Keyman: Çözüm için esas aktör hâlâ AK Parti

Keyman: Çözüm için esas aktör hâlâ AK Parti

Sabancı Üniversitesi’nin “Darbe Grişimi Sonrası Çatışma Çözümü ve Demokrasi Fırsatları Projesi” kapsamında hazırlanan 8 rapor, kamuoyuyla paylaşıldı. Prof. Dr. Keyman, Güneydoğu’daki vatandaşların çözüm konusunda esas aktör olarak AK Parti’yi gördüklerini söyledi.

EROL METİN/ANKARA 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından yürütülen “Darbe Grişimi Sonrası Çatışma Çözümü ve Demokrasi Fırsatları Projesi” kapsamında çeşitli alanlara yönelik hazırlanan 8 farklı rapor, kamuoyuna sunuldu. Akademisyenler Fuat Keyman, Bülent Aras, Altay Atlı, Cuma Çiçek, Aysen Ataseven, Senem Aydın Düzgit, Evren Balta ve araştırmacı Metin Gürcan’ın kaleme aldığı raporları kapsayan proje, darbe girişimi sonrası dönemde değişen şartları incelemek, başlıca çatışma konularını tespit etmek ve daha güçlü ve uyumlu bir Türkiye için politika önerileri sunma amacı taşıyor. Proje yöneticisi Pınar Akpınar, bu çalışma için İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da bürokrasi, akademi, sivil toplum, iş çevreleri ve medyadan 100 kişi ile 5 çalıştay yapıldığını anlattı. Projenin Türkiye’deki ana çatışma alanlarını teşkil eden 5 ayak üzerine inşa edildiğini kaydeden Akpınar, bunların Kürt sorununun etnik boyutu, reform ve kurumsal yapılanma, devlet, ordu ve dış politika, ekonomik reform ve kapsayıcı büyüme konularını kapsadığını belirtti.

İBM Direktörü ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman özellikle Kürt meselesi üzerinde durmak istediğini dile getirdi. 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası hendek savaşları adı altında yapılan siyasetten  zarar gören Kürt vatandaşların karar vericilerden normalleşmeyi sağlamalarını beklediklerini vurgulayan Keyman, “Bölgede normale dönme isteği var ve bu istekte esas aktör AK Parti hükümetidir. Esasında orada ‘Seni başkan yaptırmayacağız’dan başlayarak Kürt aktörleri arasında ciddi bir tartışma var. Sayın Erdoğan’ın bu sorunun çözümünde çok önemli bir rolü olabileceği üzerinde inanç var. O yüzden yeni sistemde yürütmenin Kürt sorununa bakarken aktörler temelinde kapsayıcı olması gerekiyor” diye konuştu. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN