İstanbul haberleri: 13 ilde FETÖ'ye yönelik operasyon, 55 kişi için gözaltı kararı

İstanbul haberleri: 13 ilde FETÖ'ye yönelik operasyon, 55 kişi için gözaltı kararı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü bünyesinde faaliyet gösteren Işık Yayıncılık çalışanı 55 kişi hakkında gözaltı kararı alındı.

İstanbul haberleri: Alınan bilgiye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Kaynak Holding ve bağlı şirketlerde yürütülen örgütsel faaliyetlerle ilgili dijital materyaller incelendi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, diğer bankalardan kredi çekip Bank Asya'ya yatırdığı, FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının yayıncısı olduğu ve birçok üst düzey örgüt mensubunu çalışan olarak gösterip, SGK kayıtlarını yaparak örgütsel faaliyet yürüttüğü belirlenen Işık Yayıncılık'a yönelik, İstanbul merkezli 13 ilde, 55 kişinin yakalanması için eş zamanlı operasyon başlattı. Şüphelilerin adreslerindeki arama çalışmaları devam ediyor.

FETÖ/PDY operasyonları

Muğla merkezli 16 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) yapılanmasına yönelik operasyonda, adliyeye sevk edilen 10 zanlıdan 2’si tutuklandı.

Gözaltındaki muvazzaf askerlerden 10'unun daha emniyetteki işlemleri tamamlandı. Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, adliyeye sevk edildi.

Savcılıktaki ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden A.Ü. ve S.K. tutuklandı, 8 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin TSK'deki yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında ankesörlü telefonla iletişim kurdukları öne sürülen subay ve astsubay rütbesindeki 36 muvazzaf asker hakkında yakalama kararı çıkarılmış, Muğla, Ankara, İzmir, Denizli, Sivas, Kilis, Artvin, İstanbul, Aydın, Zonguldak, Elazığ, Diyarbakır, Kocaeli, Kayseri, Şanlıurfa ve Erzurum'da düzenlenen operasyonda 36 kişi gözaltına alınmıştı. Daha önce adliyeye sevk edilen 10 zanlıdan 4'ü tutuklanmış, 6'sı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Konya'daki FETÖ/PDY çatı davası

Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, 161'i tutuklu 478 kişinin yargılandığı davada sanıkların mütalaaya karşı son savunmaları devam ediyor.

Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince merkez Meram ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar, sanık yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklardan Harun Karateke, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Karateke, hayatının hiçbir döneminde bir örgüte üye olmadığını, devlet aleyhinde herhangi bir faaliyet içerisinde bulunmadığını öne sürdü.

Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock’u yüklemediğini ve kullanmadığını belirten Karateke, “ByLock raporlarının çelişkili olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Savcılığından gelen ilk raporda ByLock tespit edilemediği belirtilmişken, ilgili mütalaada aksi yönde ifadeler yer alıyor.” dedi.

Tutuklu sanıklardan Adem Taştan da hakkındaki suçlamaları reddetti.

Hakkında beyanda bulunan tanığın psikolojik problemleri olduğunu öne süren Taştan, “2015'e kadar bu yapıya ait dershanelerde çalıştım. 17-25 Aralık olaylarından sonraki süreçte bu kurumlardan ayrılmaya karar vermiştim. Daha sonra istifa edip ayrıldım. Örgüt güdümündeki bir sendikaya üye olmakla suçlanıyorum. Ancak dershaneden istifa edince sendika üyeliğimin de düşmesi gerekirdi. Tespitte maddi bir hata yapıldığını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Taştan, Bank Asya hesabının ise maaş hesabı olduğunu belirtti.

ByLock kullanmadığını iddia eden Taştan, “Yapıya ait olduğu değerlendirilen dershanelerde 2015 yılına kadar çalıştım. Uzun yıllar KPSS’ye girdim. Atanmaya çalıştım, ancak atanamadım. Hayatımı idame ettirmek için çalıştığım dershanelerde öğretmenlik dışında hiçbir şey yapmadım. Hiçbir örgütsel faaliyete katılmadım. Zaten çalıştığım dönem bu dershaneler yasal olarak faaliyet gösteren kurumlardı.” diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Ali Eker, hakkındaki suçlamaların soyut tanık beyanlarına dayandığını öne sürdü.

Sözde Meram eyaletinde örgüt muhasebeciliği yaptığını söyleyen tanıklardan bir kısmının firari olduğunu, bir kısmının ifadesini geri çektiğini belirten Eker, “Mahkemede de tanıkların çoğunun beni tanımadığı görülmüştür. Ben muhasebeciyim, örgüt muhasebeciliği yapmadım.” dedi.

Eker, yasal olarak faaliyet gösteren kurumlarda çalıştığını, örgüte ait sendikaya üyeliğinin ise bilgisi dışında yapıldığını iddia etti.

Tutuksuz sanık Salim A. ise çok kez KPSS’ye girip atanamadığı için örgüte ait dershanelerde öğretmen olarak çalıştığını ifade etti.

Hiçbir örgütsel eylem gerçekleştirmediğini dile getiren Salim A, geçimini sağlamak için, terör örgütüne ait olduğunu bilmediği kurumlarda çalıştığını aktardı.

Duruşma, sanık beyanların alınmasının ardından 26 Mart Pazartesi gününe ertelendi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN