Kurban ne zaman kesilir ve nelere dikkat etmeli? Hangi güne kadar kurban kesilir?

Kurban ne zaman kesilir ve nelere dikkat etmeli? Hangi güne kadar kurban kesilir?

Kurban ne zaman kesilir ve Kurban hangi güne kadar kesilir sorularının yanıtı haberimizde. Kurban Bayramına artık saatler kaldı. Vatandaşlar kurban kesimi hakkında bazı soruların cevabını merak ediyorlar. Diyanet İşleri tarafından kurban kesimi ile ilgili açıklama yapıldı. İşte Kurban ne zaman kesilir hangi güne kadar kurban kesilebilir sorularının yanıtı...

Kurban ne zaman kesilir?  sorusu googlede en çok arananlar arasına girdi. Diyanet 'Hangi güne kadar kurban kesilir?, Kurban keserken nelere dikkat edilmeli? ve Kurban ne zaman kesilir? soruları için ne dedi? Bilindiği gibi Kurban, deve, sığır manda, koyun ve keçiden kesilir. 21 Ağustos Kurban Bayramı öncesi vatandaşların konu hakkında merak ettiklerini haberimizde derledik. İşte kurban kesimi ile ilgili merak edilen her şey...

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR? 

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

18-08/20/kurban-bayrami-1534745454.jpg

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

18-08/20/kurban-duasi-1534745441.jpg

KURBAN KESİLİRKEN HANGİ DUA OKUNUR? 

Kurban kesilirken kıbleye çevrilir. Eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır ve:

Allâhümme innî veccehtü vechiye lillezî fatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn duası okunur. ve:

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd” diye 3 kere tekbir getirilir.

 Tekbir bitince:

“Bismillahi Allahü ekber” diyerek bıçağı çeker ve kurbanı keser kurban kesilince kurban kesen Allah rızası için iki rekat namaz kılar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN