Tahran sokakları sanat galerisine dönüştü

Tahran sokakları sanat galerisine dönüştü

İran’ın başkenti Tahran’daki bin 500’ü aşkın reklam panosu, üst geçit ve köprüler 700 sanat eseri ile süslenerek, şehir dünyanın en büyük açık hava sanat galerisine dönüştürüldü.

15-05/07/aa_picture_20150507_5256309_web-1430995820.jpg

Tahran Belediyesi bünyesinden gerçekleştirilen “Kent Genişliğinde Galeri” isimli projenin koordinatörü Mücteba Musevi, şehirdeki bütün reklam panolarında 10 gün boyunca seramik, cam, boyama, hüsn-i hat, halı, kitabe, İran’ın tarihi binaları, kalem süslemelerinden oluşan bir kısmı İran’ın farklı dönemlerine ait, bir kısmı yabancı, sanat eserlerinin şehirdeki tüm reklam panolarında sergilendiğini söyledi.

Tahranlıların 10 gün boyunca reklamsız bir şehir tecrübesi yaşayacaklarını dile getiren Musevi, başkentlilerin bu zaman içinde 636 kilometrekare büyüklüğünde bir açık hava galerisinde yaşayacaklarını dile getirdi.

15-05/07/aa_picture_20150507_5256307_web-1430995884.jpg

Galeriye gitme fırsatı bulamayanlar düşünüldü

İran’ın ünlü sanatçılarından Said Şehlapur tarafından ortaya konulan fikir ile böyle bir projeye başladıklarını belirten Musevi, modern iş hayatının yoğunluğunda galeriye gitme fırsatı bulamayan vatandaşlar için galeriyi şehre getirdiklerini ifade etti.

On gün boyunca banka, cep telefonu, elektrikli ev aletleri, otomobil gibi ürünlerin yerini alacak, yüzde 70’i İran, yüzde 30’u yabancı eserlerden oluşan 700’den fazla sanat eserinin arasında dünyanın tanınmış müzelerinde korunan eserlerin fotoğrafları da bulunuyor.

İran sanat tarihinin farklı dönemlerine ait eserler arasında İranlı ünlü hattatlar Mirza Aliasgar ile Aga Lutfali’nin hüsn-i hat örnekleri, Ali Eşref ile Aga Sadık’ın kalem süslemeleri de yer alıyor.

TAHRAN / AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN