Kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli? Kurban eti nasıl dağıtılmalı?

Kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli? Kurban eti nasıl dağıtılmalı?

Haberimizde 3 parçaya ayrılan Kurban etleri kimlere dağıtılacağını, Kurban eti pay ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve kurban etinin nasıl dağıtılacağına dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaları ve dair alimlerinin görüşlerini bulabilirsiniz. Kurban Bayramı öncesinde kurban kesecek olan vatandaşlar 'Kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli?' ve 'Kurban eti nasıl dağıtılmalı?' sorularının yanıtını merak ediyor. İşte Kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli ve Kurban eti nasıl dağıtılmalı...

2018 Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Kurbanlık kesecek olanlar en çok kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli ve kurban eti nasıl dağıtılmalı diye merak ediyor. Kurban etinden zengin yada fakir herkesin yemesi gerekir. Yazımızda dininin gereğini yerine getirmek isteyen Müslümanların merak ettiği tüm ayrıntıları bulabilirsiniz. Genelde kurban etinin pay edilirken 3 paya ayrılması öneriliyor. İlk pay yoksullara dağıtılırken ikinci pay ise eve gelen misafirlere ikram etmeleri ve üçüncü pay da aile bireyleri ile yenmelidir. İşte Kurban etini pay ederken nelere dikkatedilmesi gerektiğinin detayları...

21 Ağustos sabahı Kurban Bayramı başlıyor. Müslümanlar için en önemli günlerden biri Kurban bayramında kurban kesenler ise en çok kurban eti nasıl dağıtılır ve pay ederken nelere dikkat edilmesi gerekenleri merak etmeye başladı. Et dağıtımı hakkındaki haberimizin ayrıntılarında kurban etinin nasıl pay edileceğini ve kurban eti nasıl dağıtılmalının detaylarını bulabilirsiniz. 

KURBAN ETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Kurban etinin üç eşit parçaya bölünmesi gerektiği hususunda tüm İslam alimleri hem fikirdir. 3 payın birinin kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesini, ikinci payın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye veya ikram edilmesini, üçüncü parçanın ise kurban kesemeyen ihtiyaç sahibi kimselere dağıtılmasını öneriyorlar. 

KURBAN ETİNİN DAĞITILMASI MECBURİ Mİ?

Aslında Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi ve ikram etmesi hem de dağıtması esastır. Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

KURBAN ETİNİN DAĞITILMASI

Kurban eti fakir veya zengin olması, Müslüman olup olmaması fark etmeden dağıtılması esastır.  Kurban etinin dağıtımı konusundaki din alimleri 3'e bölünmesini öneriyor. Etin üçte birini evde bırakmak, üçte birini komşulara üçte birini ise fakirlere vermek şeklindedir. Kurban etinin hepsini kendi evinde kullanmak veya hepsini fakirlere vermek de caiz görülmüştür. Kurbanın etini eşit olarak tarttıktan sonra, paylaşmak için kur’a çekmek iyidir. Bir malı, ortaklar arasında taksim etmek için, kur’a çekmek caiz ve sünnettir. Kurban eti tartılmadan paylaşılıp, biri diğerine, mendil, defter, kalem gibi bir şey verse, paylaşma sahih olur.

1-Üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya sadaka olarak verilir.

2-Üçte biriyle evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere eve ayrılır.

3-Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.

ORTAK GİRİLEN KURBANDA PAYLAŞMA NASIL YAPILIR?

Aslında mümkünse Kurban etini tartarak, eşit olarak paylaşmak gerekir. Peki yağ ve sakatat ne yapılmalı? Yağ, sakatat ve yenilen her şey paylaşılır. Tartmadan bölüşüp helâlleşmek caiz olmaz, faiz olur. 7 kişiden dördüne etle birlikte birer bacak, beşinciye etle birlikte derisi, altıncıya etle birlikte başı verilirse, tartmadan paylaşmak caiz olur. Yedinciye bir şey koymak gerekmez. Yahut 7 kişi, kurbanlık ineği birine teslim edip, (Kesmeye, kestirmeye, etini dilediğin gibi sarf etmeye, seni umumi vekil ettik) deseler, umumi vekil, bölüştürmeden etin tamamını herhangi birine verebilir veya tartmadan ortaklar arasında göz kararıyla paylaştırabilir.

Taksim etmeden etin bir kısmını pişirip, ortakların müşterek yemeleri caizdir. Mutfakları bir olan baba oğlun, karı kocanın ortak olarak kestikleri kurbanı, tartıp paylaşmaları gerekir. Yahut 1. maddedeki gibi, biri umumi vekil olursa, tartmaya gerek kalmaz.

18-08/20/kurban-namazi-1534746142.jpg

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR? 

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

Kurban Bayramı öncesinde kurban kesecek olan vatandaşlar 'Kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli?' ve 'Kurban eti nasıl dağıtılmalı?' sorularının yanıtını merak ediyor. Haberimizde 3 parçaya ayrılan Kurban etleri kimlere dağıtılacağını, Kurban eti pay ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve kurban etinin nasıl dağıtılacağına dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaları ve dair alimlerinin görüşlerini bulabilirsiniz. İşte Kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli ve Kurban eti nasıl dağıtılmalı...

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN