Kandilli Rasathanesi'nden 'öncü deprem' açıklaması

Kandilli Rasathanesi'nden 'öncü deprem' açıklaması

İstanbul'da Kartal merkezli meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem, 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorusunu akıllara getirdi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, sarsıntının 'öncü deprem' olup olmadığını değerlendirmek için erken olduğunu söyledi.

İstanbul'un özellikle Asya Yakası'nda şiddetli hissedilen deprem, kısa süreli paniğe neden oldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 3.9 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Kartal ilçesi olduğunu ve yerin 7 km altında meydana geldiğini duyurdu.

Kandilli Rasathanesi ise 4.2 büyüklüğünde ölçülen depremin merkez üssünün Sultanbeyli olduğunu ve derinliğin 15.1 ölçüldüğünü kaydetti.

İki kurumun deprem büyüklüğünü farklı açıklamasının nedeni, farklı ölçüm yöntemlerini kullanmaları olduğunu belirtelim.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN ÖNCÜSÜ MÜ?

Candaş Tolga Işık'a konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, ilerleyen saatlerde deprem olması durumunda Kartal depreminin daha net değerlendirilebileceğini söyledi.

Özener, "4.2 büyüklüğünde Kartal civarındaki Marmara'da bildiğimiz fayda oldu deprem... Öncü mü değil mi şu an söyleyemeyiz. Ancak ilerleyen saatlerde daha büyük depremler olursa bu yönde bir değerlendirme yapılabilir" ifadelerini kullandı.

2021-06-19-160255-vert.jpg

"İSTANBUL'UN GÜNEYİNDE DEPREM RİSKİ YÜKSEK"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İstanbul'da meydana gelen depremle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"19 Haziran 2021 Tarihinde Sultanbeyli merkez üstünde saat 15.07'de büyüklüğü 4.2 olan hafif şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 15 kilometre civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem İstanbul ili ve ilçeleri ile Marmara Bölgesinde hissedilmiştir. Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin göreceli olarak il sınırının güneyinde (Marmara Denizi boyunca) yüksek olduğunu göstermektedir.

İstanbul ili Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı uzantısında Marmara Denizi içerisinden geçen ana kollarının etkisi altındadır. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun ana kuzey kolu İzmit Körfezi'ne kadar uzanıp Marmara çukurlarından geçerek Ganos Fayı'na ve oradan Ege Denizi'ne ulaşmaktadır. Güney kolu ise İznik Gölü'nün güneyinden geçerek Gemlik Körfezi'ne oradan da güney Marmara'ya ulaşmaktadır.

"DEPREME KARŞI ALINACAK EN GÜVENLİ TEDBİR..."

Tarihsel dönemde (M.Ö. 1800-M.S. 1900; Soysal ve diğ., 1981) bölgede özellikle İstanbul'un güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun ana kolları üzerinde şiddet değeri Io=IX-X aralığında olan hasar yapıcı depremler meydana gelmiştir.

Aletsel Dönemde İstanbul'un güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun ana kolları üzerinde büyüklükleri M=7.0-7.9 aralığında hasar yapıcı depremler meydana gelmiştir. İl merkezine en yakın deprem 30 kilometre uzaklıkta olan 1963 Adalar- İstanbul depremidir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olması depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır."

AFAD SON DEPREMLER

KANDİLLİ SON DEPREMLER

GÜNCEL DEPREM HARİTASI

DEPREM TOPLANMA ALANI SORGULAMA EKRANI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN