Kalbi tamir eden pul kadar doku bandajı

Kalbi tamir eden pul kadar doku bandajı

Kanada’da posta pulu büyüklüğünde geliştirilen bir doku bandajıyla kalp hasarlarının tedavi edilebileceği ortaya konuldu. Üstelik ameliyata da ihtiyaç yok. Çünkü düzeltme dokusu küçük bir iğneyle göğüse bir delik açılmadan kalbe yerleştirilebiliyor.

Toronto Üniversitesi’nden bir grup mühendis kalpte oluşan hasarları tedavi edebilen posta pulu büyüklüğünde doku bandajı geliştirdi. Bu buluşun kriz sonrası kalbi tedavi etmek için kalp ameliyatını ortadan kaldıracağı belirtiliyor. Zira yeni geliştirilen teknik sayesinde düzeltme dokusu küçük bir iğneyle göğüse bir delik açılmadan yerleştirilebiliyor.

Biyomedikal hühendislik profesörü Milica Radisic ve ekibi polimer iskeletleri gerçekçi üç boyutlu insan dokusu geliştirme konusunda çalışıyor. Kalp krizinin ardından bazen kalbin çok fazla zarar gördüğünü ve açık kalp ameliyatının çok fazla risk taşıdığını belirten Radisic “Bu fazla tehlikeli bir işlem” diyor. Prof. Radisic’in laboratuvarında çalışan doktora öğrencisi Miles Montgomery yaklaşık üç yılını iğneyle vücuda yerleştirilebilen bir doku yaması geliştirmek için harcadı. Montgomery, pek çok denemeden sonra hedef dokunun mekanik özellikleriyle eşleşen ve gerekli şekil hafızası davranışına sahip bir tasarım buldu.

Yama iğneden çıktığı anda kendini açarak bandaj benzeri bir şekle giriyor. Radisic “Şekil hafızası etkisi kimyasal özelliklere değil fiziksel özelliklere dayalı” diyor. Böylece yama, vücudun içindeki yerel durumlardan da etkilenmiyor. Bir sonraki adımda yama gerçek kalp hücreleriyle oluşturuldu. Birkaç gün boyunca büyüdükten sonra yama farelere ve domuzlara enjekte edildi. Yama beklenen etkiyi yaratarak vücudun içinde açıldı, kalp hücreleri ise bu prosedürün ardından canlı kalmaya devam etti. En önemlisi, tüm bunlar herhangi bir ameliyat gerekmeden, sadece bir enjeksiyonla gerçekleştirildi.

Kalp hücrelerinin oldukça hassas olduğunu belirten Montgomery “Eğer bunu kalp dokusuyla yapabildiysek diğer dokularla da yapabilmemiz mümkün olacaktır” diyor. Biyouyumlu ve biyoçözünür polimerden üretilen iskelet zaman içinde vücutta parçalara ayrılacak ve yerini yeni kalp dokusuna bırakacak. Gelecekte doku gelişimini artıran ilaçlarla bu yöntemin daha etkili bir hale getirilebileceği düşünülüyor. Ekip karaciğer gibi diğer organlarda da benzer bir yöntemin uygulanabileceğini belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN