Ankara ile Bağdat arasında yaşanan kriz ‘davet formülüyle’ aşıldı

Ankara ile Bağdat arasında yaşanan kriz ‘davet formülüyle’ aşıldı

Türkiye’nin operasyona katılımı konusunda yumuşayan Irak’la ‘davet mutabakatı’na varıldı. Bağdat’ın “ihtiyaç duyarsak çağırırız” sözlerine Ankara, “Türkmenler kırmızı çizgimiz” yanıtını verdi. 

HİLAL ÖZTÜRK / ÖZEL HABER

Musul’un IŞİD’den temizlenmesi operasyonunda Türkiye’nin rolü, en az operasyonun kendisi kadar tartışıldı. Karar’ın bölge ve Dışişleri kaynaklarından aldığı bilgilere göre ABD Savunma Bakanı Carter’in ifade ettiği “prensipte anlaşma”nın detayları şöyle; “Irak ihtiyaç duyduğunda Türkiye’yi davet etme önerisinde bulundu. Türkiye, güvenlik tehditi ve Türkmenler başta olmak üzere soydaşlara yönelik tehdit oluştuğunda davet beklemeden müdahale edebileceğini karşı öneri olarak sundu. Türkiye görüşmelerde Irak’a birkaç öneri daha dile getirdi.”

BAZI ÖNERİLER YANITSIZ KALDI

Irak hükümeti Türkiye’nin kara gücünü devreye sokması için “davet” önerisi getirdi. Musul operasyonunda Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyulabileceği, bu noktada mutlaka davet edileceği bildirildi. Türkiye şimdilik bu öneriye itiraz etmedi. Ancak, IŞİD ve PKK/PYD terör örgütlerinden Türkiye’ye yönelik veya bölgede yaşayan Türkmenler başta olmak üzere destek verilen halka yönelik doğrudan bir saldırı gerçekleşirse davet beklenilmeyeceği vurgulandı. Dışişleri kaynaklarından Karar’a yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Irak hükümetine sunduğu birkaç maddelik öneriye henüz yanıt verilmedi. 

BAŞİKA IŞİD’DEN TEMİZLENDİ

Bir haftayı geride bırakan Musul operasyonunda Peşmerge güçleri, kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasına dün operasyon düzenledi. Reuters, kasabanın IŞİD’den temizlendiğini duyurdı. Anadolu Ajansı ise Türk askerlerinin bulunduğu üsse 15 kilometre mesafedeki bölgede yürütülen operasyonda Başika’nın kuşatıldığını, tam anlamıyla kontrol sağlanamadığını açıkladı.

16-10/24/sdf.jpg

Öte yandan kuzeydoğuda 112 militanını kaybeden IŞİD, Kerkük’ün ardından Enbar’a 3 koldan saldırdı. Musul’a düzenlenen hava operasyonunda ise IŞİD lideri Bağdadi’nin önde gelen yardımcılarından Ebu Usame öldürüldü.

SİVİLLER BOMBALARA BASIYOR

Ayrıca Musul’dan kaçmaya çalışan siviller, IŞİD’in tuzakladığı bombaların kurbanı oldu. İki kadın ile 4 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti.

CARTER ERBİL’DE

Temaslarına Ankara’dan başlayan ve daha sonra Irak Başbakanı’yla görüşen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Erbil’de IKBY Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Peşmerge ve Irak ordusu arasındaki iş birliğinin ele alındığı görüşmede Barzani’nin IŞİD sonrası kentte yeni felaketler ve sorunların baş göstermemesi için Musul’un geleceğinin temin edilmesi, özellikle Hristiyan ve Ezidi gibi etnik azınlıkların haklarının garanti altına alınması için siyasi bir plan ve anlaşmanın gerekliliğine dikkati çektiği aktarıldı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN