yönetiyor. Maalesef Ermenilerin insanlık anlayışı budur. Özelikle bugün Ermenistan’ı yönetenlerin.”

KARA GÜN: 25 ŞUBAT

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da 25-26 Şubat 1992’de Ermeni silahlı güçleri, çeteleri ve terör gruplarının, Sovyetler Birliği ordusunun da katılımıyla 613 kişiyi katlederek benzeri görülmemiş bir kıyım yaptığını anımsatarak, bu katliamın Ermenistan’ın Azerbaycan halkına karşı uyguladığı işgal, etnik temizlik ve soykırım politikasının bir parçası olduğunu söyledi. Memmedyarov, cinayetlerin, uluslararası toplumun dikkatine sunulması, suçluların cezalandırılması çağrısı yaptı.  

17-02/25/6102080.jpg

EMPATİ KURULMALI

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da, Azerbaycan’ın Hocalı köyünde 1992 yılında katliam yaşandığını belirterek, “Bugün insanlığa düşen görev, yakın tarihimizde meydana gelen katliamı görmek, empati kurmak bu ve benzeri katliamların önüne geçmektir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN