İkinci YÖKDİL sınavı başvuru tarihi belli oldu | YÖKDİL başvurusu ne zaman, nasıl yapılır?

İkinci YÖKDİL sınavı başvuru tarihi belli oldu | YÖKDİL başvurusu ne zaman, nasıl yapılır?

YÖKDİL sınav başvuru tarihleri belli oldu. Yabancı dil sınavı olarak ilk kez geçen Mart ayında yapılan YÖKDİL sınavının ikincisi 9 Temmuz'da yapılacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç yaptığı sosyal medya paylaşımında, 9 Temmuz'daki ikinci YÖKDİL sınavı başvuru tarihlerini ve hangi dillerden yabancı dil sınavı yapılacağını açıkladı.

YÖKDİL ikinci sınavına hazırlanan adaylar için beklenen açıklama geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ikincisi 9 Temmuz'da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı'na başvuruların 30 Mayıs-9 Haziran'da alınacağını bildirdi.

İKİNCİ YÖKDİL SINAVI BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN? 

YÖKDİL ikinci sınavı başvuruları ile ilgili açıklama YÖK Başkanı Yekta Saraç'tan geldi. Saraç, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, talepler üzerine ikinci YÖKDİL Sınavı'nın 9 Temmuz 2017'de gerçekleştirilmesine ve İngilizceye ek olarak Arapça, Almanca ve Fransızca dillerinde de yapılmasına karar verdiklerini hatırlattı.,

17-05/24/yek.jpg

Sınavın başvuru tarihlerinin 30 Mayıs-9 Haziran olduğunu kaydeden Saraç, "İkinci YÖKDİL Sınavı ilk kez İngilizceye ek olarak Arapça, Almanca ve Fransızca dillerinde de yapılacaktır. Akademinin onlarca yıldır talebi ve beklentisi olan, alana özgü tek dil sınavı niteliğindeki YÖKDİL’in ikincisini gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Öğrenci ve akademisyen dostu yeni YÖK olarak gerçekleştireceğimiz ikinci YÖKDİL Sınavı'nın akademimize hayırlı olmasını dileriz." ifadelerini kullandı.

YÖKDİL SINAV PROJESİ NEDİR?

Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve özellikle de nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilecektir. Bu amaca yönelik olarak Yeni YÖK olarak yakın zamanda birçok yeni girişim başlattık. Bunların arasında yakın zamanda kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz 100 / 2000 projesi (ülkemizin 100 öncelikli alanında 2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilmesi), ihtisaslaşma odaklı 1000 araştırma görevlisi kadrosu gibi doktoralı insan kaynağının arttırılması projelerimiz yer almaktadır. Yine geçtiğimiz yıl yeniden düzenlemesi yapılan doçentlik başvuru kriterleri de bu kapsamdaki girişimlerimizin arasında idi.

YÖKDİL SINAVI NEDİR? YDS VE ÜDS'DEN FARKI NE?

YÖK Başkanlığınca özellikle doktora öğrencilik ve doçentlik başvuru süreçlerinde baraj niteliğinde olan dil sınavının geliştirilmesine yönelik olarak adayların alanlarındaki dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak yeni bir sınav yapılacak.

YÖKDİL sınavı ile ilgili YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç basın mensuplarına bilgi verdi. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefine ulaşabilmesinin ancak nitelikli bilgi üretimi ve insan faktörü ile mümkün olabileceğini vurgulayan YÖK Başkanı Saraç, "Bu amaca yönelik olarak yeni YÖK olarak yakın zamanda birçok yeni girişim başlattık. Bunların arasında yakın zamanda kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz 100/2000 projesi (ülkemizin 100 öncelikli alanında 2 bin doktora insan kaynağı yetiştirilmesi), ihtisaslaşma odaklı bin araştırma görevlisi kadrosu gibi doktoralı insan kaynağının arttırılması projelerimiz yer almaktadır. Yine geçtiğimiz yıl yeniden düzenlemesi yapılan doçentlik başvuru kriterleri de bu kapsamdaki girişimlerimizin arasındaydı. Başlatılan bu yeni girişimlerimiz akademide olumlu bir şekilde değerlendirilmiş olmakla birlikte doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde en önemli istek her iki süreçlerin de baraj niteliğinde olan dil sınavı sürecinin iyileştirilmesi yönünde oldu" ifadelerini kullandı.

YÖKDİL SINAVINDA DİNLEME, KONUŞMA BİLGİSİ ÖLÇÜLECEK Mİ?

Hayır, YÖKDİL sınavında konuşma ve dinleme becerileri ölçülmeyecek. Yekta Saraç tarafından yapılan açıklamada dört dil becerisinin ölçüleceği başka bir sınav hazırlığında olunduğu, ilerleyen zamanlarda bunun duyurusunun ayrıca yapılacağı belirtildi.

YÖKDİL'İN YDS'DEN TAM OLARAK FARKI NE?

YÖKDİL sınavında adayların alanlarına özgü sorular bulunacak. Sosyal bilimler, beşeri bilimler, sağlık bilimleri, fen bilimleri ve mühendislik alanlarında adayların alanlarına özgü metinler ile adayın yabancı dil bilgisi ölçülecek.

17-03/24/timthumb.jpg

YÖKDİL'İN ÜDS'DEN TAM OLARAK FARKI NE?

Aslında YÖKDİL, ÜDS ile çok benzeşiyor. ÜDS, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında uygulaması yapılıyordu. YÖKDİL’in uygulandığı alanlar daha çeşitli olacak, asıl ayrışılan nokta daha çeşitli ve spesifik alanlarda uygulanacak olması olacak.

EŞDEĞERLİK AÇISINDAN BİR FARKI OLACAK MI?

Hayır, YDS ile tamamen aynı geçerlilikte olacak.

YÖKDİL sınavı ilk defa 5 Mart 2017 tarihinde 30 ilde tek oturumda düzenlenecek olup, sınav ücreti 75 TL olacak. Başvurular yokdil.yok.gov.tr adresinden 30 Ocak 2017 tarihinden itibaren yapılabilecek.

YÖKDİL DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecek. Adayın birden fazla cevap verdiği sorular yanlış kabul edilecek. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle “geçersiz” sayıldığı takdirde, sınava giren adayların ilgili soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek. Puan hesaplamasında [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) * 100] formülü kullanılacak.

YÖKDİL sınav başvuru tarihleri belli oldu. Yabancı dil sınavı olarak ilk kez geçen Mart ayında yapılan YÖKDİL sınavının ikincisi 9 Temmuz'da yapılacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç yaptığı sosyal medya paylaşımında, 9 Temmuz'daki ikinci YÖKDİL sınavı başvuru tarihlerini ve hangi dillerden yabancı dil sınavı yapılacağını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN