Mavi Marmara tazminatlarını Türkiye ödeyecek

Mavi Marmara tazminatlarını Türkiye ödeyecek

İsrail’in Mavi Marmara katliamı için ödediği 20 milyon dolar tazminat 10 şehidin ailerine ait hesaplara yatırıldı. Ancak anlaşma gereği yaralılar ve suçtan zarar görenlerin İsrail aleyhine açtığı tüm tazminat davalarını Türkiye üstlenecek.

HİLAL ÖZTÜRK

İsrail’in Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı saldırıda şehit düşen 10 Türk vatandaşının ailelerine tazminatları dün ödendi. İki ülke arasındaki anlaşma gereği İsrail’in şehit aileleri için ödediği 20 milyon dolar, 2’şer milyon dolar olarak aileler arasında eşit olarak dağıtıldı. Böylece İsrail’in sorumluluğu da sona erdi. Gemide yaralanan 50 aktivist ve suçtan zarar gören yüzlerce mağdurun yasal muhatabı ise artık Türkiye Maliye Bakanlığı. İsrail aleyhine açılan her bir tazminat davası Türkiye tarafından yüklenilecek. Şimdiye kadar mağdurların açtığı tazminat davalarının sayısının 36 olduğu öğrenildi.

Bu davalar İstanbul, Diyarbakır, Kayseri ve Nevşehir’de açıldı. Davalarda 472 bin 100 TL maddi, 15 milyon 188 bin TL manevi tazminat talep edildi. Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecini bekleyen mağdurlar, muhatabın belli olmasının ardından arka arkaya dava açmaya hazırlanıyor. Yurt dışındaki mağdurlarla birlikte yüzlerce tazminat davası açılacağı belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı Mavi Marmara şehitlerinin tazminatlarıyla ilgili koordine bir çalışma yürüttü. Şehit aileleri geçtiğimiz hafta Adalet Bakanlığı’na davet edilerek görüşmeler gerçekleşti. 20 milyon dolar tazminatın miras hukukuna göre her aileye paylaştırılacağı bildirdi, aileler de ibra etti. Bakanlık her aileye 2’şer milyon dolar tazminat ödemesini yaptı. Ailede 18 yaşından büyük çocuklar varsa onların da kendi adına açılan hesaplara tazminatlar yatırıldı. Şehit aileleriyle ilgili tazminat ödemeleri tamamlandı.

KRİZ TAZMİNAT SÜRECİNİ HIZLANDIRDI

İsrail Türkiye ile yaptığı anlaşma gereği 20 milyon dolar tazminat ödeyip, yasal tüm yükümlülüklerini Türkiye’ye devretmişti. Bu nedenle İsrail yerine Maliye Bakanlığı geçti. İşte bu davalardan birinde geçen günlerde bir kriz yaşandı. Maliye Bakanlığı avukatı itiraz dilekçesinde “ruhsuz” ve  “kalıplaşmış” ifadeler kullandı. Avukat, Mavi Marmara şehit ve gazilerinin “saldırı ve müdahaleleri” göze alarak yola çıktığının, tazminat tutarının da bu durum dikkate alınarak belirlenmesini talep etti. Talebin “fahiş” olduğu yorumu de tepki çekti. İşte bu dilekçe krize neden oldu. Kamuoyunun tepkileri nedeniyle Maliye Bakanlığı açıklama yaptı ve şehit ailelerine tazminatların en kısa sürede ödeneceğini bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN