Mutabakatın adı 'YPG'siz çözüm

Mutabakatın adı 'YPG'siz çözüm

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Washington’la Menbiç konusunda anlaştıklarını duyurmasının ardından bu kez yol haritasını açıkladı: Güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak. YPG’nin çekilmesine iki ülke nezaret edecek. Yönetim Araplarda olacak.

HABER MERKEZİ/İSTANBUL

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın geçen ayki Türkiye temaslarının ardından Ankara ile Washington arasındaki ‘her krize bir komite’ mutabakatında ilk adım, iki ülkenin arasındaki kriz başlıklarından olan Menbiç’te atılacak. Tillerson’ın ziyareti sonrası FETÖ ve Irak-Suriye başta olmak üzere bir dizi konuda çözüm geliştirilmesi amacıyla kurulan üç teknik komiteden Suriye komitesi 8-9 Mart’ta görüşmelerini tamamlamıştı. Diplomatik kaynaklar, Menbiç’in ele alındığı görüşmenin ardından Washington’daki toplantıların pozitif geçitiğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Alman basınına ABD ile Menbiç ve Fırat’ın doğusu konusunda anlaştıklarını açıklamıştı. Çavuşoğlu dün de Moskova’da gazetecilere konuştu, Menbiç konusundaki yol haritasına dair detayları paylaştı.

BU MODEL HER YERDE GEÇERLİ

enbiç’te bir model uygulamak için çabaların sürdüğünü anlatan Çavuşoğlu “YPG Menbiç’ten çekildikten sonra güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak. YPG’nin çekilmesine iki ülke nezaret edecek” dedi. YPG’nin gitmemesi durumunda Menbiç’e ve Fırat’ın doğusuna operasyon yapılacağını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “YPG’nin olduğu bölgeler nasıl istikrara kavuşturulur, kimin yöneteceğini nasıl sağlayabiliriz... Temel prensip nüfus oranında yönetim olması. Yani yüzde 90 Arap varsa burayı yönetenler de güvenliği tesis edip koruyacak olanlar da Araplardan oluşacak. YPG çekilince orada ABD ve Türk askerleri olacak. YPG’nin çekilmesine nezaret edeceğiz. Güvenliği ABD ve Türkiye sağlayacak. Önce bu modeli Menbiç’te uygulayacağız daha sonra diğer yerlere götüreceğiz. Bu Rakka için de Fırat’ın doğusunda YPG’nin kontrolündeki yerler için de geçerli.”

SİLAHLARIN HEPSİNİ ALAMAYACAĞIZ 

Böylece bu alanlarda güvenli bölgeler sağlanacağını kaydeden ve tüm adımların da bir takvime bağlanacağını bildiren Çavuşoğlu, yol haritasının 19 Mart’taki toplantıda net bir şekilde, tarihleriyle belli olacağını söyledi. “Ne kadar sürede ne uygulanacak, diğer tarafa nasıl geçilecek, bunlarla ilgili takvim netleşecek.

18-03/14/screenshot_1.jpg

Son toplantıda tabii farklı olduğumuz şeyler olabilir ama bir anlayışa doğru gidiliyor” diyen Çavuşoğlu, şu anda Menbiç konusunda rejimden herhangi bir talepte bulunulmayacağını da belirtti. YPG’ye verilen silahların geri toplanması konusunu da gözlemleyeceklerini ifade eden Çavuşoğlu “Biliyoruz ki hepsini alamayacağız. Bazıları eskimiş, bazıları kayıp. Ama biz bu silahları daha önce Başkan’ın söylediği gibi ‘alacağız’ diyorlar. Bunu da çalışma grubu uygulamaya başladığında göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA'DAN ABD'YE: REJİMİ VURURSANIZ KARŞILIK VERİRİZ

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Suriye rejimini vurmakla tehdit etti. Doğu Guta’da yaşanan vahşetten söz ederken Suriye’de kimyasal silah kullanımı konusunda rejimi uyaran Haley “ABD, gerekirse harekete geçmeye hazır. Tercih ettiğimiz yol bu değil, daha önce harekete geçeceğimizi gösterdik ve tekrar bu yönde bir adım atmaya hazırız” dedi. Moskova’nın yanıtı ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov’dan geldi: “ABD, rejimi kimyasal silah kullanmakla suçlayarak saldırı planlıyor. ABD Suriye’yi bombalarsa ve buradaki Rus askerlerin hayatını tehlikeye sokrasa Rus askerler misilleme yapacak.”

ABD İLE İLİŞKİLER KOPMA NOKTASINDA

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde öğrencilerin katılımı ile düzenlenen bir konferansta konuşan Çavuşoğlu, Washington’ın, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in iadesi dahil bir dizi konuda sözünü tutmadığını söyledi. “Türk halkı ABD’ye çok olumsuz bakıyor. Zira sözlerini tutmuyor ve sürekli yalan söylüyorlar” diyen Çavuşoğlu “Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler kopma noktasında bulunmakta. İlişkilerin tamamen kopmaması için şubat ayında bazı çalışma grupları kuruldu. Onlara bir şart koştuk: ‘Eğer sözlerinizi yine tutmazsanız biz de sabırlı davranmayı bırakacağız’ dedik” ifadelerini kullandı.

 

'S-400'LERİ SURİYE'DE KULLANMAYACAĞIZ

Çavuşoğlu, Türkiye’nin S-400 sistemlerini Suriye ve diğer ülkelerde kullanmayacağını ifade etti. S-400’leri sadece Türkiye’nin ulusal güvenliği için alacaklarını kaydeden Çavuşoğlu “Bu sistemleri Zeytin Dalı Harekatı veya benzer harekatlar sırasında kullanamayız. Zira onları sadece topraklarımızı korumak için kullanabiliriz” diye konuştu. Suriye konusunda çözüm üretebilmek için Rusya ile çok samimi bir işbirlikleri olduğunu ve bundan çok net sonuçlar elde ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, ihlaller olmasına rağmen sahadaki durumun 1.5 sene öncesine göre çok daha iyi olduğunu belirtti. Ayrıca Çavuşoğlu, Türk-Rus ilişkilerinin Ankara’nın Batı’yla kurduğu temasların alternatifi olmadığını da söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN