‘Kılıcın’ gölgesi Afrin’in üstünde

‘Kılıcın’ gölgesi Afrin’in üstünde

Afrin’e yönelik Fırat Kılıcı operasyonu için geri sayım başladı. Aylar önce hem bölgede hem sınırda hazırlıklar tamamlandı. Operasyonun gecikmesine, Rusya ve ABD’nin, İdlib’de kontrolü ele geçiren El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam için hazırladığı askeri müdahale planları neden oldu.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

ABD’nin himayesinde Suriye’nin kuzeyine yerleşen terör örgütü YPG/PYD’yi bu bölgeden temizlemek için hazırlıkları tamamlanan Fırat Kılıcı operasyonunun başlamasının an meselesi olduğu öğrenildi. İlk olarak Karar’ın duyurduğu operasyon hazırlıklarında sınıra aylardır yığınak yapılıyor. Ayrıca bölgede konuşlu 7 bin özel eğitimle asker olduğu belirtiliyor. Fırat Kılıcı’nın bugüne kadar başlayamamasına İdlib’te kontrolü ele geçiren terör örgütü El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam’a Rusya, İran ve Rejim ile ABD’nin operasyon planlarının neden olduğu belirtiliyor. Ancak Türkiye’nin operasyon kararlılığını müttefikleriyle paylaştığı, Afrin’e yönelik temizlik operasyonuna eşzamanlı olarak İdlib’e de Rusya, İran ve Rejimin askeri operasyon düzenleyebileceği değerlendiriliyor. TSK’nın operasyon planları gizli tutulurken, ilk olarak Minaq ve Ayn Daqnah’tan başlayacağı, Tel Rıfat, Afrin ve Tel Abyad’la devam edeceği belirtiliyor. YPG’nin kuzey Suriye’deki varlığı ortadan kalkıncaya kadar devam edeceği ifade edildi.

DİPLOMATİK HAZIRLIK UZADI

Fırat Kalkanı harekatında El Bab’ı da IŞİD’den temizleyen TSK, sınırlarında terör örgütü YPG’nin varlığına izin vermeyeceğini her fırsatta dile getirdi. Operasyonun askeri hazırlıkları ve planlanmasından çok, diplomatik temelinin hazırlanması zaman aldı. Bu nedenle ABD veya Rusya ile yapılan toplantılarda Afrin’in YPG’den temizlenmesinin Türkiye’nin güvenliği için olmazsa olmaz olduğu anlatıldı. YPG’nin Afrin’deki terör mevzileri toplarla vuruldu. TSK obüsleri Afrin’in Minaq ve Maranaz bölgelerinde PKK mevzilerini vurdu. Ayrıca ÖSO güçleri Afrin çevresinde zaman zaman YPG ile çatışmaya girdi. Operasyonun da işte bu bölgelerden başlayacağı belirtiliyor. Operasyonun YPG/PYD’nin Suriye kuzeyindeki koridoru tümüyle temizleninceye kadar süreceği belirtiliyor. Bu nedenle operasyonun çok şiddetli geçeceği ifade ediliyor. Ancak bu noktada askeri kaynaklar İdlib’e Rusya, İran ve Rejimin bir operasyon hazırlığı olduğuna dikkat çekiyor. Bu operasyonun bir sarmala neden olabileceği değerlendirmesi yapıyor. İdlib’e yapılacak bir askeri operasyonun Türkiye’yi de olumsuz etkileyecek sonuçları olmasına dikkat çekiliyor. Türkiye’nin bir süredir İdlib’de askeri operasyon olmadan kontrolün HTŞ’den alınması için çalışmalar yürüttüğü öğrenildi. Tüm bu sürecin önemli bir aşamaya geldiği ve Afrin operasyonunun eli kulağında olduğu belirtiliyor. TSK destekli ÖSO güçlerinin süpürme harekatından sonra Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi ele geçirilen bölgelere göçe zorlanan yerli halkın yerleştirileceği de belirtiliyor. 

HAN ŞEYHUN’DA İKİ DİLDE İSYAN

Suriye’de Esed rejiminin 4 Nisan’da kimyasal silahla saldırdığı Han Şeyhun’da, katliamda yakınlarını kaybeden aileler gösteri düzenledi. Cuma namazının ardından İdlib’e bağlı Han Şeyhun merkezinde toplanan Suriyeliler, ‘100 kişiyi kimyasal ile öldüren Esed Özgür’, ‘Uluslararası örgütler katliamı Esed’in yaptığını kesinleştirdi, hâlâ neyi bekliyorlar?’, ‘Artık söz değil icraat istiyoruz’ yazılı Arapça ve İngilizce dövizler taşıdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN