Kılavuz tren nedir? Ne işe yarar?

Kılavuz tren nedir? Ne işe yarar?

Kılavuz tren nedir? Ne işe yarar? sorusu Ankara tren kazasından sonra araştırılmaya başlandı. Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren sabah 6:30 sıralarında kaza yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamalarda kazanın kılavuz trene çarpma sonucu olduğu belirtilmişti. Ankara'dan gelen kaza haberinden sonra kılavuz trenin ne olduğu merak edilmeye başlandı. Peki kılavuz tren nedir? Ne işe yarar? İşte Ankara tren kazası hakkında merak edilen detaylar ve son dakika haberleri...

Kılavuz tren nedir? Ne işe yarar? sorusunun yanıtı haberimizde.  Ankara tren kazasının detayları ve son dakika haberlerini merak eden vatandaşlar için derledik. Ankara Valiliği tren kazasında 7 vatandaşın hayatını kaybettiğini 49 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Ankara'da meydana gelen tren kazasındaki detaylar herkes tarafından merak ediliyor.  Tren kazasında merak edilen konulardan biri ise kılavuz tren oldu. Peki kılavuz tren nedir? Kılavuz tren ne işe yarar? İşte Ankara tren kazasının detayları ve son dakika haberleri...

KILAVUZ TREN NEDİR?

Kılavuz tren ne anlama geliyor konusu Ankara’daki tren kazasıyla merak edilmeye başlandı. TCDD Şebeke Bildiriminde kullanılan kısaltma tanımlarına göre kılavuz trenin anlamı şu şekilde verilmiştir. İlave bir Emniyet ve güvenlik tedbiri olarak, ilk ticari seferin başlamasından önce hat üzerinde yolcusuz olarak işletilen tren.

18-12/13/kilavuz-tren-nedir.jpg

VALİ ŞAHİN: KILAVUZ TRENİ AYNI GÜZERGAHTA YOL ÇALIŞMASI YAPIYORDU

Ankara Valisi Vasip Şahin yaptığı açıklamada, "Şu an itibariyle 43 vatandaşımız yaralı, 4 vatandaşımız ölü olarak çıkarıldı. Hem AFAD hem UMKE ekiplerimiz çalışıyor. Kazanın nedeni için yapılan çalışma devam ediyor" dedi.

Şahin, tren kazasının Yüksek Hızlı Tren'in aynı güzergahta yol kontrolü yapan kılavuz trene çarpması sonucu meydana geldiğini açıkladı.

ANKARA VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA: 7 ÖLÜ, 46 YARALI

Ankara Valiliğinden yapılan ilk açıklamada, "Yüksek Hızlı Tren banliyö treniyle çarpıştı" denilmişti.

Valilikten yapılan ikinci açıklamada "Ankara'da sabah saatlerinde Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Trenin, Marşandiz istasyonuna girişi esnasında raylarda bulunan kılavuz tren ile çarpışması sonucu meydana gelen kaza ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda yapılan son tespitlere göre 1'i makinist 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3'ü ağır olmak üzere 46 vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımız ilimizdeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır." denildi.

18-12/13/kilavuz-tren.jpg

YÜKSEK HIZLI TREN

Yüksek Hızlı Tren (YHT), aynı Fransa'daki TGV veya Almanya'daki ICE gibi, Türkiye'de TCDD tarafından verilen hızlı tren hizmetinin adıdır. Bu hizmet kendine özgü hızlı demiryolları ve tren setleri ile verilmektedir. YHT'nin seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa'da 6., dünyada 8. ülke olmuştur.

TCDD bu treninin adını belirlemek bir için anket yapmış, ankette yüksek oy alan "Türk Yıldızı", "Turkuaz", "Kardelen", "Yüksek Hızlı Tren", "Çelik Kanat", "Yıldırım" gibi isimler arasından Yüksek Hızlı Tren adında karar kılındığını açıklamıştır

YHT ilk olarak Ankara-Eskişehir güzergâhında hizmet vermiştir. Günümüzde Konya, İstanbul (Pendik), Ankara, Eskişehir, Bilecik şehirlerinde hizmet vermektedir. Seyir hızı 250 km/sa'dır. 8 motora sahip olan trende arıza durumunda bir diğer motorun devreye girerek trenin yolda kalmasını önleyen bir sistem bulunmaktadır. Ankara-Eskişehir arasını yaklaşık 1 saat 20 dakikada alan hızlı trenin, Başkentray'ın bitimiyle bu sürenin 1 saat 15 dakikaya ineceği belirtiliyor.

YHT, ilk olarak 13 Mart 2009 günü saat 09.40'ta Ankara'dan Eskişehir'e hareket etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN