Meclis’te seçim maratonu

Meclis’te seçim maratonu

Meclis Başkanlığı’na adaylık başvuruları bugün başlıyor. CHP’nin adayı Zekeriya Temizel, HDP’nin Selma Irmak, MHP’nin de Celal Adan. AK Parti’nin ise mevcut başkan İsmail Kahraman’la devam etmeyi düşündüğü belirtiliyor.

EROL METİN / ANKARA

TBMM Başkanlığı seçiminde süreç resmen başladı. Adaylık başvuruları, bugünden itibaren Perşembe günü gece yarısına kadar yapılabilecek. CHP, HDP ve MHP adayını belirlerken, AK Parti’nin adayı ise merakla bekleniyor. CHP, İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel’i, HDP de tutuklu Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ı aday gösterecek. MHP’nin adayı ise Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Celal Adan oldu. AK Parti’nin adayının bugün açıklanabileceği tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün İstanbul’da AK Parti grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek, başkanlığa kimin aday gösterilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu. Kulislerde, AK Parti’nin yeniden İsmail Kahraman’ı aday gösterebileceği konuşuluyor. Erdoğan, geçen hafta Beştepe’de kabul ettiği Kahraman’la uzun süreli bir görüşme gerçekleştirmişti. Samimi bir havada geçen görüşme, görev süresi 22 Kasım’da sona erecek olan Kahraman’la yola devam edileceği şeklinde yorumlanmıştı. AK Parti’nin kurmaylarından biri “İsmail bey, hepimizin ağabeyidir. Bu saatten sonra normal vekil statüsüyle Meclis’te durmaz. Aday yapılmaması sürpriz olur” değerlendirmesinde bulundu. Parti kulislerinde, Kahraman’ın adaylıktan vazgeçmesi halinde ise yerine kendisi gibi Rizeli olan AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın gelebileceği iddia ediliyor. Meclis Başkanlığı adaylığı için ayrıca TBMM Başkanvekilleri Ayşenur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın’ın, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın, İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun da ismi dillendiriliyor. Adaylık başvuruları işlemlerinin tamamlanmasının ardından seçiminin 20 Kasım’da yapılması bekleniyor. İlk tur oylamada, Meclis üye tamsayısının üçte ikisinin, yani 367 milletvekilinin desteğini alan aday, Meclis Başkanlığı koltuğuna oturacak. Bunun gerçekleşmemesi durumunda ikinci tur oylamada da 367 şartı aranacak. Üçüncü tur oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (267) aranacak. Üçüncü turda da netice alınmaması halinde en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak. En fazla oyu alan aday başkan seçilecek. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN