KPSS sorularının sızdırılması davasında 1 sanık tahliye edildi

KPSS sorularının sızdırılması davasında 1 sanık tahliye edildi

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 sanığın yargılandığı davada bir sanık tahliye edildi.

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 sanığın "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından yargılandığı davada bir sanık tahliye edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanık Ahmet Andaç ve Asım Kartal ile avukatlar hazır bulundu. Bu celsede beyanına başvurulacak başka suçtan tutuklu 11 sanık da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Sanık Ahmet Andaç, araştırma görevlisi olarak çalıştığı Süleyman Demirel Üniversitesinden sözleşmesi bittiği için ayrıldığını, 2 ay sonra üniversitenin kendisi hakkında ByLock programı kullandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.

Bunun üzerine Isparta Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin soruşturma başlattığını anlatan Andaç, hakkında hazırlanan iddianamede, ByLock kullandığı, Gölcük'te örgüte ait bir eğitim kurumunda çalıştığı ve ağabeyinin Bank Asya'da hesabı bulunduğuna dair bilgilerin yer aldığını söyledi.

Gölcük'teki eğitim kurumunda 2009-2011 arasında geçimini sağlamak için çalıştığını, 2011'den sonra bu kurumla bağını tamamen kopardığını, Bank Asya'daki hesabı ağabeyinin ev kredisinden dolayı açıldığını, hesap hareketleri incelenirse taksit ödemelerinin görüleceğini belirtti.

ByLock kullanmadığını öne süren Andaç, tahliye ve beraatını talep etti.

ODTÜ MEZUNUYUM

Sanıklardan Asım Kartal, kendisini teşhis eden itirafçıları tanımadığını, onların kendisini nereden tanıdığını ise bilmediğini söyledi. Kartal, "Bir takım insanlar kendilerini kurtarmak adına bazı isimler veriyor. Belki bu itirafçılar da onlardan olabilir." diye konuştu.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katılan Harun Aydın, hakkında Kars'ta devam eden bir soruşturma bulunduğunu, davaya dönüşmesi halinde iki davanın birleştirilmesini talep ettiğini belirterek, süre istedi.

Kütahya'da tutuklu bulunan sanık Ahmet Onsekiz de örgüte ait Mutlu Eğitim Dershanesinde 2011'e kadar çalıştığını, gazete aboneliğinin bu döneme ait olduğunu, çalıştığı kurum tarafından açtırılan Bank Asya'daki hesabı ise 2014'te kapattığını söyledi.

Onsekiz, "ByLock kullanmadım. 'Telefonunda çıktı.' diyorlar. İndirip indirmediğimi bilmiyorum, hatırlamıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.

Sanıklardan Serkan Coşkun da İzmir'den SEGBİS ile katıldığı duruşmada, bu dava kapsamında tutuklanıp tahliye edildiğini, İzmir Katip Çelebi Üniversitesindeki görevine döndüğünü, 25 Temmuz'da açığa alınana kadar görevini sürdürdüğünü belirtti.

ODTÜ mezunu olduğunu ve ABD'de matematik alanında 2 dalda master yaptığını anlatan Coşkun, "KPSS soruları benim seviyemin çok altındaydı. Bilirkişi raporuna göre matematikten 13 soru hakkında şüphe varmış. Bilirkişinin benim yeteneklerimden haberi yok. Ben bu soruları kalemsiz çözerim. ODTÜ mezunuyum, devletin herhangi bir kurumunda memur olamayacak mıyım? Kaldı ki 2010 KPSS ile hiçbir yere atanmadım." dedi.

Telefonunda ByLock uygulamasının bulunmadığını belirten Coşkun, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

BYLOCK KULLANMADIM

Tutuklu sanık Mehmet Cemil Üren de savunmasında, ByLock kullandığına dair belgenin kendisine iletildiğini belirterek, "Belgede TC kimlik numarası, ad ve soyadı, telefon numarası ve IMEI numarası var. Giriş tarihim 12 Ağustos 2014 görülüyor. Listede 14 kişi var 10'unun tespit tarihi 11 Ağustos 2014. Bir şahsa ait birden fazla IMEI numarası var. 7,5 aydır tutukluyum. Somut delil yok. Eşim ve kendim ByLock yüzünden hak etmediğimiz halde ihraç edildik. Hakkımızda somut delil yok. 3 kızım var. Hiçbir gelirimiz yok. Delilleri karartma durumum yok. Suçsuzum. Beraat istiyorum." diye konuştu.

Sanık Doğan Atik de ByLock kullanmadığını, telefonunu emniyet mensuplarına teslim ettiğini anlattı. Atik, yapılan incelemede telefonunda ByLock ile ilgili bulguya rastlanmadığını belirterek, tahliyesini istedi.

Savunma ve savcılık mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanıklardan Doğan Atik'in tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Davada 230 sanık, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ile zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

İddianamede, soruşturmanın, 10 Temmuz 2010 tarihli KPSS Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek alanlarında gerçekleştirilen 3 sınav öncesinde, soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinde görevli ofis elemanı Berat Koşucu tarafından Yalvaç'ta kuyumculuk yapan Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla, yine o dönem Yalvaç'ta ikamet eden sanık Baki Saçı'ya e-maille gönderildiğine dair deliller üzerine başlatıldığı belirtiliyor.

Buradan hareketle sınavlarda usulsüzlük yapıldığı, soruların sınav öncesinde aralarında irtibat bulunan bazı kişilerce elde edildiği ve paylaşıldığının anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Devam eden soruşturmada olayın sadece yerel ölçüde kalmadığı, soruların bu şahıslar haricinde sınava giren birçok adaya da örgütlü şekilde ulaştırıldığı, şüpheli konumundaki kişilerin birlikte hareket ettikleri, bu birlik ve beraberliğin tesadüflerden ibaret olmadığı ve birçok ortak noktalarının olduğu, dosya kapsamında bulunan şüpheli ve müşteki ifadeleri, dijital veri incelemeleri, bilirkişi raporları ve dosya kapsamındaki diğer delillerle tespit edilmiştir. Elde edilen tüm delillerin değerlendirilmesinde eylemlerin hiyerarşik ve örgütlü biçimde gerçekleştiği anlaşılmıştır."

Sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan günler önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilen iddianamede, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, soruşturma konusu eylemleri gerçekleştirenlerin, FETÖ/PDY içinde yer aldıkları savunuldu.

ANKARA/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN