Koalisyona kapısını seçim gecesi kapattı

Koalisyona kapısını seçim gecesi kapattı

MHP’li Yalçın’ın “Davutoğlu bize koalisyon teklif etmedi” iddiasına AK Parti’li Çelik “Bahçeli CHP’yi adres gösterdi” yanıtını verdi. Tartışma MHP’nin 7 Haziran sonrası pozis-yonunu yeniden gündeme getirdi. Bahçeli seçim gecesi “Hükümeti AKP, CHP, HDP kursun” demişti.

HABER MERKEZİ / ANKARA

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki Kerkük polemiği farklı bir boyut kazandı. Bir televizyon programında gazeteci Nevzat Çiçek, MHP kulislerine göre tartışmanın arka planında Kerkük meselesi değil, 2015 ‘teki koalisyon görüşmeleri olduğunu söyledi. Programa bağlanan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise dönemin AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu’nun kendilerine koalisyon kurma teklifinde bulunmadığını iddia ederek, “Gerçekler ortaya çıkarsa Davutoğlu mahçup olur” dedi. Bunun üzerine o dönem MHP’yle koalisyon görüşmelerine AK Parti adına katılan Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik programa bağlanarak Bahçeli’nin koalisyona kapalı olduklarını net ifadelerle dile getirerek kendilerine CHP’yi adres gösterdiğini açıkladı.

MHP’li Yalçın’ın iddiaları ve Çelik’in yalanlaması, 7 Haziran sonrasındaki koalisyon arayışlarını yeniden gündeme getirdi. 7 Haziran 2015’te yapılan seçimlerinde yüzde 40.8’lik oy oranıyla 258 milletvekili çıkaran AK Parti, tek başına iktidar olma çoğunluğuna ulaşamadı. Sandık sonuçları netleşir netleşmez koalisyon hükümeti seçenekleri konuşulmaya başlandı. Partisinin genel merkezinde sonuçları sıcağı sıcağına değerlendiren MHP lideri Bahçeli, “AK Parti’den size yönelik koalisyon teklifi gelirse yanıtınız ne olur?” sorusuna MHP’yi dışarıda tutarak, AK Parti’yi iki farklı koalisyon modeli önerdi. Bahçeli, “Birinci koalisyon, başlangıcından bu yana birliktelikleri devam eden AKP ile HDP arasında olması lazımdır. İkinci bir koalisyon modeli olarak AKP, CHP ve HDP’yi bir araya getirebilirsiniz. Böyle bir yapılanma içinde MHP, şerefi ve haysiyetiyle ilkeli ve dürüst politikalarıyla Meclis’te denetimi esas alan ana muhalefet partisi görevini üstlenmeye hazırdır” dedi.

Bahçeli, AK Parti’yle koalisyona karşı olduğunu 15 Haziran’da partisinin il başkanlarıyla yaptığı toplantı da da yeniledi. FETÖ’nün 17/25 Aralık komplosuna sahip çıkan Bahçeli, kolisyon şartı olarak dosyanın yeniden açılmasını istedi. Bahçeli’nin bu konuşmasındaki “Versin Bilal’i alsın iktidarı” sözleri basına yansıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ailesini hedef alan Bahçeli’ye sert karşılık verdi. Erdoğan, “Siyaset işi gücü bırakıp Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsıyla, ailesiyle uğraşmak değildir. Kalkıp benim evladıma, ismiyle ‘Bilal’i ver, iktidarı al’ Bu ne çirkin yaklaşımdır, sen ne biçim siyasetçisin? Sen benim evladımla ilgili iktidar bağlantısını nasıl kurarsın, nasıl böyle bir hakareti, saygısızlığı yaparsın?” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 63. hükümeti kurmak için görevlendirdiği AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında 14 Temmuz’da Bahçeli’yi ziyaret etti. Görüşmeden sonra  Davutoğlu, Bahçeli’nin tutumunu “Sayın Bahçeli 7 Haziran’dan itibaren birçok vesileyle gündeme getirdiği şekliyle hükümet ortaklığında bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde olduklarını bir kez daha teyiden ifade ettiler” sözleriyle anlattı. Davutoğlu, Bahçeli’nin tutumuna saygı gösterdiğini ancak bir hükümet ortaklığı kurulana kadar da bütün partilerle eşit mesafeyi muhafaza etmeye devam edeceklerinin altını çizdi. MHP’yle görüşmelerin sürdürülmesi için Faruk Çelik’i görevlendirdi. Davutoğlu ile Bahçeli arasındaki son koalisyon görüşmesi, 17 Ağustos’ta Meclis’te gerçekleşti. Bu görüşmeden de sonuç çıkmadı. CHP’yle uzlaşma sağlanamayınca 1 Kasım’da seçim kararı alındı.

O DÖNEM BAHÇELİ’NİN İZLEDİĞİ SİYASET BAŞKAYDI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, 7 Haziran seçimlerinden sonra gerçekleşen koalisyon görüşmelerinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kendilerine koalisyon teklifi yapılmadığını savundu. CNN Türk’teki programa telefonla bağlanan Yalçın, Davutoğlu’nun suçu MHP’ye atmayı planladığını iddia etti. Faruk Çelik de yayına telefonla bağlanarak Yalçın’ın iddiasını yalanladı. Çelik, şöyle konuştu: “Sayın Davutoğlu ile birlikte CHP ve MHP ile yaptığımız görüşmelerde ana amaç hükümet kurmaktı. O gün o toplantıda MHP Genel Başkanı’nın tutumu, AK Parti’ye bakışı çok farklıydı. Çok ağır cümleler de kullandılar Cumhurbaşkanımız hakkında. Sayın Başbakan Davutoğlu da de gerekli cevabı verdi. Ayrıca MHP bize koalisyona kapalı olduklarını, CHP ile bir koalisyonu değerlendirmemizi tavsiye ettiler. O gün MHP koalisyondan yana değildi. CHP’yi adres gösterdiler.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN