Nitelikli liseler açıklandı mı? 600 nitelikli lise listesi belli oldu mu?

Nitelikli liseler açıklandı mı? 600 nitelikli lise listesi belli oldu mu?

MEB nitelikli 600 liseyi açıkladı mı? Son dakika nitelikli liselerle ilgili gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz. TEOG'un yerine getirilen yeni liselere geçiş sisteminde nitelikli liselere sınavla öğrenci alınacak. Yaklaşık 100 bin öğrencinin alınacağı okullarla ilgili veliler sık sık "Nitelikli liseler açıklandı mı?" "Proje okulları hangileri" araması yapıyor. Galatasaray, Kabataş, İzmir Fen gibi gözde okulların nitelikli liseler arasında olması bekleniyor. Sınava girmeyen ya da sınavda başarısız olanlar ise adreslerine göre bir liseye yerleştirilecek. Yeni sistemle ilgili merak edilen soruların cevaplarıyla ilgili MEB'in yaptığı açıklamaları bu sayfada bulabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TEOG'un yerine açıklanan liseye geçiş sistemi bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Bunların başında nitelikli liseler hangileri olacak, nitelikli liselerin listesi açıklandı mı, proje okulları belli oldu mu soruları geliyor. Çocuğunun iyi bir liseye yerleşmesi için yeni sistemi anlamaya çalışan veliler nitelikli lise ya da proje liseleri merak ediyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistemi açıklarken 600 nitelikli liseye sınavla öğrenci alınacığı, nitelikli liselerin listesinin daha sonra çıklanacağını söylemişti. Peki nitelikli liseler hangileri olacak? Nitelikli liseler ne zaman açıklanacak? Proje okulları hangileri olacak ve ne zaman belli olacak? Tüm bu soruların cevabını bu sayfayı sık sık ziyaret ederek haberimizden takip edebilirsiniz. 

NİTELİKLİ LİSE NE DEMEK?

Liseye geçişte yeni sistemi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 5 Kasım 2017 Pazar günü açıkladı. Yeni liseye geçiş sisteminin açıklanmasıyla birlikte gözler sınavla geçişin olacağı 600 nitelikli lisenin hangileri olacağına çevrildi. Her ilde belli sayıda olacak nitelikli lise, çocuklarının geleceğini düşünen veliler için en çok merak edilen konuların başında geliyor. Sınavda başarılı olamayan ya da sınava girmeyecek öğrenciler ise oturdukları adrese göre dahil olacakları eğitim bölgelerinden en fazla 5 okulu tercih edecek ve okul başarı puanına göre yerleştirmeleri yapılacak. Bu da doğrudan nitelikli liseler arasına girmeyen porje okulları ya da başarılı okulları velilerin ve öğrencilerin gündemine soktu.

Öncelikle şunu belirtelim. Ankara İstanbul, İzmir, Konya, Bursa gibi büyük şehirlerde nitelikli liseler arasına girmeyecek ama başarısıyla adından sözettiren bir çok okul var. Bu okullara yakın oturanlar şanslı olacak. Ya da adresini bu okullara yakın bir yere taşıyanlar....

Bu okullardan bazıları şöyle: 

17-11/09/liseye-gore-evjpeg-1510237880.jpg

NİTELİKLİ LİSE NEDİR? HANGİ OKULLAR NİTELİKLİ LİSE OLACAK?

Yeni sistemde sınavla girilecek okullar ise nitelikli lise ya da proje okul olarak adlandırılacak. Bu okullar henüz açıklanmadı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu okulları duyurması bekleniyor. Ancak hangi okulların nitelikli lise kapsamına alınacağını tahmin etmek zor değil. İstanbul'da İstanbul Erkek, Kabataş, Galatasaray, Kartal İmam Hatip, İzmir'de İzmir Fen lisesi gibi okulların bu listeye alınması bekleniyor. Bakan Yılmaz, nitelikli lise sayısının 600 olacağını açıkladı.

NİTELİKLİ LİSELER NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Liseye geçişe hazırlanan 1 milyon 200 bin ortaokul 8. sınıf öğrencisi ile velileri nitelikli liselerin hangileri olacağını merakla bekliyor. Ancak MEB nitelikli liselerin ne zaman açıklanacağı konusunda net bir tarih vermedi. Bakan’ın açıklamasına göre nitelikli liseler 2018 yılının Mayıs ayında açıklanacak. Öğrenciler bu liselere girebilmek için isterlerse sınava girecek.

Peki sınava girmeyenler ya da sınavda başarısız olanlar, ki bu 900 bin öğrenci demek, ne yapacak? Yeni sisteme göre onlar adreslerine en yakın liseler arasında 5 tercih yapacak ve okul başarı puanlarına göre bu tercihlerinden birine yerleştirilecek. Bu da ister istemez adres değişikliği gibi şehir içinde göç anlamına geliyor. Şimdiden nitelikli lise listesine girmesi beklenmeyen ama başarılı olan okullara yakın yerlerde ev arayanlarda patlama yaşandı. 

Lise tercihi için yapılan aramalar o kadar attı ki Fen liseleri, proje okullar gibi başarı ortalaması daha yüksek olan liselerin bulunduğu bölgelerdeki emlak ilanlarında, "liseye yakın" ibaresi önemli bir emlak arama kriteri olarak öne çıkarken, kullanıcıların yaptıkları kelime bazlı emlak aramalarında "lise" içeren sorgular 4 günde ortalama 15 kat arttı. 

Verilere göre, TEOG yerine getirilen yeni sistemin ayrıntılarının belli olduğu 5 Kasım 2017 tarihi itibarıyla sahibinden.com'da "fen lisesine yakın" emlak araması bir bütün olarak görülmeye başlandı ve bu arama "lise" kelimesini içeren sorgularda 2. sıraya yerleşti.

5 Kasım - 8 Kasım tarihleri arasında aynı emlak aramalarında en çok kullanılan ibareler ise sırasıyla "fen lisesi", "fen lisesine yakın", "Anadolu lisesi" ve "liseye yakın" olarak gerçekleşti. 

İstediğiniz liseye yakın kiralık ya da sıtılık ilanları için arama yapabileceğiniz en iyi internet sitelerini aşağıda bulabilirsiniz. 

LİSEYE YAKIN KONUTLARIN FİYATLARI DA ARTTI

Başarılı liselerin çevresindeki konutlara talep, fiyatları da arttırdı. Emlak sitelerinde okullara yakın satılık veya kiralık evler için verilen ilanlar da güncelleniyor. Örneğin ‘Anadolu lisesi bitişiği’ ya da ‘Anadolu lisesi manzaralı’ ev ilanlarının sayısı son günlerde arttı. Emlak uzmanları, bu evler için talep edilen kiralarda, mal sahiplerinin de istekleri doğrultusunda yüzde 10-20 arasında zam yapıldığını söylerken, bu trendin yayılabileceğini de belirtiyor. Emlakçıların görüşleri şöyle:

Nizameddin Aşa (İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı): “İlkokula giden çocuğu olan aileler okullara yakın evleri tercih ediyordu. TEOG’un değişmesi ve adrese dayalı sistemin konuşulmasıyla birlikte münferit olarak liselerle ilgili bilgilerin yer aldığı ilanların sayısı arttı. Ancak son birkaç ayda büyük bir sektörel canlanmadan bahsedemeyiz. İyi okulların olduğu bazı bölgelerde talebin artmasıyla birlikte kiralarda da artış olabiliyor. Fatih, Beşiktaş ve Kadıköy gibi iyi okulların olduğu birçok ilçede çok fazla kiralık ev var. Zaten iyi liseler yine merkezi sınavla öğrenci alacak. Ailelerin birçoğu bunun bilincinde olduğu için taşınmıyor.”

MEB nitelikli 600 liseyi açıkladı mı? Son dakika nitelikli liselerle ilgili gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz. TEOG'un yerine getirilen yeni liselere geçiş sisteminde nitelikli liselere sınavla öğrenci alınacak. Yaklaşık 100 bin öğrencinin alınacağı bu nitelikli okullarla ilgili veliler sık sık "Nitelikli liseler açıklandı mı?" "Proje okulları hangileri" araması yapıyor. Galatasaray, Kabataş, İzmir Fen gibi gözde okulların nitelikli liseler arasında olması bekleniyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN