Kiev yönetiminden Bayraktar açıklaması: Türkiye, Ukrayna'da 'SİHA' üretecek

Kiev yönetiminden Bayraktar açıklaması: Türkiye, Ukrayna'da 'SİHA' üretecek

Rusya'nın Ukrayna'da ilerleyiş hızını yavaşlatan Bayraktar İHA'ların üretimi için Ankara ile Kiev'in ortak bir karar aldığı belirtildi. Bunun için Baykar şirketi, Ukrayna'da tescil edildi. Bayraktar İHA'larının üretimi bir fabrikanın inşası için de arsa satın alındığı iddia edildi. Gelişmeyi Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasiliy Bodnar duyurdu.

Ukrayna'da savaşın seyrini Rusya aleyhinde değiştiren Türk İHA'ları Bayraktar'ların Kiev yönetimiyle birlikte üretileceği belirtildi. Bunun için Baykar şirketi Ukrayna'da tescil ettirildi. Ve 'Bayraktar' insansız hava araçlarının üreteceği fabrika için de arsa satın alındı. Yaşanan gelişmeleri Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasiliy Bodnar "RBC-Ukrayna"ya verdiği bir röportajda duyurdu.

Şubat 2022'nin başlarında Kiev ve Ankara, Ukrayna'da Bayraktar drone üretim tesisi kurmak için bir anlaşma imzaladı. VOA Türkçe'nin aktardığına göre aynı zamanda, Temmuz ortasında 'Baykar' şirketinin direktörü Haluk Bayraktar, Türkiye'nin Rusya'ya asla insansız hava aracı tedarik etmeyeceğine söz verdi.

Üretim şirketin sorumluluğunda

Büyükelçi, tesisin projesini şirketin kendisinin hazırladığını ve sonuna kadar uygulamayı planladığını kaydetti. "Çünkü Ukrayna'daki bu üretim, şirket sahiplerinin kişisel sorumluluğundaydı" dedi. Ona göre, böyle bir kararın sadece siyasi değil, aynı zamanda pratik önemi de var, çünkü bu durumda, gelecekteki fabrikada üretilen modellerin önemli bir kısmı Ukrayna yapımı bileşenlere sahip olacak.

Bodnar, "Bu uçaklar için kullanılabilecek yüksek teknolojiye sahip olduğumuz motorlar, diğer yedek parçalar, tekerlekler, birçok farklı parça olabilir" dedi.

Ukrayna, Bayraktar'ları savaş alanında aktif kullanıyor

Ukrayna, Rusya ile savaşta Türkiye'nin 'Bayraktar TB2' insansız hava araçlarını aktif olarak kullanıyor. Drone, hem saldırı hem de keşif işlevlerini gerçekleştirebilir. Ukrayna, Bayraktar'ı ilk kez 2021'de savaş alanında kullandı.

Mayıs ayının sonunda, Litvanyalı 'Laisves TV' televizyon kanalı, Ukrayna'da 'Bayraktar'ın satın alınması için bir bağış kampanyası başlattı. Kanal 5,9 milyon euro toplamayı başardı.

Ancak 'Baykar', toplanan paranın Ukrayna'ya insani yardım için kullanılacağı, Ukrayna ve Litvanya bayraklarının renklerine boyanmış bir drone hediye edileceği konusunda halkla anlaştı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN