Naim Süleymanoğlu'na son veda... Milletin kalbinde yaşayacak

Naim Süleymanoğlu'na son veda... Milletin kalbinde yaşayacak

Karaciğer nakli yapıldıktan sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren milli halterci Naim Süleymanoğlu, Fatih Camii'nde düzenlenen törenle ebediyete uğurlandı. Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Spor ve Gençlik Bakanı Osman Bak ile çok sayıda seveni Naim'i son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Cenazeye katılan Yunan rakibi Leonidis, Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek Naim'e veda etti. Anne Hatice Süleymanoğlu, oğlunun tabutunun başında resmine sarılarak ağladı.

28 Eylül’den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50) için bugün Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Naim Süleymanoğlu, Türk bayrağına sarılı tabutla Edirnekapı Mezarlığı'nda defnedildi. 

Tabutun üzerine altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilmiş fotoğrafı konuldu, üzerine de “Kalbimizdesin” yazıldı.

17-11/19/5a1181c7d3806c23789b3104.jpg
Naim Süleymanoğlu'nun annesi Hatice Süleymanoğlu,
oğlunun tabutunun başında resmine sarılarak gözyaşı döktü.

Başbakan Binali Yıldırım ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Halil Mutlu'nun yanı sıra spor dünyasından çok sayıda kişi de cenazede yer aldı.

17-11/19/8309531.jpg
Naim Süleymanoğlu'nun cenazesine katılan efsane Yunan rakibi Leonidis,
Türk bayrağına sarılı tabutu öperek veda etti.

Naim Süleymanoğlu'nu son yolculuğunda çok sayıda vatandaş da yalnız bırakmadı. İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar da tabuta omuz vererek, Süleymanoğlu'nun naaşını cenaze aracına kadar taşıdı. Süleymanoğlu'nun doğduğu Bulgaristan'dan da basın mensupları cenaze törenini takip etti.

MÜFTÜ BİR MİLLET KAHRAMANINI EBEDİYETE YOLCU EDİYORUZ

Dünya spor tarihinin en önemli sporcularından milli halterci Naim Süleymanoğlu Fatih Camii’nden son yolculuğuna uğurlandı.

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, efsane sporcu Naim Süleymanoğlu’nu şu sözlerle sonsuzluğa uğurladı:

Bugün bir millet kahramanını ebediyete yolcu etmek üzere burada toplandık. Naim Süleymanoğlu gerçekten bir millet kahramanıydı. O bileğindeki ve pazusundaki gücü yüreğindeki aşk, azim, iman ve heyecanla buluşturarak bu millete yüzlerce madalya armağan etmiş ve alanında dünya rekorları kırarak başımızın dik olmasına göğsümüzün kabarmasına vesile olmuş bir kahramandır.

17-11/19/8309658-1511099319.jpg

Son zamanlarda yaşadığı hastalıkları, çektiği acıları inşallah onun ahirette de terfi-i derecatına vesile olmuştur. Biz şahidiz ki Naim Süleymanoğlu milletimizin değerlerine gönülden inanan ve bu inançla arkasındaki millet enerjisini hissederek sahneye çıkan ve kaldırışını o aşkla yapan bir insandı.

Ve sonuna kadar da en üstün başarıyı muhafaza etti. Biz onu millet olarak gururla sevgiyle ebediyete yolcu ediyoruz.

Ve bu son görevimizi, ifa ettiğimiz sırada ona bir kere daha millet aşığı, millet sevdalısı, bayrak sevdalısı olduğuna hep birlikte şahitlik ediyoruz.

Onun bir millet sevdalısı olduğuna ve onun bir kahraman olarak bu millete madalyalar kazandırdığına bu ülkeye madalyalar kazandırdığına şahitlik eder misiniz? Biz de şahitlik ediyoruz Allah-u teâla şahitliklerinizi kabul etsin.

17-11/19/yildirim.jpg
Başbakan Binali Yıldırım, Naim Süleymanoğlu'nun tabutuna omuz verdi. 

TABUTU TÜRK BAYRAĞINA SARILDI

Türk bayrağına sarılı Süleymanoğlu'nun tabutunun üstünde karanfiller yer aldı. Tabut önünde genç milli halterci Şafak Keskin, Naim Süleymanoğlu'nun milli takım formasıyla altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilen ve üzerinde "Kalbimizdesin" yazısının yer aldığı çerçeveli fotoğrafını tuttu.

HAMZA YERLİKAYA: BÜYÜK İNSANDI, KALPLERDE YAŞAYACAK

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Asrın Güreşçisi unvanlı olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya, hayatını kaybeden olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun kalplerde yaşayacağını söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yerlikaya, Yüzyılın sporcusu olarak nitelendirilen, Cep Herkülü lakaplı Süleymanoğlu'nu karaciğer nakli olduğu zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ziyaret ettiklerini hatırlattı.
 
17-11/19/8309870.jpg
 
Naim Süleymanoğlu'nun vefatı nedeniyle üzgün olduklarını aktaran Yerlikaya, "Son ziyarete Cumhurbaşkanımız ile katılma imkanım oldu. Kendisiyle güzel anılarımız oldu. Cumhurbaşkanımıza 'efendim sizi çok seviyorum. Spora çok hizmet ediyorsunuz, çok katkınız var. Devletimi ve milletimi çok seviyorum. Milletimize hizmet etmekten de gurur duyuyorum' demişti. Efsaneydi. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Büyük insandı. Kalplerde yaşayacak. Allah taksiratını affetsin. Her nefis ölümü tadacak. Milletimizin ve spor camiamızın başı sağ olsun" diye konuştu.
 
 
Hamza Yerlikaya, 2009'daki tedavi sürecinde Süleymanoğlu ve ailesinin yanında olduğunu da belirterek, "Spora hizmet etmek istiyordu. Spora, camiamıza ve dünya halterine hizmet etmek istediğini sürekli söylerdi. Kendisiyle sürekli konuşurduk" ifadelerini kullandı.
 

"O BİR EFSANEYDİ"

Cenaze törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak şu ifadeleri kullandı: 

"Milletimizin başı sağolsun. Türk sporunun gelişmesinde, Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynamış bir sporcumuzu kaybettik. Tedavisini takip ettik. Rize'deyken haberi aldık, doktoru aradı bizi. Kırdığı rekorları kimsenin kıramadığı çok önemli bir sporcuyu kaybettik. Türk sporu için çok acı. Bu ülkeye kazandırdıklarını asla unutmayacağız. 88 Seoul, 92 Barselona ve 96 Atlanta Olimpiyatları'nda elde ettiği başarılarla olimpiyat ve Türk spor tarihine adını yazdırmış bir sporcu... Sayın Başbakanımız da cenazeye katılacak. Başarılı bir karaciğer nakli gerçekleşti ama ardından yaşanan diğer sorunlar nedeniyle hayatını kaybetti. Türk sporu olarak böyle bir şampiyonu kaybetmenin acısı ve üzüntüsü içerisindeyiz. Onun Bulgaristan'dan gelişi, soydaşlarımız için de önemli bir adımdı. Sayın Turgut Özal'a da, kendisini Türk sporuna kazandırdığı için şükranlarımızı sunuyoruz. Naim Süleymanoğlu'nun mekanı cennet olsun, ailesine sabır diliyoruz."
 
17-11/19/na2.Jpeg

 

LEONİDİS, NAİM'İ UĞURLADI

Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine özel davetle en büyük rakibi Yunan Leonidis de geldi. Yunan halterciye, İstanbul'da Dünya Şampiyonu Milli haltercilerimiz Sunay Bulut ve Halil Mutlu eşlik etti.

17-11/19/na3.Jpeg

Yunan Leonidis, Süleymanoğlu’nun ölümünün ardından Skorer’e, “Kendimi iyi hissetmiyorum” diye açıklama yapınca Gençlik ve spor Bakanı Osman Bak’ın özel talimatıyla cenaze törenine davet edildi. Leonidis, Türkiye’nin davetini kabul ederek bugün Sabah 07.00 uçağı ile Yunanistan’tan Türkiye’ye geldi. Leonidis, Süleymanoğlu’nun cenaze törenine katılacak.

'CENAZEYE GELMEK İSTİYORUM AMA...'

Naim'in acı haberinden sonra ulaştığı Leonidis, "Aslında gelmek istiyorum. Ekonomik olarak pek iyi durumda değilim. Bu yüzden bireysel gelmem oldukça zor. Ancak Türkiye'de yetkili makamlardan bir davet, kolaylık olursa katılmayı çok isterim. Orada olup Naim'e son kez veda etmek istiyorum" demişti.

17-11/19/8309334.jpg

BAŞBAKAN YILDIRIM: KAHRAMAN SPORCUMUZDUR

Törene Başbakan Binali Yıldırım'ın yanısıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile çok sayıda kişi katıldı. Cami girişinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Milli haltercimizin efsane ismi Naim Süleymanoğlu'nu kaybettik. Ahirete bugün yolcu edeceğiz. Merhume Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Naim Süleymanoğlu bugüne kadar hiçbir sporcunun kıramayacağı rekorları kırmış bir efsane, kahraman sporcumuzdur" dedi.  

17-11/19/8309261.jpg

'MANEVİ ABİSİYİM' DERDİ

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal Naim Süleymanoğlu’nun babasının manevi oğlu olduğunu hatırlatarak, "Ben de onun manevi ağabeyi oluyorum. İlk günlerini hatırlıyorum. Pırıl pırıl bir insandı. Hiçbir zaman kimseyi üzmedi. Dünyada hala onun kırdığı rekor kırılamadı. Kimsenin de kırabileceğini sanmıyorum" dedi.

HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de cenazeye katılan isimler arasında yer aldı. Naim Süleymanoğlu’nun göçmen kuşağının temsilcilerinden olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Şampiyonlukların başlangıcını ateşlemişti. Müthiş bir insandı. ’Cep Herkülü’ boşuna denmedi. Çok güzel harika bir insandı. Hiçbir zaman unutmayacağız" ifadesini kullandı.

17-11/19/8309254.jpg

DEVLETİNİ ÇOK SEVİYORDU

Cumhurbaşkanı Danışmanlarından Hamza Yerlikaya Süleymanoğlu’nu hastanede sık sık ziyaret ettiğini söyleyerek, "Her zaman söylediği, ’Ben milletimi çok seviyorum. 'Devletimi çok seviyorum’. 'Cumhurbaşkanımıza çok bağlıyım, çok seviyorum.' 'Hizmet etmek istiyorum’ diye söylemleri oluyordu" şeklinde konuştu.

BULGAR BASINI DA YAZDI

Dünya ve olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun vefatı, Bulgar basınında yer buldu. Bulgaristan Devlet Haber Ajansı (BTA) ve Bulgaristan Ulusal Radyosu'nun bültenlerine dayandırılan haberlerde, Süleymanoğlu'nun cenazesine siyaset, iş ve spor dünyasından birçok ismin katılacağı aktarıldı. Sega gazetesi, "Naim Süleymanoğlu bugün İstanbul'da toprağa verilecek." ifadesini kullanarak sporcunun kariyerindeki başarılardan söz etti.24 Saat gazetesi, "Süleymanoğlu, beklenen ikinci ameliyata dek dayanamadı." diyerek, vefatı dolayısıyla tüm dünyanın milli sporcunun rekorlarını bir kez daha anımsadığına vurgu yaptı. 

Hükümet yanlısı Standart gazetesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Süleymanoğlu'nun sağlık durumuna büyük ilgi gösterdiğini yazdı.Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) ise internet sayfasından yayımladığı mesajda, partinin genel başkanı Lütvi Mestan'ın, "Onurlu bir şampiyon, altın halterci Naim'in vefatı kalplerimizi yasa boğdu" ifadelerine yer verdi. 

Türkiye'nin Bulgaristan'daki diplomatik temsilcilikleri de sosyal medya üzerinden taziye mesajları yayımladı

Cenaze namazının ardından Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı. 

TBF BAŞKANI HİDAYET TÜRKOĞLU: YÜZYILIN SPORCUSUYDU

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu, "Yüzyılın sporcusu" olarak nitelendirilen, "Cep Herkülü" lakaplı eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun vefatının tüm Türkiye'yi üzdüğünü söyledi.

17-11/19/8309252.jpg

Fatih Camisi'nde kılınacak cenaze namazı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Türkoğlu, Naim Süleymanoğlu hakkında, "Ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun. Ülke olarak parmakla göstereceğimiz, gurur duyduğumuz insanlardan biriydi. Türk sporunun özellikle 1990'lı yıllarda dünyada tanınması anlamında başrolde olan bir büyüğümüzdü." diye konuştu.

17-11/19/8309329.jpg

Türkoğlu, 50 yaşında hayatını kaybeden Süleymanoğlu'nun Türkiye'ye yaşattığı sevinçlere değinerek, "Onun sayesinde hem olimpiyatları hem dünya şampiyonalarının anlamını ve ülkeye o süreçte yaşattığı sevinci hep beraber hatırlarız. Genç yaşta hayatımızdan gitmesi tüm Türkiye'yi üzmüştür. Ailesine Allah'tan sabır diliyoruz. Kolay bir süreç değil. Biz de son görevimizi yapmak için buradayız. İnşallah mekanı cennet olur." ifadelerini kullandı.

60 KİLO MÜSABAKALARINI HALTERDEN KALDIRTTI

Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul Olimpiyatları’nda kilosunun 3 katından 10 kilo fazla olan 190 kiloyu kaldırıp bunu başaran tek halterci oldu. Bu unutulmaz başarının ardından, Uluslararası Halter Federasyonu, bu derecenin geçilemeyeğini ifade ederek 60 kilo müsabakalarını halterden kaldırdı. 

TIME'A KAPAK OLAN TEK SPORCUMUZ

Yakaladığı başarılarla Türk halterciliğinin kaderini değiştiren Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul’de düzenlenen olimpiyatlarda şampiyon olmasıyla birlikte 3 Ekim 1988’de dünyaca ünlü Time dergisinin kapağında yer aldı ve bu alanda Time’e kapak olan ilk Türk sporcu oldu. Süleymanoğlu bununla birlikte, o dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile yaklaşık 1 saat görüşme gerçekleştirmişti.

Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle İstanbul’da özel bir hastanede 28 Eylül’den bu yana yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve 6 Ekim’de karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım’da acil ameliyata alınmıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN