Karadeniz'de Rus savaş gemisi ile canlı hayvan gemisi çarpıştı

Karadeniz'de Rus savaş gemisi ile canlı hayvan gemisi çarpıştı

Kilyos'ta Karadeniz açıklarında Rus savaşa gemisi ile canlı hayvan yüklü kargo gemisinin çarpıştı. Olay yerine Kıyı Emniyetine ait tahlisiye botları ve römorkörlerin gönderildi. Türk Kıyı Emniyeti denize atlayan 45 Rus askerini kurtardı. Rus Savunma Bakanlığı ise 78 personelin tamamının tahliye edildiğini duyurdu. Çarpışmanın arından Rus istihbarat gemisinin battığı, Türk römorkörün yardım sağladığı bilgisi geldi.

Kilyos açıklarında Rus savaş gemisi 'Liman' ile canlı havyan yüklü kargo gemisinin çarpışması sonucu kaza meydana geldi. Kazada 78 Rus askeri Türk Kıyı Emniyet Ekipleri tarafından kurtarıldı. Kazanın ardından yük gemisi battı, savaş gemisi de yan yattıktan sonra sulara gömüldü. 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı askerler Rus mürettabatı kurtardı. Kıyı Emniyet Müdürlüğü kurtarılan Rus gemi personeli, Türk askeri gemisine nakledildiğini bildirdi.

Kargo gemisinin Romanya'dan Akabey Ürdün'e gittiği öğrenildi. 

17-04/27/gemi.jpg

Alınan bilgiye göre canlı hayvan yüklü kargo gemisi çarpışmanın etkisiyle batmaya başladığı, mürettebatın tahliyesi için Kıyı Emniyeti, Sahil Güvenlik ve Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı gemilerin harekete geçti.

17-04/27/g.jpg

KIYI EMNİYETİ AÇIKLAMA YAPTI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'Liman' adlı Rus gemisinin saat 14.48 sularında battığı, 78 personelin kurtarıldığı belirtildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, canlı hayvan taşıyan Togo bayraklı "Youzarsıf H." adlı 81 metre uzunluğundaki gemi ile "Liman" isimli Rus bayraklı istihbarat gemisi çarpıştı.

Yardım çağrısı üzerine İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen, kurtarma 3 römorkörü ile "KIYI EMNİYETİ 3", "KIYI EMNİYETİ 8" ve "KIYI EMNİYETİ 6" hızlı tahlisiye botları olay yerine sevk edildi.

Rus askeri gemisinde bulunan 78 personelden 63'ü Kıyı Emniyeti ekipleri, diğer 15'i ise "Youzarsıf H" gemisindeki mürettebat tarafından kurtarıldı. Rus askeri gemisinin bir süre sonra battığı bildirildi.

17-04/27/g2.jpg

1970'DE GÖREVLENDİRİLMİŞTİ

'Liman' Polonya'da Sovyet döneminde inşa edildi ve 1970'de görevlendirildi. Genellikle silahsız. Bir radar istasyonu, bir hidroakustik dedektör ve diğer keşif ekipmanı ile deniz gemileri ve denizaltıları izlemek için kullanılıyor. Liman gemisi, 21 Ekim 2016'da İstanbul Boğazı'ndan geçmişti. Sovyetler Birliği döneminde Polonya'da inşa edilen ve 1970 yılında göreve başlayan geminin 1.580 ton ağırlığında olduğu belirtiliyor.

Kıyı Emniyeti ekiplerince Sahil Güvenlik gemilerine teslim edilen Rus mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada ayrıca, çarpışma sonucunda geminin sancak kısmında bir delik oluştuğu belirtildi. 

78 PERSONEL TAHLİYE EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'dan yapılan açıklamaya göre ise, Karadeniz Filosu'na ait Liman isimli araştırma gemisi İstanbul Boğazı'nın 40 kilometre kuzeybatısında hangi ülkeye ait olduğu belirlenemeyen Aşot-7 isimli bir başka gemiyle çarpıştı. Liman gemisinin mürettebatından kimsenin ölmediği ya da yaralanmadığı belirtildi. Kıyı Emniyeti, Rus gemisinden 78 personelin tahliye edildi.

17-04/27/g3.jpg

Bakanlık'tan yapılan açıklamada ayrıca, çarpışma sonucunda geminin sancak kısmında bir delik oluştuğu belirtildi. 

Batan Rus gemisi 'Liman' Polonya'da Sovyet döneminde inşa edildi ve 1970'de görevlendirildi. Genellikle silahsız, ancak bir radar istasyonu, bir hidroakustik dedektör ve diğer keşif ekipmanı, deniz gemileri ve denizaltıları izlemek için gerekli taşıyor. Liman gemisi, 21 Ekim 2016'da İstanbul Boğazı'ndan geçmişti. Sovyetler Birliği döneminde Polonya'da inşa edilen ve 1970 yılında göreve başlayan geminin 1.580 ton ağırlığında olduğu belirtiliyor.

YILDIRIM MEDVEDEV'E ÜZÜNTÜLERİNİ İLETTİ

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile telefonla görüştü. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, Medvedev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakan Yıldırım, görüşmede, Rus mevkidaşına, İstanbul Boğazı açıklarında Rus askeri gemisi ile canlı hayvan taşıyan bir geminin çarpışması sonucu yaşanan kaza nedeniyle üzüntülerini ifade etti.

AFAD KİLYOS'TA

Karadeniz'de iki gemisinin çarpışması haberinin ardından İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)'ne ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler Kilyos sahiline geldi.

Saat 15.30 sıralarında bölgeye gelen ekiplerinin, kurtarılan gemi personelinin Kilyos sahiline getirilmesi ihtimali nedeniyle tedbiren geldikleri öğrenildi. Öte yandan Kilyos sahili bölgesinde de İstanbul İtfaiyesine bağlı bir helikopterinin uçtuğu görüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN