LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2017 LYS sınavları açıklanma tarihleri

LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2017 LYS sınavları açıklanma tarihleri

LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Üniversite öğrencisi olma adayı binlerce genç 10-11 Haziran tarihlerinde LYS sınavlarına girdi. Farklı oturumlarda gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçları şimdiden merakla beklenmeye başlandı. ÖSYM tarafından sınav açıklanma tarihi ile ilgili bir açıklama yapıldı mı? Ayrıntılar haberimizde.

LYS sonuçları ne zaan açıklanacak? YGS sınavında 180 alan tüm öğrencilerin girebildiği ÖSYM'nin düzenlediği 2017 LYS sınav sonuç tarihleri belli oldu. Peki LYS 1 Matematik ve Geometri, LYS 2 Fizik, Kimya ve Biyoloji, LYS 3 Edebiyat ve Coğrafya 1, LYS 4 Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu (Psikoloji, Sosyoloji, Mantık ve Din Kültürü) ve LYS 4 Almanca, Fransızca ve İngilizce sınav sonucu ne zaman açıklanacak?

LYS SINAVLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Üniversiteye girebilmek için Mart ayında YGS'ye giren öğrenciler, son aşama olarak LYS sınavlarında ter döktü. Adyalar, LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını arıyor.

Üniversite eğitimine dört yıllık devam etmek isteyenlerin girdiği LYS sınav sonuçları ise 11 Temmuz 2017 tarihinde açıklanacak.

LYS SINAV SONUCUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

2017 LYS sonuç belgesi adaylara gönderilmeyecek. Adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden öğrenebilecek. Sonuçların açıklanması ile birlikte haberimizin detayından bağlantı aktif hale gelecek. Bu sayfa dışında hiç bir yerden 2017 LYS sınav sonuçları açıklanmayacak.

2017 LYS’de 180 ve üzeri puan alan öğrenciler, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdi.

LYS NET-PUAN HESAPLAMA ROBOTU

YGS-LYS Net Sihirbazı ile bu sorular en güvenilir şekilde yanıt buluyor. 2016 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları Net Ortalamaları burada yer almaktadır. Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulmuştur. 

Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.

Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermektir. Net ortalamaları hesaplanırken, lisans programlarında genel kontenjana yerleşenlerin, önlisans programlarında ise YGS puanı ile yerleşenlerin netleri dikkate alınmıştır (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).

17-06/10/090620171417138466924.jpeg

KISA CEVAPLI SORULAR SONDA OLACAK

Kısa cevaplı soruların, yanıtı bir sözcük, bir sayı ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan veya kodlanan sorulardan oluşacağını anlatan Demir, şöyle devam etti:
"Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) üçer kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak. Adaylara LYS-1 oturumunda matematik alanından 3, LYS-2 oturumunda fizik, kimya ve biyoloji alanlarından birer tane olmak üzere toplam 3, LYS-3 oturumunda coğrafya alanından 1, Türk Dili ve Edebiyatı alanından 2, LYS-4 oturumunda tarih alanından 1, coğrafya alanından 1 ve felsefe alanından 1 olmak üzere toplam 3, LYS-5 oturumunda ilgili dilden 3 tane kısa cevaplı soru yöneltilecek. Açık uçlu sorular, testlerin sonlarında yer alacak."

AYRI CEVAP KAĞIDI VERİLMEYECEK 

Demir, kısa cevaplı sorular için ayrı yanıt kağıdı verilmeyeceğini bildirdi.Kısa yanıtlı sorular için LYS'de kullanılacak cevap kağıtlarında bu amaçla tasarım değişikliğine gidildiğini belirten Demir, matematik oturumu dışındaki diğer oturumların cevap kağıtlarının, arkalı önlü (çift taraflı) olacağını ve her iki yüzüne de kodlama yapılabileceğini aktardı.
ÖSYM Başkanı Demir, LYS cevap kağıtlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek.

2017-LYS'de matematik sınavının (LYS-1) cevap kağıdının arka yüzü olmayacak ancak fen bilimleri (LYS-2), edebiyat-coğrafya (LYS-3), sosyal bilimler (LYS-4) ve yabancı dil (LYS-5) oturumlarına ait cevap kağıtları ön ve arka yüzden oluşacak.

LYS'de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde sola dayalı olarak yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Yani, 3 yanlış sorunun yanına bir de yanlış cevaplanan açık uçlu soru eklenerek, bir doğrunun götürülmesi şeklinde bir işlem yapılmayacak."

AÇIK UÇLUDA KODLANACAK ALAN UYARISI

Ömer Demir, kısa cevaplı sorular için ayrılan alanlara ilişkin, "Cevabın, verilen kodlama bölümünün tümünü kapsaması gerekmiyor. Adaylarımızın bildiği cevap, kaç harften ibaretse onu yazması gerekiyor.

Yani, cevabın verilen boşluğun tümünü dolduracak bir sözcük olması gerekmez. Rakam için de aynı şey söz konusu.
“Matematik testinde 3 haneli bir boşluğumuz var ama cevabın 3 haneli olması gerekmez" değerlendirmesinde bulundu.

LYS ÜNİVERSİTE SINAVI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

Yukarıdaki sorular toplam 5 oturumda yaklaşık 1,5 milyon sınava girecek öğrenci tarafından merak ediliyor. LYS sınav giriş yerlerinin ise 8 Haziran ile 10 Haziran arasında açıklanması bekleniyor. ÖSYM, bilindiği gibi son yıllarda yapacağı sınavdan yaklaşık 10 gün önce sınav giriş yerlerini açıklıyor. Geçtiğimi haftalarda yapılan ALES, YDS ve KPSS gibi sınavlarda da sınav giriş yerleri sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce açıklanmış ve adaylar sınavdan önce sınav giriş yerlerini görme fırsatı bulmuştu.

“LYS BAŞVURULARI İNTERNET ARACILIĞIYLA BİREYSEL OLARAK ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİNDEN AİS.OSYM.GOV.TR VEYA HERHANGİ BİR BAŞVURU MERKEZİNDEN YAPILABİLECEKTİR” 

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemlere ilişkin şunlar kaydedildi: 
“Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.) LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ais.osym.gov.tr veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır. Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ‘onay kodunu’ görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.” 

ÖSYM’nin başarısız kayıt işleminden sorumlu olmadığının bildirildiği açıklamada, “Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz” denildi. 

Adaylar ÖSYM’nin internet sitesinde LYS’lere ilişkin tüm ilke ve kuralları kapsayan ÖSYS Kılavuzu’nu inceleyebilecek. 

LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Üniversite öğrencisi olma adayı binlerce genç 10-11 Haziran tarihlerinde LYS sınavlarına girdi. Farklı oturumlarda gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçları şimdiden merakla beklenmeye başlandı. ÖSYM tarafından sınav açıklanma tarihi ile ilgili bir açıklama yapıldı mı? Ayrıntılar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN