Kurtarılan bölgelerde KYB’ye özel pozisyon

Kurtarılan bölgelerde KYB’ye özel pozisyon

Irak’ın operasyonu gözleri ‘tartışmalı bölgelere’ çevirdi. Askeri üs, havaalanı ve petrol bölgelerinin Bağdat’a bağlanacağı Talabani’nin KYB’sine ise kritik pozisyonların verileceği belirtiliyor.

HİLAL ÖZTÜRK

Mesut Barzani’nin bağımsızlık referandumudan geri adım atmaması üzerine Irak Ordusu ve Şii Haşdi Şabi milislerinin operasyonuyla harita bir günde değişti. Peşmerge 2014’te IŞİD’le mücadele bahanesiyle girdiği bölgelerden çekildi. Yeni harita başta Kerkük olmak üzere Irak anayasasında statüsü belirsiz olan bölgeleri yeniden tartışmaya açtı.

Karar’a bilgi veren bir güvenlik bürokratı, ilk aşamada tapu kayıtlarında yapılacak düzeltmeler, Türkmenlere verilecek görevler ve benzeri konularda bir gelişme olmadığını ancak Türkmenlere kaymakamlık ve vali yardımcılığı gibi benzeri pozisyonlar verileceğini söyledi. Irak Ordusunun Erbil, Zaho ve Duhok gibi KDP kontrolundeki şehirlere yönelmesinin beklenmediğini belirten güvenlik bürokratı, Kerkük’teki petrol sahaları ile askeri üsler ve benzeri kritik noktaların Bağdat’ın kontrolüne gireceğini ancak Talabani ailesinin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne de ‘özel’ pozisyonlar verilmesinin planlandığı belirtti.

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü ise Kerkük’te Barzaninin uyguladığı baskının bittiğini belirterek “Şimdi Kerkük üç etnik grubun eşit yönettiği özel statü ve kendi güvenliğini istiyor” dedi. 

2003’ten itibaren Kerkük’e 750 bin Kürdün yerleştirildiğini söyleyen Tütüncü, Türkmen ve Arapların ise tehditle evlerini terk etmelerinin sağlandığını anlattı. Yerleştirilen Kürtlerin Irak’ın yanısıra Türkiye, İran ve Suriye’den getirilenler olduğunu vurgulayan Tütüncü “Kerkük’e sonradan getirilen Kürtler’in neredeyse tamamı gitti. Uzun yıllardır Kerkük’te yaşayan Kürtler ise kaldı. Zaten onlardan kimsenin bir şikayeti yok. Nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Kürtler, onlar zaten Kerküklü kabul ediliyor” dedi.

HATAY SINIRINA KURŞUN GEÇİRMEZ DUVAR

TSK’nın İdlib gerginliği azaltma (çatışmasızlık) bölgesine intikali kapsamında Hatay’daki  sınır hattının bazı yerlerine askeri iş makineleri kullanılarak kurşun geçirmez akordiyon siper örülüyor. İdlib’in sınır komşusu Reyhanlı ilçesindeki askeri hareketlilik dün de sürdü. Sınır hattındaki askeri iş makinelerinin gün boyunca mevzi kazdıkları görüldü.      

İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine yönelik intikal kapsamında Hatay’a getirilen obüslerin etrafının 3 metrelik toprakla çevrili olduğu dikkat çekti. Sınır hattının bazı yerlerine ise askeri iş makineleri kullanılarak kurşun geçirmez akordiyon bariyerler örüldü. Öte yandan, çeşitli birliklerden gönderilen zırhlı personel taşıyıcılar ile askeri araçların bulunduğu 10 araçlık konvoy, ilçeye varmalarının ardından Suriye sınır hattı istikametine doğru hareket etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN