LYS puan hesaplama robotu: LYS netleri nasıl hesaplanır?

LYS puan hesaplama robotu: LYS netleri nasıl hesaplanır?

LYS puan hesaplama robotu ve net hesaplama yöntemi haberimizde. 10-11 Haziran tarihlerinde yapılan LYS sınavları ile birlikte öğrenciler sınav sonuçlarının açıklanamasını beklemeye başladı. Diğer yandan ise ÖSYM tarafından sonuçlar açıklanmadan önce öğrenciler kendi netlerini ve tahmini sınav sonucunu öğrenmek istiyor. LYS net hesaplama robotu haberimizde.

LYS puanı nasıl hesaplanır, kaç net kaç puan yapar? Üniversiteye giriş için YGS sınavına giren öğrenciler son aşama olarak LYS sınavlarında ter döktü. Peki, LYS puanı nasıl hesaplanır, LYS net hesaplama robotuna nasıl ulaşılır? Haberimizde yer alan linke tıklayarak karşınıza çıkan panele YGS ve LYS netlerinizi yazarak olası LYS puanınızı hesaplayabilirsiniz. 

LYS PUANI HESAPLA | LYS PUAN HESAPLAMA ROBOTU

Üniversite öğrencisi olmak isteyen adaylar için LYS sınavları geride kalıyor. Adaylar sınavlardaki tahmini netleri ile LYS puanını hesaplamak istiyor. Haberimizdeki LYS puan hesaplama robotu ile tahmini LYS sonucunuzu şimdiden öğrenebilirsiniz. Adayların, ÖSYM'nin puan hesaplarken uyguladığı standart sapma hususunu dikkate alması gerekiyor.

17-06/10/rth.jpg

LYS'DE SOSYAL BİLİMLER OTURUMU SONA ERDİ

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sosyal bilimler oturumu (LYS-4) sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava, 538 bin 885 aday başvuru yaptı.

Sınav tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü. Adaylar, LYS-4'te tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testlerini cevaplandırdı.

Adaylar yarın LYS-1 matematik sınavına girecek. 

17-18 HAZİRAN TARİHLERİNDE LYS-2, LYS-5, LYS-3 UYGULANACAK

17-18 Haziran tarihlerinde ise adaylar fen bilimleriyle ilgili LYS-2, yabancı dil sınavı LYS-5 ve LYS-3 edebiyat-coğrafya alanlarında ter dökecekler.

17 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan LYS 2 fen bilimleri sınavı saat 10.00'da başlayacak, 135 dakika sürecek. Aynı gün gerçekleştirilecek LYS 5 yabancı dil sınavı ise 14.30'da başlayacak ve 120 dakika sürecek. LYS 3 edebiyat-coğrafya sınavı ise 18 Haziran Pazar saat 10.00'da başlayacak ve 120 dakika sürecek.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilecek.

LYS SINAVLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Üniversiteye girebilmek için Mart ayında YGS'ye giren öğrenciler, son aşama olarak LYS sınavlarında ter döktü. Adyalar, LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını arıyor.

Üniversite eğitimine dört yıllık devam etmek isteyenlerin girdiği LYS sınav sonuçları ise 11 Temmuz 2017 tarihinde açıklanacak.

LYS SINAV SONUCUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

2017 LYS sonuç belgesi adaylara gönderilmeyecek. Adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden öğrenebilecek. Sonuçların açıklanması ile birlikte haberimizin detayından bağlantı aktif hale gelecek. Bu sayfa dışında hiç bir yerden 2017 LYS sınav sonuçları açıklanmayacak.

2017 LYS’de 180 ve üzeri puan alan öğrenciler, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdi.

LYS NET-PUAN HESAPLAMA ROBOTU

YGS-LYS Net Sihirbazı ile bu sorular en güvenilir şekilde yanıt buluyor. 2016 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları Net Ortalamaları burada yer almaktadır. Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulmuştur. 

Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.

Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermektir. Net ortalamaları hesaplanırken, lisans programlarında genel kontenjana yerleşenlerin, önlisans programlarında ise YGS puanı ile yerleşenlerin netleri dikkate alınmıştır (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).

AÇIK UÇLUDA KODLANACAK ALAN UYARISI

Ömer Demir, kısa cevaplı sorular için ayrılan alanlara ilişkin, "Cevabın, verilen kodlama bölümünün tümünü kapsaması gerekmiyor. Adaylarımızın bildiği cevap, kaç harften ibaretse onu yazması gerekiyor.

Yani, cevabın verilen boşluğun tümünü dolduracak bir sözcük olması gerekmez. Rakam için de aynı şey söz konusu.
“Matematik testinde 3 haneli bir boşluğumuz var ama cevabın 3 haneli olması gerekmez" değerlendirmesinde bulundu.

KISA CEVAPLI SORULAR SONDA OLACAK

Kısa cevaplı soruların, yanıtı bir sözcük, bir sayı ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan veya kodlanan sorulardan oluşacağını anlatan Demir, şöyle devam etti:
"Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) üçer kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak. Adaylara LYS-1 oturumunda matematik alanından 3, LYS-2 oturumunda fizik, kimya ve biyoloji alanlarından birer tane olmak üzere toplam 3, LYS-3 oturumunda coğrafya alanından 1, Türk Dili ve Edebiyatı alanından 2, LYS-4 oturumunda tarih alanından 1, coğrafya alanından 1 ve felsefe alanından 1 olmak üzere toplam 3, LYS-5 oturumunda ilgili dilden 3 tane kısa cevaplı soru yöneltilecek. Açık uçlu sorular, testlerin sonlarında yer alacak."

AYRI CEVAP KAĞIDI VERİLMEYECEK 

Demir, kısa cevaplı sorular için ayrı yanıt kağıdı verilmeyeceğini bildirdi.Kısa yanıtlı sorular için LYS'de kullanılacak cevap kağıtlarında bu amaçla tasarım değişikliğine gidildiğini belirten Demir, matematik oturumu dışındaki diğer oturumların cevap kağıtlarının, arkalı önlü (çift taraflı) olacağını ve her iki yüzüne de kodlama yapılabileceğini aktardı.
ÖSYM Başkanı Demir, LYS cevap kağıtlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek.

2017-LYS'de matematik sınavının (LYS-1) cevap kağıdının arka yüzü olmayacak ancak fen bilimleri (LYS-2), edebiyat-coğrafya (LYS-3), sosyal bilimler (LYS-4) ve yabancı dil (LYS-5) oturumlarına ait cevap kağıtları ön ve arka yüzden oluşacak.

LYS'de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde sola dayalı olarak yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Yani, 3 yanlış sorunun yanına bir de yanlış cevaplanan açık uçlu soru eklenerek, bir doğrunun götürülmesi şeklinde bir işlem yapılmayacak."

LYS puan hesaplama robotu ve net hesaplama yöntemi haberimizde. 10-11 Haziran tarihlerinde yapılan LYS sınavları ile birlikte öğrenciler sınav sonuçlarının açıklanamasını beklemeye başladı. Diğer yandan ise ÖSYM tarafından sonuçlar açıklanmadan önce öğrenciler kendi netlerini ve tahmini sınav sonucunu öğrenmek istiyor. LYS net hesaplama robotu haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN